Ontdek de laatste gezondheidstrends van 2020

Ontdek de laatste gezondheidstrends van 2020

Wat zijn in 2020 de gezondheidstrends voor een optimale lichamelijke en geestelijke gezondheid? Wij hebben het voor je uitgezocht en bespreken hieronder de top 6. In 2020 ligt de nadruk op gezondheid van binnenuit. Met naar de sportschool gaan en crèmes smeren kom je er niet. Echte verandering komt door goed naar je lichaam te luisteren en gezonde keuzes te maken, zodat je zowel lichamelijk en geestelijk langdurig gezond blijft. Geen quick fix met zalfjes, maar een gezonde levensstijl. Wat mag daarin niet ontbreken?

Ontdek deze Mindfulness tricks, die bewezen effectief zijn tegen stress, zonder tijdrovende meditatie!

Voer hier je naam en e-mailadres in en krijg toegang tot het gratis PDF bestand Mindfulness-tricks voor iedereen!

Gezondheidstrend #1: Rood fruit

Al eeuwenlang is de helende werking van rood fruit bekend. Gojibessen zijn zeer populair. Deze kleine besjes uit Oost-Azië bevatten veel aminozuren, ijzer, mineralen, vitamine B, E en C. Ze staan er zelfs bekend om ontstekingsremmend te werken. Bovendien zijn gojibessen goed voor de hersenen en kunnen mogelijk het ontwikkelen van Alzheimer remmen. Cranberry is een andere aanrader. Dit fruit bevat eveneens een overvloed aan vitaminen. Speciaal aan cranberry is dat het infecties aan blaas- en nieren kan voorkomen. Daarnaast kan het je immuunsysteem versterken. Blauwe bessen mogen in dit rijtje ook niet ontbreken: ze bevatten antioxidanten, vitamine A en C. Deze lekkere bessen verlagen je cholesterol, bevorderen het herstel van je huid en schijnen zelfs te kunnen beschermen tegen het ontwikkelen van kanker. Let echter wel op: eet alles met mate, te veel van deze heerlijke bessen kan ook nadelige effecten hebben op je gezondheid. Rood fruit eten staat stipt op nummer 1 voor 2020.

Al eeuwenlang is de helende werking van rood fruit bekend

Gezondheidstrend #2: Gember en maca

Van binnenuit gezond worden, betekent bovenal gezond eten. Naast rood fruit is gember een trend in 2020. Je kunt op vele plekken verse gemberthee krijgen, maar verwerk gember ook gerust in een huisgemaakte soep of rijstgerecht voor een extra pittige smaak. Gember is bovendien dit jaar veel terug te zien in schoonheidsproducten. Waarom gember? Gember heeft een positieve uitwerking op maag en darmen. Een gezond spijsverteringskanaal ligt aan de basis van een gezond en vrolijk leven. Gember kan gebruikt worden tegen misselijkheid, menstruatieklachten en griepverschijnselen. Ook schijnt deze knol uit China de ontwikkeling van darmkanker tegen te gaan. Een andere knol die we hier willen noemen is Maca. Deze plant uit Peru lijkt op ginseng. Je krijgt er energie van, het heeft een gunstige uitwerking op je huid en het is reik aan vitamine B, D en E. Daarnaast heeft Maca een gunstige uitwerking op je geestelijk gestel. Het werkt gezondheid bevorderend wanneer je lijdt aan angst, depressie of stress. Uiteraard geldt ook voor gember en maca: eet het met mate, maar laat het niet staan.

Gember heeft een positieve uitwerking op maag en darmen. Een gezond spijsverteringskanaal ligt aan de basis van een gezond en vrolijk leven.

Gezondheidstrend #3: Slapen

Een gezond geestelijk leven bevordert direct een gezond lichaam. Zorg goed voor je jezelf. Neem stress zo veel mogelijk weg. Geef je hersenen speciale aandacht. Hoe doe je dat? Een eerste belangrijk punt: zorg voor voldoende slaap. Ga ’s avonds voor een uitgebreid slaapritueel. Drink je favoriete kalmerende thee, neem een warm bad, bijvoorbeeld met kristallen of geitenmelk voor je huid en vermijd het beeldscherm. Slaap is essentieel voor je hersenen. De hersenen moeten de informatie die ze doorheen de dag verkregen hebben, kunnen verwerken. Geef ze hiertoe de kans. Naast een goede nachtrust, kun je een powernap overwegen: een middagdutje van maximaal 20 minuten. In warme landen als Spanje wordt de powernap al eeuwen toegepast (hier ook wel bekend als een ‘siësta’). Door de powernap kort te houden, raak je niet in een diepe slaap en krijg je net voldoende rust om er na de lunch weer lekker tegenaan te kunnen.

Gezondheidstrend #4: Digitale detox

Je hersenen hebben slaap nodig. Ze moeten echter ook de informatiestroom gedurende de dag aankunnen. Deze wordt steeds intensiever: het wordt haast van je verwacht dat je 24 uur per dag online bereikbaar bent via social media, etc. Dit kan (ongemerkt) veel onrust en zelfs stress geven. Ook werkt het zeer verslavend. Kwalitatief haal je echter minder voldoening uit het constant online zijn dan je misschien denkt. Tip 4 voor 2020 is daarom: neem een digitale detox. Ga lekker offline. Zet je telefoon helemaal uit of leg hem in een andere kamer en check hem maar een paar keer per dag op vaste momenten. Wil je nog een stapje verder gaan, neem dan een vakantie van de digiwereld: ga eens een week offline. Je zal verbaasd staan van hoeveel tijd je vrij hebt voor andere leuke dingen. Dat niet alleen: je merkt dat het stress verlagend werkt en dat je hersenen meer rust krijgt. Dit is zowel geestelijk als lichamelijk een weldaad voor jezelf.

neem een digitale detox. Ga lekker offline. Zet je telefoon helemaal uit of leg hem in een andere kamer en check hem maar een paar keer per dag op vaste momenten.

Gezondheidstrend #5: Groene omgeving

Sporten blijft voor een lichamelijke en geestelijke gezondheid belangrijk. Ga echter dit jaar voor verandering: ga niet naar de sportschool, maar kies voor lekker buiten sporten. Zoek de natuur op. Ga naar het park, het bos, de kust. Kies voor een rustgevende omgeving. Zit je midden in de stad? Haal de natuur dan in huis. Maak je huis groen met mooie planten. Dat geeft direct een mentale boost.

Gezondheidstrend #6: Holistische leefstijl

Ben jij al helemaal op de hoogte van de bovenstaande gezondheidstrends? Maar wil je wel iets nieuws proberen om je lichamelijke & geestelijke gezondheid verder te ontwikkelen?

Het houdt grote filosofen, wetenschappers, zangers en therapeuten al eeuwen bezig; levensvragen over geluk, welzijn en de eeuwige zoektocht daarnaar. Je ziet een groei in de mensen die overtuigd zijn dat de antwoorden liggen bij de holistische levensvisie.

Heel veel Hollywood sterren onder wie Gwyneth Paltrow, Jeniffer Anniston, Madonna, Gisele Bunchen en Oprah Winfrey leven holistisch en zij zweren er bij! Hoogtijd dus om even wat dieper te duiken in de theorie en wat deze gezondheidstrend nou precies inhoudt. Hieronder een kleine samenvatting, later volgt een uitgebreid artikel over deze holistische levensvisie.

Wat houdt een holistische levensstijl precies in?

Bij een holistische levensstijl gaat er nou niet echt direct een belletje rinkelen wat het zou kunnen betekenen of zijn. Het komt namelijk van het Griekse woord ‘holon’ wat ‘geheel’ betekent. De band tussen je omgeving en je lichaam staat hierin centraal. Je kan het zien als een levensfilosofie waarin men er van uit gaat dat alles in zijn geheel met elkaar verbonden is. Met alles bedoelen ze planten, dieren, energieën, mensen en zielen. Voor de mensen die dit voor het eerst lezen klinkt het allemaal behoorlijk ‘weird’ en vaag maar eigenlijk is het juist heel simpel.

Sporten blijft voor een lichamelijke en geestelijke gezondheid belangrijk. Ga echter dit jaar voor verandering: ga niet naar de sportschool, maar kies voor lekker buiten sporten. Zoek de natuur op. Ga naar het park, het bos, de kust. Kies voor een rustgevende omgeving.

Wanneer je zorg draagt voor de aarde, dan zorgt de aarde voor een goede omgeving voor jou. Dit werkt bij je gezondheid ook zo. Ons lichaam is opgebouwd uit vier elementen en voor de aarde geldt dat hetzelfde. Materie (onze botten en spierweefsel) water (ons lichaamsvocht) vuur (onze lichaamstemperatuur) en lucht (onze ademhaling).

Deze vier elementen, materie, water, vuur en lucht, moeten voor je gezondheid in balans zijn.

Voorbeeldje: gisterenavond iets te diep in het glaasje gekeken? Je lichaam droogt uit van alcohol, hierdoor krijgen je hersenen een vochttekort. Het gevolg hierop is dat je hersenen tegen je schedel drukken en jou die enorme kater oplevert. Dan weet je niet hoe snel je een paar glazen water achter over moet drinken, je lichaam dus weer in balans brengen.

Maar hoe kan ik dit toepassen?

In de praktijk betekent holistisch leven met name dat je zorg draagt voor je lichaam en de aarde. Hieronder vind je een aantal tips:

1. Kies in de winkel voor zo veel mogelijk duurzaam eten. De kant en klare pakjes laten staan en kiezen voor biologische groenten. Goed voor je lichaam & goed voor moeder natuur.

2. Slow shopping, of beter gezegd ‘mindful’ shopping houdt in dat je bewust omgaat met materiële bezittingen en dus niet zomaar van alles koopt om te kopen. Goed voor je portemonnee & goed voor het milieu.

3. Sporten als yoga, pilates of meditatie is niet alleen goed voor je geestelijke gezondheid maar ook zeker voor je lichamelijke gezondheid. Wanneer je dit buiten beoefend word je ook één met de natuur en dit werkt 100% stress verlagend en helend. Goed voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid & 1 worden met de natuur.

4. Matigen is dé magische sleutel tot succes. Met een biertje of een glas wijn is absoluut niets mis. Ook kun je eens in de zoveel tijd echt wel wat lekkers eten. Zolang je daarna maar weer zorgt dat je lichaam in balans komt. Dit vergt discipline, maar ook dát kun je leren. Uiteindelijk zijn we allemaal zelf verantwoordelijk voor de keuzes die we maken. Over discipline zal binnenkort een meer uitgebreid artikel verschijnen. Goed voor algehele welzijn, geluk, eenheid & verlichting.

in de praktijk betekent holistisch leven met name dat je zorg draagt voor je lichaam en de aarde.

De top 5 beste boeken over een gezonde levensstijl:

#1
dit boek houdt niet op bij enkel voedingstips en recepten. Het biedt een volledige filosofie waarbij gezond eten, bewegen en ontspannen een even grote rol spelen.

Gezond leven doe je zo

Het boek 'Gezond leven doe je zo' staat met stip op nummer 1. Waarom? Omdat dit boek meer is dan alleen voedingstips en recepten. Er wordt tegenwoordig zoveel informatie vrij gegeven over wat nou precies het beste is voor ons lichaam, maar wie heeft er nou eigenlijk gelijk? Het boek rekent eindelijk af met alle vragen en onzekerheid. Met wetenschappelijke kennis wordt dit onderbouwd en stuurt je de juiste richting op, naar een gezond leven!

5 of 5 Stars
#2
#2

Voedingsmythes

In het nieuwe boek van Martijn Katan rekent hij af met vijftig voedselmythes: over hormonen in vlees, kleurstoffen, lage bloedsuiker, beauty foods en nog veel meer. Voedselmythes is een ontnuchterend boek dat het leven kan vereenvoudigen.

4 of 5 Stars
#2
#3
In De voedselzandloper bewijst arts Kris Verburgh dat gezond eten van groot belang is bij het jong houden van je lichaam en de preventie van ziektes. De voedselzandloper is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten over voeding en het verouderingsproces.

De voedsel zandloper

De voedselzandloper is een klassieker waarin gezonde voeding centraal staat. Het boek gaat dieper in over de relatie tussen gezonde voeding, ziektes & herstel. Hierin lees je zelfs hoe je met de juiste voeding het verouderingsproces kan vertragen, zeker een aanrader dus!

4.5 of 5 Stars
#2
#4
Powerfood is de bestseller van Rens Kroes waarin zij haar favoriete recepten presenteert met verantwoorde ingredienten voor een happy en healthy lifestyle.

Powerfood

In het boek Powerfood vind je de favoriete recepten van bestseller auteur Rens Kroes. Voor een healthy & happy lifestyle zit je met deze verantwoorde ingrediënten goed!

4.5 of 5 Stars
#2
#5
Dit boek brengt je terug naar de basis: de algemene voedingswetenschap. Door het kaf van het koren te scheiden in het doolhof van voedingsboeken biedt dit boek jou een basis vanwaaruit jij je eigen eetpatroon kan verbeteren.

Gezond eten met gezond verstand

Dit boek brengt je terug naar de basis: de algemene voedingswetenschap. Door het kaf van het koren te scheiden in het doolhof van voedingsboeken biedt dit boek jou een basis vanwaaruit jij je eigen eetpatroon kan verbeteren.

5 of 5 Stars
Share

2 thoughts on “Ontdek de laatste gezondheidstrends van 2020

  1. Mooi artikel! Een holistische levensstijl is het mooiste wat er is, geeft je lichaam en geest zo veel rust en bevredigend gevoel waardoor je er lichamelijk ook heel erg op vooruit gaat. Ik kan het iedereen aanraden! Dankjewel voor dit artikel. Groetjes Lisa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *