De beste supplementen tijdens de overgang

De beste supplementen tijdens de overgang

De overgang is een natuurlijk proces waar elke vrouw mee te maken krijgt. Een proces waarin de hormoonhuishouding een nieuw evenwicht moet vinden. De overgang betekent het einde én het begin van een nieuwe levensfase. Deze levensfase gaat gepaard met verschillende hormonale veranderingen, wat bij sommige vrouwen kan zorgen voor fysieke en mentale klachten. Zo’n 80% van de vrouwen geven aan klachten te hebben door de overgang. Deze klachten kunnen variëren van hoofdpijn en slecht slapen tot depressieve gevoelens en opvliegers.


De overgang kort uitgelegd

Je bent officieel in de menopauze exact twaalf maanden na je laatste menstruatie. De periode rondom de menopauze noemen we de overgang. Deze overgangsperiode is het natuurlijke proces waarbij je menstruele cyclus stopt en je lichamelijke onvruchtbare periode aanbreekt. De gemiddelde leeftijd van de overgang ligt tussen de 45 en 55 jaar. Sommigen ervaren al vroeg in de 40 verandering, terwijl anderen er pas achterin de 50 mee te maken krijgen. Hoewel de leeftijd van de overgang niet te voorspellen is, bereikt een vrouw gemiddeld gezien de menopauze op een leeftijd van 51 jaar.

Hormonen en de overgang

De overgang heeft alles te maken met het opraken van de hoeveelheid eicellen in de eierstokken. Je wordt als vrouw geboren met je gehele voorraad aan eitjes en vanaf je eerste menstruatie springt er elke maand een eitje. Als de voorraad op begint te raken, kom je in de overgang. Dat geeft flinke hormoonschommelingen en daar kun je als vrouw veel last van hebben.

Lees ook: 7 signalen dat je hormonen uit balans zijn

Overgangsverschijnselen en overgangsklachten

De ene (gelukkige) vrouw ervaart nauwelijks verschijnselen of klachten tijdens de overgang en de andere vrouw kampt tien jaar lang met hevige overgangsklachten. Iedere vrouw is anders en elk lichaam is uniek. Daardoor ervaart niet iedereen dezelfde overgangsverschijnselen en/of overgangsklachten.

Veelvoorkomende klachten tijdens de overgang ;

 • vermoeidheid
 • opvliegers
 • eetbuien en ongewone cravings
 • gewichtstoename
 • stemmingswisselingen
 • een gespannen gevoel
 • overmatig (nachtelijk) transpireren
breng je stress hormonen weer in balans

De beste supplementen bij overgangsklachten;


↠ DONG QUAI

Dong Quai (Chinese engelwortel), is één van de belangrijkste en meest gebruikte kruiden in de traditionele Chinese geneeskunde. Dong Quai wordt ook wel 'vrouwenkruid' of ‘vrouwelijke ginseng’ genoemd. Deze bijnaam dankt het kruid aan de heilzame werking die het heeft op het vrouwelijk lichaam. Dong Quai wordt vaak tijdens de overgang als supplement geslikt door de positieve (verzachtende) werking tijdens vrouwelijke ongemakken. Een van de belangrijke werkzame stoffen in Dong Quai is ligustilide

Dong Quai bevat een breed scala aan voedingsstoffen;

Dong Quai bevat grote hoeveelheden polyfenolen, fytonutriënten en flavonoïden. Wat ook uniek is aan deze plant is dat het de enige niet dierlijke bron van vitamine B12 is. Daarnaast bevat de plant onder andere vitamine C, B1, B3, B5, B11, choline en vitamine E. 

Let op: gebruik geen Dong Quai tijdens zwangerschap en lactatie. Dong Quai wordt ook afgeraden wanneer je bloedverdunners gebruikt.

Werking van Dong Quai:

 • ondersteunt het in balans brengen van vrouwelijke hormonen
 • zowel geestelijk als lichamelijk ontspannend en stimulerend
 • wordt ook ingezet bij verminderde weerstand, vermoeidheid en voor meer vitaliteit
 • werkt als een antioxidant en beschermen de cellen tegen vrije radicalen als gevolg van zon en stress
 • ondersteunt een goede vochthuishouding bij vrouwen
 • verlicht overgangssymptomen
Ondersteunt het in balans brengen van vrouwelijke hormonen
Dong Quai (Angelica sinensis) wordt traditioneel, op basis van de Chinese kruidenleer, gebruikt bij ongemakken rondom de menstruatie
dong quai heeft een verlichtende werking bij overgangssymptomen

↠ Zilverkaars

Zilverkaars is een kruid dat zijn oorsprong vindt in Noord-Amerika. Inheemse stammen gebruikten het kruid eeuwen geleden al bij de behandeling van onregelmatige menstruatie, symptomen van de menopauze en om de bevalling te vergemakkelijken. Tegenwoordig is het een van de meest populaire supplementen bij overgangssymptomen. Duizenden vrouwen gebruiken zilverkaars tijdens de overgang en studies hebben ook aangetoond dat zilverkaars een positief effect heeft bij opvliegers.

Let op: gebruik zilverkaars niet langer dan 6 maanden en neem geen zilverkaars als je leverproblemen hebt (gehad).

Zilverkaars helpt bij:

 • rusteloosheid en prikkelbaarheid
 • overmatig (nachtelijk) transpireren
 • opvliegers

↠ Rode klaver

De bloesems van de rode klaver zijn erg populair bij overgangsklachten omdat het helpt om ongemakken tijdens de menopauze te verminderen. Deze bloesems bevatten namelijk isoflavonen, ook wel plantaardige oestrogenen of fyto-oestrogenen genoemd. Isoflavonen hebben een vergelijkbare werking als oestrogeen (het vrouwenhormoon). Rode klaver is daarom een populair supplement tijdens de overgang.

Let op: rode klaver is niet geschikt als je borstkanker of een andere hormoon gerelateerde kanker hebt (gehad).

Rode klaver helpt bij:

 • rusteloosheid en prikkelbaarheid
 • overmatig (nachtelijk) transpireren
 • opvliegers
Ondersteunt het in balans brengen van vrouwelijke hormonen
Het extract van rode klaver kan bij overgangsverschijnselen zoals opvliegers, wisselende stemmingen en prikkelbare gevoelens worden gebruikt
dong quai heeft een verlichtende werking bij overgangssymptomen

↠ Salie

Veel vrouwen kennen salie als helpend kruid bij overgangsklachten. Dit komt doordat salie oestrogeenachtige stoffen bevat die voor ondersteuning kunnen zorgen. Salie helpt als een van de beste kruidensupplementen bij het ervaren van overmatig (nachtelijk) transpireren. Daarnaast ontdekte Zwitserse wetenschappers dat vrouwen die vier weken lang dagelijks een tablet met een salie-extract innamen 50% minder last hadden van opvliegers. Na acht weken verminderde dit zelfs met 64%.

Salie helpt bij:

 • overmatig (nachtelijk) transpireren
 • het behoud van een gezond lichaamsgewicht
 • het ondersteunen van de remineralisatie van de veranderde botstructuur na de menopauze
 • opvliegers
 • hormoonbalans

↠ vitex Agnus castus

Vitex Agnus Castus, ook wel monnikspeper of kuisboom genoemd, is een populair supplement bij het premenstruele syndroom en overgangsklachten. Het is een botanisch kruid dat zijn oorsprong vindt in het Middellands Zeegebied, Centraal-Azië en Noord-Amerika.

Onderzoek toont aan dat Vitex Agnus Castus zorgt voor een afname van overgang-gerelateerde klachten. De werkzame stoffen van dit kruid zijn agnuside en aucubine. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat agnuside door interactie met oestrogeen- en progesteronreceptoren verschillende ongemakken van zowel voor als tijdens de menstruatie (PMS) en menopauze zoveel mogelijk kan beperken.

Let op: gebruik agnus castus niet langer dan drie maanden, als je zwanger bent of wanneer je borstvoeding geeft.

Voordelen van Vitex Agnus Castus:

 • ongemakken tijdens de menstruatie
 • ondersteuning tijdens de premenstruele cyclus
 • hormonaal evenwicht
 • ondersteunt het overgangsproces 
 • biedt weerstand tegen stress 

↠ SHATAVARI

Shatavari is een écht vrouwenkruid. Shatavari wordt al eeuwen gebruikt binnen de Ayurvedische geneeskunde. Het groeit van origine vooral in India en de Himalaya. De werking komt uit de wortels van de shatavariplant.

De bijzondere en positieve eigenschappen van Shatavari hebben voornamelijk te maken met dat het een adaptogeen is. Adaptogenen zijn planten, kruiden en enkele paddenstoelen die de (hormoon)balans in je lichaam herstellen en op die manier fysieke en geestelijke stressreacties kunnen verminderen. Het Latijnse ‘adaptare’ betekent aanpassen, en dat is precies waar adaptogenen je bij ondersteunen. Ze helpen je lichaam zich aan te passen aan bepaalde stressoren, zodat alles weer meer in balans komt. 

Lees ook: Breng je stress hormonen in balans met deze adaptogenen

Voordelen van Shatavari:

 • draagt bij aan de normale weerstand tegen stress
 • helpt bij ongemakken rondom de menstruatie
 • heeft een gunstige invloed op de slaapfunctie
 • biedt ondersteuning bij de menopauze
 • verminderd stemmingswisselingen

Leefstijl tips tijdens de overgang

 1. 1
  Vergroot je spiermassa en beweeg minimaal 30 minuten per dag. Geen gym fan? Denk dan aan activiteiten in de buitenlucht zoals wandelen, hardlopen, fietsen en tuinieren.
 2. 2
  Neem elke dag tijd voor ontspanning. Denk aan ademhalingsoefeningen, een wandeling langs het strand of het lezen van een boek.
 3. 3
  Matig je inname van pittige voeding, suiker, alcohol en koffie.
 4. 4
  Misschien wel de meest belangrijke: accepteer en omarm deze levensfase. Je lichaam is op zoek naar een nieuw balans.
 5. 5
  Eet minstens 400-500 gram groenten en fruit uit de Mediterrane keuken (aubergine, groene bladgroenten, wortels, paprika, sinaasappel, kersen, meloen en appels), gezonde vetten (vette vis, walnoten, avocado) en sojaproducten (tofu en sojamelk).CONCLUSIE

Wil je jouw overgangsklachten aanpakken, leg dan vooral de focus op een gezonde levensstijl met een gevarieerd dieet, voldoende slaap en genoeg ontspanning. Als je wat extra ondersteuning wilt, kan je ook bovenstaande natuurlijke hulpmiddelen bij overgangsklachten overwegen. Doe dat wel altijd in overleg met jouw arts, want dit advies is puur ter informatie en is niet bedoeld ter vervanging van medisch advies of medicijnen.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *