Hormonale onbalans veroorzaakt door slapeloosheid

Hormonale onbalans veroorzaakt door slapeloosheid

De wereld kan een stressvolle plek zijn: familie, relaties, gezondheid, werk, onderwijs, politiek en financiën zijn slechts enkele van de meest voorkomende die ons 's nachts wakker kunnen houden. Heb je last van slaapproblemen of slapeloosheid, een lage weerstand, en meer of minder eetlust dan normaal? Dat kan te maken hebben met je cortisol, het ‘stresshormoon’. Langdurige stress is schadelijk voor ons lichaam, met name voor onze bijnieren, die onze hormonen reguleren. 


Het lichaam scheidt essentiële hormonen af wanneer we slapen. Slaaptekort dempt de productie van schildklier-stimulerende hormonen en verhoogt de bloedspiegels van cortisol, een stress hormoon dat bijdraagt aan alertheid. Ook worden er tijdens het slapen groeihormonen uitgescheiden. Deze dragen bij aan de groei van nieuwe cellen en het jong houden van de cellen. Ook heeft het een rol bij het reguleren van spiermassa bij volwassenen.

Dit betekent dat zonder slaap het lichaam niet de fundamentele hormonen kan produceren. In dit artikel lees je hoe onze hormonen het slaapproces beïnvloeden en hoe we deze weer in balans krijgen.

Lees ook: 7 signalen dat je hormonen uit balans zijn


- Slapeloosheid en obesitas

Het feit dat we minder dan ooit tevoren slapen, beïnvloedt onze gezondheid. De gemiddelde nachtrust daalde van ongeveer negen uur in 1910 tot ongeveer 7,5 uur in 1975. In het moderne tijdperk van nu slapen miljoenen arbeiders gemiddeld minder dan vijf uur per werkdag. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit een enorme impact heeft op de obesitas en diabetes epidemieën. Zo’n 65 procent van de Amerikanen lijden aan overgewicht of obesitas. Natuurlijk, de calorie-inname is een belangrijke factor, maar de wetenschap heeft bewezen dat er een verband is tussen gebrek aan slaap en gewichtstoename.

Een interessante studie toont aan dat gebrek aan slaap zorgt voor onevenwichtigheden in leptine en ghreline, twee hormonen die verantwoordelijk zijn voor de controle van het gevoel van honger en verzadiging. 


Ghrelin is een hormoon dat geproduceerd wordt in het maagdarmkanaal en stimuleert de eetlust. Het hormoon leptine stuurt dan weer signalen naar de hersenen wanneer een persoon verzadigt is. Gebrek aan slaap zorgt ervoor dat deze twee hormonen uit balans raken. Wanneer een persoon te weinig slaapt, zorgt dit ervoor dat leptine niveaus dalen en ghreline niveaus stijgen; dat effect verhoogt de eetlust, waardoor het gevoel van honger aanhoudt na voedsel inname en blijven hunkeren naar meer.

slapeloosheid heeft een enorme impact op obesitas

- Slapeloosheid en diabetes

Slaaptekort is direct gekoppeld aan afbreuk van het suiker metabolisme. Een studie uitgevoerd aan de Universiteit van Chicago in 1999 bewees dat een slaap achterstand opgebouwd over een aantal dagen zorgt voor het aantasten van onze suiker metabolisme en verstoring van de hormoonspiegels. Na het beperken van de slaap bij 11 gezonde jonge volwassenen tot slechts vier uur per nacht gedurende meerdere nachten achter elkaar, daalde het vermogen van de groep om bloedglucose te verwerken aanzienlijk – in sommige gevallen tot een pre-diabetische toestand, waarbij de lichamen van de patiënten meer insuline produceerde. Bizar toch?!


- negatief effect op het immuunsysteem

De eeuwenoude theorie dat slaap helpt bij het versnellen in het herstel van ziekte is misschien niet zomaar een mythe. Studies hebben aangetoond dat gebrek aan slaap een negatief effect op het immuunsysteem heeft; met een studie waaruit blijkt dat bij griepvaccinatie patiënten die werden blootgesteld aan slaaptekort het langer duurde om immuniteit te verkrijgen.

(Bron:  National Sleep Foundation – slaap-waak cyclus, 2006)


- Slapeloosheid en hart & vaatziekten

Bij langdurig én kortstondig slaaptekort is bekend dat het bijdraagt aan hart- en vaatziekten. Gebrek aan slaap veroorzaakt een verhoogde bloeddruk en verhoogd daarmee een risico op een beroerte. Onderzoek laat zien dat vrouwen die onvoldoende slaap krijgen een verhoogd risico op coronaire hartziekten hebben.

Lees ook: slapeloosheid en slaapangst doorbreken doe je zo!


5.0
breng je hormonen in balans met deze krachtige superfood mix

moon balance

Hormonen beïnvloeden je stemming, slaapkwaliteit, concentratievermogen, gezondheid van huid en haar, gewicht en cognitieve functie. Simpel gezegd, ze zijn essentieel voor je gezondheid. Met behulp van 6 krachtige, superfoodingrediënten helpt deze mix om hormonen op natuurlijke wijze in balans te brengen en de symptomen van PMS en de menopauze te verminderen.

  • Brengt je hormonen op natuurlijke wijze in balans 
  • Vermindert de symptomen van PMS en de menopauze
  • 6 biologische superfood ingrediënten
  • Heeft een lichte citroensmaak

Hoe kan ik mijn hormonen in balans brengen?

Het endocriene systeem circuleert hormonen. Deze vervullen gedurende de dag verschillende functies. Een hormonale disbalans kan de stemming, slaapkwaliteit, eetlust en algehele gezondheid aanzienlijk beïnvloeden. Sommige factoren, waaronder veroudering, vallen buiten je eigen controle. Controleerbare elementen zoals stress en het dieet kunnen echter ook de hormoonspiegels beïnvloeden.

Zelfs kleine veranderingen in de hormoonspiegels kunnen bijwerkingen veroorzaken, waaronder extra stress op het lichaam. Symptomen kunnen na verloop van tijd erger worden en een hormonale disbalans kan tot chronische problemen leiden.


Voor sommige mensen kan het aanbrengen van eenvoudige veranderingen in hun levensstijl helpen om de hormoonspiegels te herstellen.

Lees ook: manieren om je hormonen weer in balans te krijgen

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *