Stress – De top 5 minder bekende signalen

Stress – De top 5 minder bekende signalen

Stress komt steeds vaker voor. Denk aan stress door werkdruk, stress door relatieproblemen of stress door een plotselinge negatieve gebeurtenis in je leven. Hoe herken je stress of een burn-out? Stress, of zelfs een burn-out is te herkennen aan hartkloppingen, hoofdpijn en vermoeidheid of zelfs chronische vermoeidheid, maar naast deze kenmerken van stress waar iedereen wel eens van gehoord heeft, kan stress of een burn-out ook klachten veroorzaken waar je wellicht nog niet aan gedacht had.

Wij bespreken de top 5 minder bekende signalen van stress en vijf vernieuwende, actieve manieren om stress te verminderen.. Wil je geen stress meer ervaren? Lees dan verder!


Doe de mini stress test

Alvorens de top 5 minder bekende signalen van stress te bespreken, is het goed om een eerste vermoeden van stress alvast te toetsen. Naast minder bekende signalen, heb je bij aanhoudende stress of een burn-out namelijk ook vaak klachten als hoofdpijn, vermoeidheid, hartkloppingen, verkrampte spieren en spierpijn, concentratieproblemen, een veranderende eetlust en slapeloosheid. Herken je een aantal van deze symptomen bij jezelf? En wat zijn deze minder bekende klachten?

Top 5 minder bekende signalen van stress


1. Tinnitus

Heb je last van suizende oren of een piep in je oren? Soms worden deze klachten veroorzaakt door een verstopte buis van Eustachius. Dat betekent dat er vocht achter je oren zit, waardoor je trommelvlies niet meer beweegt en je druk voelt die gepaard kan gaan met harde pieptonen. In dat geval kan een neusspray wonderen doen. Tinnitus, ofwel een beschadiging aan de oren, waarbij je langdurig last hebt van een piep in de oren of oorsuizen, is vooral bekend door een gehoorbeschadiging, waarbij het gehoor blootgesteld is aan een te hoog aantal Hertz. Personen met een vernauwde gehoorgang of littekenweefsel in het oor door toedoen van veelvuldige oorontstekingen zijn hier gevoeliger voor.

yin en yang. balans vinden met yoga.

Het ervaren van oorsuizen of een piep in de oren is een door je hersenen waargen​omen toestand die niet ontstaan is vanuit een gehoorbeschadiging

In dat geval is iemand niet blootgesteld aan te hard geluid, maar zit de klacht letterlijk en figuurlijk tussen de oren. Het ervaren van oorsuizen of een piep in de oren is een door je hersenen waargenomen toestand die niet ontstaan is vanuit een gehoorbeschadiging. Dit valt onder de categorie fantoomklachten of psychosomatische klachten en dat betekent dat je er dan ook vanaf kunt komen door je stressniveau te verlagen met de juiste behandelmethoden. Lees verderop een aantal vernieuwende manieren om je stress weg te nemen.

te veel stress kan lijden tot een depressie

2. Huiduitslag

Je huid is het grootste orgaan dat je hebt en ook een van de meest kwetsbare organen. Een goede huidverzorging heeft direct effect op je gezondheid. De huid kent vele ziekten en nare verschijnselen. Door stress kan huiduitslag ontstaan. Heb je last van een huidaandoening als acné, netelroos, eczeem of psoriasis? Dan kan het zo zijn dat de aandoening erger wordt als je een periode van stress ervaart. Ontspanning zorgt dan ook direct voor een betere conditie van de huid.


3. Verlaagd libido

Ervaar je veel stress, dan heb je over het algemeen minder zin om zaken te ondernemen. Vooral bij een burn-out is een dag vol activiteiten te veel en vaak voel je je zo futloos dat je niet meer kunt werken. Hoofdpijn, spierpijn, psychosomatische klachten en concentratieproblemen dragen eraan bij dat je je vermoeid of zelfs chronisch vermoeid voelt. Het is dan ook niet gek dat je minder zin hebt in seks en dus een verlaagd libido hebt. Er is echter ook een lichamelijke verklaring voor het verlaagd libido: doordat er meer van het stresshormoon Cortisol aangemaakt wordt, is er minder ruimte voor het aanmaken van andere hormonen, zoals Oestrogeen en Testosteron. Je wordt dus lichamelijk lustelozer van stress. Het is voor een gezond seksleven dan ook belangrijk om de aanmaak van Cortisol te remmen.

4. Hersenbeschadiging

Stress kan ernstige gevolgen hebben voor je brein. Dit heeft wederom te maken met een overmatige productie van het stresshormoon Cortisol. Voor een gezond functioneren, nu en in de toekomst, is het dan ook cruciaal dat je stress verminderd.

yin en yang. balans vinden met yoga.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je brein letterlijk kleiner kan worden door stress, dat neuronen door stress worden afgebroken en dat de hippocampus, het gebied van de hersenen dat zorgt voor een goed geheugen, wordt aangetast.

5. Angst- en stemmingsstoornissen

Tot slot noemen we angst- en stemmingsstoornissen in dit rijtje. Door stress neemt de witte stof in de hersenen toe ten koste van de grijze massa. De witte stof geeft (stress) signalen af, terwijl de grijze massa informatie verwerkt en opslaat. Je hersenen worden zo letterlijk kleiner. Doordat je een overvloed aan stresssignalen hebt, kun je angstig worden. Wanneer dit lang aanhoudt, kan dit doorslaan naar angst- en stemmingsstoornissen.


Actieve manieren om stress te verminderen

Wanneer je stress ervaart, is het belangrijk om tijdig actie te ondernemen en de stress te verlagen, zodat de stress klachten afnemen en je uiteindelijk geen stress meer ervaart. Uiteraard is een oplossing om balans aan te brengen in je leven: zorg voor meer ontspanning en minder inspanning. Ook kun je baat hebben bij fysiotherapie, massagetherapie en haptonomie. Er zijn echter nog meer manieren om stress te verlagen. Manieren die je zelf kunt toepassen, die actief van aard zijn en je snel weer een ontspannen gevoel geven. Benieuwd welke dat zijn?

stress kan lijden tot een depressie

Onze top 5 manieren om stress te verlagen:


1. Body stress release therapie

Body stress release gaat uit van het loslaten van spanningen in het lichaam, waarbij je gedwongen wordt om je grenzen aan te geven en zo je zenuwstelsel te ontlasten.


2. Reformer pilates

Reformer pilates is een manier van pilates waarbij je met behulp van een machine pilates uitvoert. Het werkt niet alleen bewezen stressverlagend, het is ook nog eens zeer goede lichaamsbeweging, waardoor je een strak en sterk lichaam krijgt.


3. Mindfulness

Mindfulness is de laatste jaren steeds populairder geworden. Hierbij draait alles om het zijn in het hier en het nu. Door even alles los te laten, ervaar je onmiddellijk minder stress. Door dit langdurig toe te passen, kun je geheel stressvrij raken.

yoga mindfulness brainpowerinfo leven zonder stress

4. Ayahuasca

Ayahuasca is een Zuid-Amerikaanse thee die uit twee psychedelische planten is samengesteld. Deze thee werkt ontgiftend voor het lichaam en stress verlagend. Let wel op: het is vergelijkbaar met marihuana en je kunt er misselijk van worden en van gaan braken. Toch kan het positieve effect op ervaring van stress niet ontkend worden.


5. Yoga

Er zijn zeer veel verschillende vormen van yoga. Met name de traditionele Hatha yoga, die gericht is op ademhaling, kan stress verlichten. Kies echter vooral een vorm die bij jou past.


Van stress naar ontspanning in slechts 9 weken!


Tip: Met de e-cursus “Nooit meer Zorgen of Stress leer je weer ontspannen en positief te leven. Ontdek meer vertrouwen, meer optimisme en meer plezier! Stop met piekeren – voorgoed!

Negatief denken, stress en zorgen voorkomen dat je je goed voelt en geniet van je leven. Ze blokkeren je geluk en succes. Laat je stress los met deze online training en voel je weer ontspannen en positief! De training is gebaseerd op bewezen coaching technieken en is makkelijk via je e-mail te volgen.

5.0

Ben jij regelmatig gespa​nnen?

Pieker je veel over toekomst of verleden? Voel je je regelmatig onrustig of nerveus? Heb je vaak last van negatieve gedachten? Je bent niet de enige. Veel mensen hebben moeite om positief en ontspannen te zijn. Ze voelen zich vaak opgejaagd en komen zelden tot rust. Heb jij ook genoeg van negatief denken, piekeren en mentale spanning? Wil je liever positief zijn en lekker in je vel zitten? Dat is logisch, want ontspanning en optimisme zijn de basis voor een gelukkig leven.

  • Professionele begelei​ding
  • Online leren in ​vrijheid
  • Gegarandeerd resultaat

Zelf mijn stemming bepalen was niet zo gemakkelijk. Met deze cursus lukt dit mij elke keer weer beter. Na een tijdje wordt het een doodnormale  zaak om enkel aan positieve dingen te denken en je zorgen (piekeren) achterwege te laten. De cursus helpt om mij meer te concentreren op de positieve dingen in het leven. Bij elk succes dat ik boek geef ik mezelf complimenten. Ik leer om te genieten van elke stap die ik zet. Dit geeft me elke keer weer een goed gevoel. De cursus geeft me energie, zelfvertrouwen. Geeft mij meer zin in het en de kracht om te gaan voor mijn doelen. 

nooit meer zorgen of stress

Joshua

Online cursist Nooit meer zorgen of stress

Wat een fantastische cursus is dit. Het brengt je super snel naar de kern van het probleem. Je lost het op en je huppelt weer vrolijk verder. Mijn eye-openers waren met name om mijn overtuigingen om te draaien. Mooi om te zien hoe de wereld direct verandert. Het brengt je snel naar de kern van het probleem. Ook de kracht van goede vragen heeft me geholpen. Deze zorgt ervoor dat je snel de oplossing vindt. Het was lastig om dit uit jezelf goed te doen, maar nu pak ik mijn notities erbij en dat lucht direct op. 

nooit meer zorgen of stress

Lieke

Online cursist Nooit meer zorgen of stress

Share

3 thoughts on “Stress – De top 5 minder bekende signalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *