Dit zijn de beste supplementen voor optimale mentale prestaties

Dit zijn de beste supplementen voor optimale mentale prestaties

Iedereen heeft thuis wel een potje met multivitaminen en mineralen in de kast staan. Vaak met als doel: het immuunsysteem ondersteunen of verbeteren. Echter, na onderzoek bleek dat er een aantal supplementen (nootropics) uitspringen als het gaat om het verbeteren en functioneren van een gezond brein. De juiste aanvulling van bepaalde supplementen kan stress, vermoeidheid en angst verminderen. Wetenschappelijk onderzoek heeft ook aangetoond dat nootropics een positief effect hebben op je focus, geheugen, concentratie en humeur.

Voel je je snel gespannen, opgejaagd, vergeetachtig en afgeleid? Dan zijn deze nootropics-pillen, naast een goed en gevarieerd dieet, misschien wel de oplossing!


Wat zijn nootropics?

Je hebt waarschijnlijk vast wel gehoord van de film Limitless, of misschien heb je hem zelf gezien. De hoofdrolspeler krijgt een pil waarmee hij voor 100 procent van zijn hersencapaciteit kan gebruiken. In het begin klinkt dit als fictie, maar niets is minder waar. Ik ben er van overtuigd dat je met bepaalde supplementen inderdaad het meeste uit je hersencapaciteit kunt halen en een boost kunt geven aan je hersenkracht.

De hersenen zijn het meest cruciale deel van het lichaam. Je brein beheert namelijk elk aspect van ons leven. Door de hersencapaciteit te vergroten, is het daarom mogelijk om direct invloed te hebben op de kwaliteit van je leven, relaties, productiviteit, focus, geheugen - de lijst is eindeloos.

Na de komst van nootropics in de jaren zestig stonden deze supplementen volledig in de schijnwerpers en werd er een nieuw hoofdstuk geopend in de wereld van geestelijke gezondheid. Sindsdien heeft de wereld geleidelijk de voordelen van nootropics omarmd en komt deze trend nu ook naar het westen. Het woord nootropics zegt je zo waarschijnlijk 1,2,3 niets, maar het woord is afkomstig van het Griekse woord ‘noos’, wat staat voor je hersenen. Deze supplementen zorgen onder andere voor een verbetering van de cognitieve vermogens, een hogere alertheid (focus en scherpte) en ze hebben een positieve werking op het geheugen. Deze supplementen worden ook wel ‘brein boosters’ 'concentratiepillen' of ‘hersenen supplementen’ genoemd.

De letterlijke definitie van nootropics is dat het een geneesmiddel, kruid of hormoon is, dat de cognitieve functies en gemoedstoestand verbetert.

Een andere term is smart drugs’. Hieronder vallen bijvoorbeeld ook stimulerende middelen als cocaïne en medicijnen als Ritalin. Nootropics zijn supplementen die dezelfde positieve effecten hebben op je hersenen en gemoedstoestand, echter zonder de schadelijke effecten van drugs.

Wie gebruikt deze pillen?  En waarom? Of je nou een programmeur, wetenschapper, ondernemer of thuisblijver bent, iedereen heeft wel baat bij een bepaalde soort nootropica. 

We leven met zijn alle in een flight-or-fight modus. We zijn steeds meer op zoek naar hulpmiddelen om ons te helpen focussen en concentreren in de huidige veeleisende prestatiemaatschappij. Concentratiepillen zijn nog nooit zo populair geweest als nu. Deze markt reageert goed op de dagelijkse problematiek. Het lijkt erop dat iedereen op zoek is naar het wondermiddeltje om de chaos en (sociale) druk in stand te houden, zonder dat je fysieke gezondheid achter uit gaat. Natuurlijk is een gezonde levensstijl het belangrijkste. Maar waarom zou je je hersenen niet een handje willen helpen om meer focus en concentratie te krijgen?

yin en yang. balans vinden met yoga.

"Een vecht-of-vluchtreactie, is een verdedigingsmechanisme dat bij mensen en dieren optreedt als er acuut gevaar dreigt. De reactie begint met acute hevige angst en stress. Als gevolg hiervan produceert het lichaam grote hoeveelheden adrenaline en cortisol (stresshormonen), de bloeddruk en hartslag gaan omhoog, de spieren worden gespannen, haren komen rechtop te staan (kippenvel), de zintuigen worden scherper (pupillen verwijden, oren staan rechtop) en de pijngevoeligheid daalt naar een zeer laag niveau. Hierdoor is het lichaam voorbereid op een gevecht of om op de vlucht te slaan."


 Wikipedia


Naast losse supplementen (zie overzicht onderin artikel) als Rhodiola rosea en Ginkgo biloba, heb ik vooral gekeken naar alles-in-één supplementen waar de beste en meest unieke ingrediënten worden gecombineerd om de cognitieve hersenfunctie optimaal te verbeteren. Op het internet zijn "hersenboosters of hersensupplementen" een hype, maar het veroorzaakt ook verwarring. Want welke nootropics-supplementen doen echt wat ze beloven en dit is wetenschappelijk onderbouwd? Hier vind je mijn favoriete hersenboosters om ervoor te zorgen dat je het maximale uit jezelf kunt halen!

 1. 1
  Paneuromix
 2. 2
  OmniMind
 3. 3
  Alpha Brain

PANEUROMIX

ALPHA BRAIN

CLEAR FOCUS

Direct effect

Meer focus

Sterkte effect

+++

+

++

Geen gewenning

Geen bijwerkingen

bij lang gebruik

Eenmalige

dosering p.d. *

Weten-

schappelijk

onderbouwd

Minder stress

Meer motivatie

Lange

 werkzaamheid

Verbeterende

gemoeds-

toestand

Prijs

€29,95

€29,95

€39,95

Inhoud verpakking

30 caps

30 caps

50 caps

Dosering p.d.

1-3 p.d.

2

2

Paneuromix

Paneuromix is een supplement dat de grijze massa van je hersenen stimuleert. Hierdoor schakel je focus, concentratie en je gemoedstoestand naar een hogere versnelling. Paneuromix bevat een revolutionaire formule die ontwikkelt is door een neurowetenschapper en Nootropic Guru uit Nederland. Deze wordt constant doorontwikkeld om een van de allerbeste producten op de markt te zijn. Het grote voordeel en verschil van Paneuromix ten opzichte van vele andere nootropics is dat er geen cafeïne in verwerkt zit. De reden hiervan is dat cafeïne een gevoel van nervositeit kan opwekken en vergroot cafeïne ook de kans op slapeloosheid.

Wat doet het?

 • Gaat vermoeidheid tegen
 • Hogere focus en concentratie
 • Verbetert de doorbloeding naar de hersenen
 • Meer uithoudingsvermogen
 • Verbetert het geheugen
 • Vermindert stress
Paneuromix geeft je hersenkracht een boost

Hoofdingrediënten en wat doen ze?

Paneuromix is een nootropisch product met een redelijk hoge dosering Alpha-GPC. Het is gebleken dat GPC, de cellulaire membranen, door alfa worden ondersteund en daarom kunnen helpen bij het voorkomen van cognitieve achteruitgang. De basis van deze concentratiepil zijn Oosters kruid Panax Ginseng (dit vermindert vermoeidheid), Ginkgo Biloba (verbetert de bloedstroom in de hersenen) en Rhodiola Rosea (zorgt voor meer uithoudingsvermogen). Bovendien speelt het ingrediënt Bacopa Monnieri of Brahmi een belangrijke rol. Dit is een extract van een waterplant in India. Het grootste effect van Bacopa Monnieri een verbeterd geheugen en minder stress. Het effect treedt op na 4 weken, dat u met vet moet innemen. Hierdoor worden de componenten door de hersenen verbeterd. Brahmi (Bacopa Monnieri) wordt ook gebruikt bij de behandeling van aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADD / ADHD). In een dubbelblind onderzoek in Australië waren 46 gezonde volwassenen of 300 mg Brahmi of placebo. Na twaalf weken toonde de groep mensen die het kruid ontvingen, hun geheugen en leervermogen met 13 procent hebben verbeterd.

Wat ook opviel, was de significante afname van angst onder degenen die Brahmi kreeg.
Advies

Je moet voorzichtig zijn met de dosering. Begin met 1 capsule bij het ontbijt en bouw tot 3 capsules per dag op. Bij een hoge mentale belasting kan tot 3 Paneuromix extra capsules worden genomen voor een mega brain boost zo'n uur voordat je deze belasting aan gaat. Maak ook af en toe tijd een brein voor een time-out, anders hik je zo tegen een overdrive aan. Je hersenen hebben ook rust nodig!

Een groot voordeel hiervan is dat de nootropic langer werkt. De effecten van
Paneuromix kunnen dagen lang merkbaar zijn na de laatste dosis.

Wat Men's health zegt over deze brainboosters

'Three tablets is all I need to be focused and feel fit all day long’


Men's Health

Paneuromix is zo'n geweldig product! Zeer goed voor pure concentratie. Ik merk dat ik na het nemen van Paneuromix grotere hoeveelheden werk beter kan verwerken met meer focus en creativiteit.

adam hamilton over zijn favoriete nootropica

Adam Hamilton

Geweldig op een ander niveau*

Paneuromix werkt bij mij zeer goed voor het bereiken van meer concentratie bij het spelen van pool en snooker. Het helpt me bij lange toernooidagen, wanneer ik een hoge focus nodig heb.

Marco Fiscera over zijn favoriete nootropica

Marco Fichera

Zeer goed product*

Live your life on the highest level

Geef je brein een boost met Paneuromix

CLEAR FOCUS™

CLEAR FOCUS™ van Mindscopic, Finalist Nutrition Awards 2017, is wetenschappelijk ontworpen om bij te dragen aan het functioneren van het geheugen, de leerprestaties en het concentratievermogen. Het natuurlijke product staat bekend als favoriete supplement voor gezondheidsfanaten, biohackers, high achievers, ondernemers en professionele sporters. CLEAR FOCUS™ heeft veel mensen geholpen om de volgende stap te zetten in persoonlijke prestaties. Door een unieke, wetenschappelijk onderbouwde mix van ingrediënten wordt de mentale helderheid verbeterd. Het grote voordeel van CLEAR FOCUS™ is dat ze ten opzichte van de meeste andere nootropics al merkbaar zijn vanaf de eerste inname. Ook treed er bij langer gebruik geen gewenning op en er zijn geen nevenwerkingen. Overigens heeft dit supplement ook een award gewonnen voor beste nootropic. 


Wat doet het?

 • Meer focus en concentratie
 • Verbetering in geheugen
 • Meer motivatie
 • Minder stress
optimaliseer je lichaam en geest met clear focus van mindscopic

Hoofdingrediënten en de werking van Clear Focus

Bacopa Monnieri, het hoofdingrediënt in CLEAR FOCUS™, is een nootropisch kruid dat de verwerkingssnelheid, het geheugen en het leervermogen verbetert. Het stimuleert het deel van je brein dat een belangrijke rol speelt bij langdurige geheugen retentie. Onderzoek heeft de positieve invloed op hersencellen en regeneratie van hersenweefsel aangetoond. Rhodiola rosea maakt je meer weerbaar in periodes van (examen)stress. Door de toegenomen fysieke en mentale energie helpt het bij vermoeidheid en een overspannen gevoel. Rhodiola Rosea is een adaptogeen. - Adaptogene kruiden zijn actief in het lichaam waar nodig is, waar onbalans zit. Ze verminderen de respons op stress, doordat ze voor meer balans zorgen in het lichaam. Andere vaak voorkomende bijwerkingen van Rhodiola zijn een verbeterde gemoedstoestand, motivatie en algeheel gevoel van welzijn. L-Tyrosine is een natuurlijke alfa-aminozuur die bijdraagt aan de eiwitsynthese. Naast de natuurlijke aanwezigheid, wordt Tyrosine gebruikt om het niveau van stress te verminderen en ons cognitief functioneren te optimaliseren. In 1989 vond een onderzoek plaats waaruit bleek dat soldaten die Tyrosine supplementen namen, minder vermoeid waren, minder stress voelden en betere mentale vermogens hadden. Elk ingrediënt van CLEAR FOCUS™ bezit een analysecertificaat.

download your sleep diary to get insight into your sleeping pattern

De kwaliteit van je nachtrust heeft een enorme invloed op je focus en concentratie, geheugen en mentale weerbaarheid. Hierdoor richten fabrikanten van nootropics zich tegenwoordig steeds meer op het maken van supplementen om de slaapkwaliteit te verbeteren. Zo bracht Mindscopic in 2020 het product Sleep Well uit.


een natuurlijk slaapmiddel dat helpt bij het in slaap vallen en doorslapen
Advies

Het advies is om met twee capsules te beginnen voor het ontbijt. Een pluspunt van CLEAR FOCUS™ is dat het niet nodig is om meerdere doseringen over de dag verspreid te nemen. Maar mocht je in de middag nog een extra boost aan je mentale prestaties willen geven, dan kan dat. Zorg er alleen wel voor dat je niet meer dan 5 capsules per dag inneemt.

Voor mijn werk heb ik veel focus, concentratie en denkkracht nodig. Vooral wanneer het even mijn dag niet is trekt CLEAR FOCUS™ me er door heen en ben ik weer lekker helder en gefocust aan het werk. Top product!

beoordeling over bevordering van mentale functies

 Brandon   James

Ik merk vooral dat ik langer kan presteren en meer kan onthouden. Bij intensieve concentratie heeft OmniMind voor mij wonderen verricht. Zeer tevreden over.

beoordeling over bevordering van mentale functies

Rozemarijn Kobus

Unlock your brains full potential

Geef je brein een boost met CLEAR FOCUS™ 

Onnit Alpha Brain

Alpha BRAIN kan je helpen namen en plaatsen te onthouden, je te concentreren op complexe taken en je mentale snelheid te verbeteren. Of het nu een werkproject, een sociale bijeenkomst of een atletische prestatie is, het nemen van de concentratiepillen Alpha BRAIN is als een andere versnelling voor je hersenen.

De bekende neurochirurg Dr. Martin Lazar spreekt over de voordelen van Alpha BRAIN. Een voedingssupplement vervaardigd door Onnit Labs, dat consumenten zien als een verbetering van het geheugen, intellectuele vaardigheden, gemoedstoestand en uithoudingsvermogen van de hersenen. "Alpha Brain is waarschijnlijk de meest unieke combinatie van ingrediënten die de beschikbare neurotransmitter activiteit verbeteren." Alpha Brain heeft speciale ingrediënten die zij in een unieke combinatie hebben weten te brengen; zowel veilig als effectief. Een van de dingen die Alpha Brain kan beïnvloeden, is het verbeteren van het geheugen. Er is goede medische literatuur ter ondersteuning van het concept dat deze ingrediënten kunnen helpen bij de geheugenfunctie. Dit is niet allemaal nieuw. Het is al duizenden jaren bekend dat in Indiase en oosterse culturen, sommige ingrediënten worden gebruikt voor geheugenverbetering.

Wat doet het?

 • Hersengolf optimalisatie
 • Verbetering in geheugen
 • Verhoogde creativiteit
 • Meer focus en concentratie
 • Verbetering in het plannen/organiseren
Klinisch onderzochte smart drug voor verbeteren van focus en verwerkingssnelheid

De hoofdingrediënten en werking van Alpha Brain

brahmi ofwel bacopa monnieri verbetert verwerkingssnelheid, geheugencapaciteit en leerprestaties.

Bacopa wordt al eeuwen in India gebruikt om het geheugen en de levensduur te ondersteunen en bezit zowel antioxiderede als adaptogene eigenschappen.

Ahaverstro is aangetoond dat het een positieve invloed heeft op de mentale prestaties

Alpha Brain bevat sterk geconcentreerde oat straw (Avena sativa) en er is ook aangetoond dat het een positieve invloed heeft op de cognitieve prestaties bij gezonde proefpersonen.

 plant die door traditionele culturen wordt vereerd vanwege zijn antioxiderende en immuunbevorderende eigenschappen

Cat's Claw of katteklauw, afkomstig uit het Amazone-regenwoud is een plant die door traditionele culturen wordt vereerd vanwege zijn antioxiderede en immuunbevorderende eigenschappen. 

veelbelovend medicijn tegen de ziekte van Alzheimer

Huperzine A is een plantextract en is een natuurlijk afgeleide acetylcholinesterase-remmer. Acetylcholinesterase (AchE) is verantwoordelijk voor de afbraak van Acetylcholine, en door de remming van AchE wordt meer acetylcholine beschikbaar gesteld aan de hersenen. De stof is onderzocht als veelbelovend medicijn tegen de ziekte van Alzheimer.

Advies

De standaarddosering van Alpha Brain is 1-2 capsules per dag, met een bereik tot 3 capsules. Het beste is om Alpha Brain elke dag te nemen om ervoor te zorgen dat je niet alleen profiteert van de korte termijn, maar ook van de voordelen op de lange termijn die gepaard gaan met gezondere celmembranen, verhoogde neurotransmitter niveaus en ontstekingsremmende effecten. (na zo'n 6 weken)

Joe Rogan over het product Onnit Alpha Brain

"


It seems to fire up your brain at a higher RPM level... I feel like it helps me form sentences better.

Optimize your brain state

Geef je brein een boost met Alpha Brain

*In dit artikel zitten affiliate links. Die verwijzen door naar een webshop. Mocht je daar wat bestellen dan krijg ik daar een kleine vergoeding voor zonder dat jij daar extra voor betaald. Echter hebben deze linkjes geen enkele invloed op mijn mening of ervaring. Ik sta 100% achter de producten verwerkt in mijn artikelen en heb ik geselecteerd als mijn persoonlijke advies. 


Beste supplementen bij vermoeidheid


Vitamine C - Ijzer - Magnesium - Cafeïne - B12 - Glutamine - Omega 3

Beste supplementen bij slechte concentratie 


Vitamine C - Ijzer - Magnesium - Zink - Jodium - vitamine B1, B3, B6, B8, B11, B12 - Ginko Biloba - Omega 3

Beste supplementen bij angst


GABA - Magnesium - Omega 3 (uit onderzoek is zelfs gebleken dat effecten van angst en stress door omega 3 met 20% kunnen verminderen) - L-theanine - tryptofaan/5-HTP - vitamine B complex - Ashwagandha KSM-66 - Lto3 - Brahmi

natuurlijke biologische vitamines, voeding en cosmetica en hoogwaardige kwaliteit

Beste supplementen bij depressie


Foliumzuur - GABA - Inositol - Sint Janskruid - SAMe of "sammy's" - Tryptofaan - Omega 3 - Ashwagandha KSM-66 - Lto3

Beste supplementen bij koolhydraatarm dieet


Magnesium - Tarwegras - Krill olie - Kelp - vitamine D3 - Kurkuma  - Omega 3

Beste supplementen bij stress/burn-out


Magnesium - L-theanine - vitamine B12 - Vitamine C - Rhodeola Rhosea - Ashwagandha KSM-66 - Lto3 - Omega 3

Beste supplementen bij haaruitval


Biotine B8 - Foliumzuur B11 - Selenium - Zink - Ijzer - Retinol

natuurlijke biologische vitamines, voeding en cosmetica en hoogwaardige kwaliteit

Conclusie 

De belangrijkste principes die kennen we allemaal; voldoende bewegen, het nemen van voldoende (nacht)rust en gezonde voeding. Supplementen zijn daarop een aanvulling, een extraatje. Als de supplementen ook op deze manier worden gebruikt, kunnen ze je net dat zetje geven. Gebruik je de supplementen echter structureel als vervanger, bijvoorbeeld om je slechte nachtrust te compenseren of een ongezond voedingspatroon? Dan zul je merken dat je niet tot de gewenste resultaten komt. Conclusie: een voedingssupplement kan zeker een waardevolle aanvulling zijn bij mentale inspanning, maar het is geen wondermiddel.

"

Graag wil ik je bedanken voor de tijd die je genomen hebt om dit artikel te lezen. Hopelijk was deze informatie waardevol en heb je er wat aan gehad. Ik hoor het graag in een reactie! 


Ruth DV founder Brainpowerinfo.nl

Share

11 thoughts on “Dit zijn de beste supplementen voor optimale mentale prestaties

 1. Wat een interessant artikel in klare taal. Ik ben vooral bezig om mezelf spiritueel te ontwikkelen, mede dankzij natuurlijke producten. Wat geweldig dat onze aarde allemaal planten bevat die ons leven kunnen verrijken. Ik denk dat ik binnenkort zo’n potje aan ga schaffen. Bedankt Robin.

 2. Mooie vergelijkingstabel van de supplementen en een prima uiteenzetting van de producten en hun effecten.

  Dit is nou een compleet artikel met persoonlijke ervaring, gebruiksadvies en tot slot nog een zeer handige opsomming van ‘beste supplementen bij’. Erg informatief!

  Toevallig heb ik pas weer een bestelling gedaan, maar ik sla je website op voor een volgende.

  Grt,

  Braz

 3. Greate pieces. Keep posting such kind of info on your site.
  Im really impressed by your blog.
  Hey there, You’ve performed a great job. I will definitely
  digg it and in my opinion suggest to my friends. I’m confident they
  will be benefited from this site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *