19 time management tips om zo effectief en doelgericht mogelijk je tijd te verdelen

19 time management tips om zo effectief en doelgericht mogelijk je tijd te verdelen

Iedereen heeft er te weinig van.. Tijd! Aan de tijd zelf kunnen we niets veranderen. Maar we kunnen wel 'managen' hoe we zo effectief mogelijk met onze tijd om gaan. We rennen, we vliegen en voordat we er erg in hebben is er weer een dag voorbij. Heb je het gevoel dat je nooit eens tijd over hebt? Of nog erger, red je het niet om je dagelijkse doelen/prioriteiten af te werken, zonder stress of paniek? Door time management onder controle te krijgen, behoud je een helder hoofd  en zul je verstelt staan hoe veel je eigenlijk op een dag kan doen. En dat allemaal zonder druk of stress.

productiviteit verhogen met mind management

Maak een planning

Een van de ergste dingen die je kunt doen, is de dag ingaan zonder duidelijk idee wat er moet gebeuren. De eerste en belangrijkste tip die ik je ga geven is: plan! Dit is de cruciale basis stap. Door te werken met een planning bespaar je op twee manieren tijd:

 1. Je bent nooit tijd kwijt aan het bedenken van wat het volgende is dat je gaat doen.
 2. Je bent nooit tijd kwijt aan het onthouden van wat je allemaal nog moet doen (want dat staat opgeborgen op je planning).

Dat eerste zorgt ervoor dat jij je dag niet laat bepalen door alles wat er op dat moment op je pad komt, en het tweede: als je je tijd verstandig plant, kun je je op één taak tegelijk concentreren, in plaats van tijd te verspillen door van het ene naar het andere te springen (en zelden iets te voltooien). Hierdoor kun je slimmer werken, niet harder.

Plan vooruit

Daarnaast staan er waarschijnlijk al een heleboel dingen op de agenda voor de komende tijd, die invloed hebben op hoeveel tijd je kunt besteden aan die taken die je in je hoofd nog wilt doen. Als je dit niet verwerkt in een planning, zal je nooit weten binnen welk tijdsbestek je een bepaalde taak mogelijk kunt afronden. Maak, afhankelijk van je persoonlijkheid, een van de onderstaande opties onderdeel van je dagelijkse routine:

- Plan de avond ervoor: neem aan het einde van de dag 15 minuten de tijd om je bureau leeg te maken en een lijst samen te stellen van de meest belangrijke taken van de volgende dag. Het is een goede manier om je hoofd te legen aan het einde van de dag. En je voelt je in de ochtend beter achter een schoon bureau met een duidelijke planning. 

-Plan in de ochtend als: stel een prioriteitenlijst samen aan het begin van je dag. 

Verder vooruit plannen helpt je dus op twee manieren efficiënt omgaan met je tijd:

 1. Je bent nooit tijd kwijt aan het onthouden van wat je allemaal nog moet doen (want dat staat op je planning).
 2. Je weet hoeveel tijd je in de toekomst wel of niet hebt voor een bepaalde taak.

Je kunt zover vooruit plannen als je wilt. Als je wilt kun je grofweg vijf jaar vooruit plannen: wat wil je over vijf jaar bereikt hebben en welke dingen moet je de komende jaren doen om dat doel te bereiken? Maar om het iets meer behapbaar te houden raad ik je aan om te beginnen met een weekplanning, en als het even kan ook met een maandplanning.

vooruit plannen is een van de belangrijkste taken die bij time management horen

Zorg voor een vaste morning routine.

Hoe meer routine je creëert in je dagelijks leven hoe minder je hoeft na te denken over je dagelijkse taken. Denk bijvoorbeeld aan je kleding klaar leggen voor de volgende dag. Dit kan behoorlijk wat waardevolle minuten en denkkracht schelen. Een ochtendroutine is een van de meest waardevolle routines die je jezelf aan kan leren.

If you win the morning, you win the day.


In de ochtend zijn we het meest productief, gefocust en zijn we het meest vrolijk (ja écht!) Zo kun je de meeste cognitieve taken het beste uitvoeren aan het eind van de ochtend, zei Dr. Steve Kay, professor van de University of South California, tegen Wall Street Journal. Je lichaamstemperatuur en daarmee ook je concentratie en werkgeheugen zijn dan op hun hoogtepunt. Onderzoeken bevestigen dat je concentratie verslechtert na het middaguur.

Creatieve bezigheden kun je dan weer beter in de middag inplannen. Uit een onderzoek uit 2011 blijkt dat je problemen die inzicht vereisen het best kunt oplossen als je alertheid juist níet optimaal is. Afdwalende gedachten door moeheid zouden juist creatieve oplossingen kunnen voortbrengen.

Als je kijkt naar de meest succesvolle mensen is er 1 ding dat overduidelijk opvalt. Ze houden zich allemaal strikt aan een bepaald ochtend routine. 

Ik ben persoonlijk een fan van Jim Kwik zijn ochtend routine.

Jim Kwik is een wereldexpert in snelheid lezen, geheugenverbetering en optimale hersenprestaties.

"Door routines in de ochtend en avond te creëren, kan ik mezelf isoleren van beslissingsmoeheid."
Beslissingsmoeheid: je kunt elke dag maar een bepaald aantal goede beslissingen nemen. Dit heeft te maken met je prefontale cortex. "Habits vroeg op de dag instellen creëert een ​​​​​​positieve impuls en een visie richting mijn dag."


 Jim Kwik - CEO en oprichter van Kwik Learning. Een wereldexpert in snelheid lezen, geheugenverbetering en optimale hersenprestaties.

HERINNER JE DROMEN

De kracht van dromen herinneren.
Enkele van de grootste doorbraken in de geschiedenis kwamen in dromen voor. Wanneer je droomt, verwerkt je onderbewustzijn oplossingen voor problemen waar je overdag aan werkt, maar de meeste mensen vergeten ze.


MAAK JE BED OP -

Dit zorgt er niet alleen voor dat je 's avonds weer in een fijn opgemaakt bedje kan kruipen, maar dit geeft ons ook een aangenaam beloningsgevoel. Doordat een taak afronden in je brein op je beloningssysteem werkt, geeft het dopamine (beloningsstofje) af. Je eerste taak voor die dag heb je succesvol volbracht, op naar de volgende!


DRINK WATER EN NEEM JE SUPPLEMENTEN 

Water is belangrijk omdat de meesten van ons 's nachts erg uitdrogen. Neem je brein supplementen en probiotica. Je darmen zijn je tweede brein. Je hebt een ongelooflijke hoeveelheid zenuwcellen in je darmen, dus zorg ervoor dat ze worden gevoed.

NEEM EEN KOUDE DOUCHE

Een koude douche of koud afspoelen na het douchen is goed voor je doorbloeding en vetverbranding. Het laat het bloed naar organen stromen om warm te blijven. Een verbeterde circulatie betekent een betere algehele cardiovasculaire gezondheid. Koude douches helpen de activiteit van het lymfestelsel te stimuleren, dat ervoor zorgt dat afval uit cellen wordt afgevoerd.

Ik sluit persoonlijk elke ochtend af met een koude douche, het is een van de belangrijkste dingen die ik heb toegevoegd aan mijn ochtend-routine.

Ik sluit persoonlijk elke ochtend af met een koude douche, het is een van de belangrijkste dingen die ik heb toegevoegd aan mijn ochtend-routine.

FOCUS OP JE ADEMHALING -

Ademhalingstechnieken zorgen voor een volledige zuurstofvoorziening voor je lichaam en je hersenen. Probeer box-ademhaling, alfa-ademhaling of de Wim Hof-methode.MEDITEER -

Mediteer 15 - 20 minuten in de ochtend. Mindfulness is zo belangrijk. Je wilt een heldere geest hebben wanneer je de dag start. Probeer de Headspace-app of de beginners cursus Mindfulness voor het dagelijkse leven.

BEWEEG -

Beweeg 1 - 2 minuten zodat je lichaam "wakker" wordt en fysiek klaar is voor de dag. Denk aan bijvoorbeeld 1-2 minuten jumping jacks. Hierdoor komt je doorbloeding en hartslag op gang.

HOUD EEN PERSOONLIJK DAGBOEKJE BIJ -

Veel genieën - zoals Leonardo Da Vinci, Albert Einstein, Thomas Edison - hebben dagboeken bij gehouden. Schrijven is erg goed voor je brein en laat een blauwdruk achter waardoor je het beter onthoud. Ook is het natuurlijk heel erg leuk om je persoonlijke groei terug te kunnen zien.

Als we iets opschrijven, denkt ons brein aan de activiteit. Schrijven lijkt een soort mini-repetitie van hetgeen wat je opschrijft uit te voeren. Net als hoe visualiseren het brein kan 'misleiden' door te denken aan het moment zelf, kan het opschrijven van iets dit zelfde effect activeren. Dit leidt tot het beter onthouden van hetgeen dat is opgeschreven, net zoals het visualiseren van de prestaties ons vaardigheidsniveau daadwerkelijk kan verbeteren.


LEES - Lees zo ongeveer 20-30 minuten.

Lezen is belangrijk omdat het de geest ontwikkelt. De geest is een spier. Het heeft oefening nodig. Het begrijpen van het geschreven woord is een manier waarop de geest groeit in zijn vermogen. Jonge kinderen leren lezen helpt hen hun taalvaardigheden te ontwikkelen. Het helpt hen ook om te leren luisteren. Als je de tijd plant, kun je één boek per week lezen.

reading is to the mind what exercise is to the body

BRAIN SMOOTHIE

Het maken van een brain smoothie in de ochtend is de beste en makkelijkste manier om je hersenen te voeden. De meeste ingrediënten komen uit de top 10 brain food - groene bladgroenten, water, bosbessen, avocado en meer.

Multi-tasken is een no-go!

het multitasking-concept verwijst naar een persoon die meerdere taken tegelijkertijd uitvoert. Multitasking zorgt ervoor dat je taken van lage kwaliteit uitvoert en je zelfs vertraagt. Wanneer je multitaskt, is je aandacht namelijk verdeeld over twee of meer taken waardoor je hersenen er snel tussen moeten schakelen. In plaats van je te concentreren op slechts één taak, en dit zo snel en zo goed mogelijk te voltooien, kost het je een paar minuten om tussen opdrachten door te schakelen en je weer te concentreren. Bovendien kan multitasking je vermogen om creatief te denken wegnemen, omdat het veel tijdelijke hersenopslag in beslag neemt, dus wees voorzichtig als je het doet.


Nootropic brein supplementen

In Nederland is het begrip Nootropic nog niet zo bekend. Wel maken voedingssupplementen als Ginko Biloba en Ginseng een enorme opmars. Al duizenden jaren zijn bladeren van de Ginkgo biloba-boom een veel voorkomende behandeling in de Chinese geneeskunde. In de VS nemen velen ginkgo-supplementen voor het verbeteren van het geheugen en een scherpe focus. Ginkgo verbetert namelijk de bloedtoevoer naar de hersenen en werkt als een antioxidant. Supplementen die de cognitieve functies van de hersenen verbeteren worden nootropic supplementen genoemd. Dit is maar een enkel voorbeeld maar naast Ginko zijn er nog velen andere, die elk zo zijn specialisatie heeft. Nootropic supplementen zijn vaak 5 a 6 samengevoegde ingrediënten die het tot één super brainpower-pil maken. Hier zitten geen bijwerkingen aan vast en er kan dus op elk moment mee gestopt worden. Omdat het brein op veel verschillende manieren invloed heeft kun je de lijst van nootropica ook weer categoriseren. Zo heb je nootropica bijpassend voor humeur, angst, slapeloosheid, focus, geheugen, depressie en gemoedstoestand.

mind lab pro is een supplement die je cognitieve functies sterk verbeterd

Audioboeken 

De voordelen van het luisteren naar audioboeken zijn uitgebreid ..
Audioboeken zijn meeslepend, leerzaam, onderhoudend en betaalbaar. Ook kunnen audioboeken de manier waarop we luisteren, lezen en leren veranderen, waardoor de leesvaardigheid van jonge lezers en van degenen voor wie Engels een tweede taal is, wordt verbeterd.

Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van het luisteren naar audioboeken:

 • Het verbetert de uitspraak en vloeiendheid.
 • Helpt het tijdbeheer te verbeteren.
 • Bouwt kritieke luistervaardigheden.
 • Het verbetert de focus en aandachtsspanne. 
 • Het verbetert het geheugen.
 • Bouwt kritisch denken op en verbetert het begrip

Luisteren is de eerste taalvaardigheid die we leren en 85% van wat we leren, leren we door te luisteren. Voor jonge leerlingen die moeite hebben met lezen, kan luisteren naar audioboeken leren een veel eenvoudiger proces maken. 


Priorteer je zaken

Stephen Covey, de co-auteur van First Things First, geeft advies over hoe je je takenlijst kunt doorlopen op basis van urgentie. Zijn advies is om te evalueren wat er voor je ligt, door elke taak in een van de volgende categorieën te plaatsen:

 • Belangrijk en urgent: als een taak in deze categorie valt, weet je dat deze meteen moet worden uitgevoerd. Concentreer je energie op het voltooien van je belangrijkste en meest urgente taken voordat je doorgaat naar minder tijdgevoelige items.
 • Belangrijk maar niet urgent: dit zijn taken die belangrijk kunnen lijken, maar die bij nader onderzoek indien nodig kunnen worden uitgesteld tot een latere datum.
 • Dringend maar niet belangrijk: taken die het meeste 'ruis' maken, maar wanneer ze zijn volbracht, ze weinig of geen blijvende waarde hebben. Delegeer deze taken indien mogelijk.
 • Niet urgent en niet belangrijk: dingen met een lage prioriteit en die geen of weinig invloed hebben in de groei naar je doel.
productiviteit verhogen met mind management

Elimineer afleidingen

Wil je één ding tegelijk doen, dan is het dus van belang dat je je niet laat afleiden. Nooit afgeleid worden is vrijwel onmogelijk. Maar je kunt wel van alles doen om het in ieder geval tot een minimum te beperken.

Waar word jij door afgeleid?

Begin eens met een keer bijhouden waar jij allemaal door wordt afgeleid. Dat kan van alles zijn! Een aantal suggesties:

 • Je telefoon
 • E-mail
 • De drang om bepaalde websites te bekijken
 • Hongergevoel
 • Mensen om je heen
 • Wat er buiten/om je heen gebeurt
 • Piekergedachten


Let op het aantal keren dat iemand je onderbreekt wanneer je midden in een belangrijke taak zit. Je smartphone is heel nuttig, maar het is ook zeer verslavend en een van de meest verraderlijke tijdverspillers die de mensheid kent.

Het kan een enorme oefening in wilskracht en discipline vergen, maar doe de deur dicht en zet je telefoon uit om je tijd te maximaliseren. In plaats van 'altijd aan' te zijn, plan je een pauze in de dag om je e-mail in te bekijken, te bellen, appen en andere sociale bezigheden.


Neem tijd voor jezelf

Deze tip wordt vaak vergeten in de drukte van het runnen van een succesvol leven. Voor jezelf zorgen - d.w.z. voldoende slapen en bewegen - is echter van cruciaal belang.

​Bijna een kwart van de Nederlanders kampt met slaapproblemen. Onder arbeidsongeschikten loopt dat percentage op tot 58 procent, blijkt uit de gezondheidsenquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In 2018 gaf 24 procent van de 25-plussers aan problemen te hebben met in slaap komen, doorslapen, of te vroeg wakker worden. Mensen met een betaalde baan slapen het best, arbeidsongeschikten ervaren daarentegen het vaakst slaapproblemen. Van de slechte slapers die zichzelf arbeidsongeschikt verklaren, heeft zo’n tachtig procent als gevolg overdag last van verminderde concentratie, vergeetachtigheid of een slecht humeur. (lees: afrekenen met slaapangst)

Regelmatige lichaamsbeweging verbetert de concentratie, het geheugen, het leervermogen en verlaagt stress levels drastisch. Dit heeft weer een positieve invloed op je slaap. Een win-win situatie dus!


Bedankt dat je de tijd hebt genomen om dit artikel te lezen. Hopelijk levert het een positieve bijdrage op in je dagelijks leven. Ik hoor graag in een reactie wat jouw Time Management tips zijn! 🙂

Share