7 tips om je levensduur en levenskwaliteit te verbeteren

7 tips om je levensduur en levenskwaliteit te verbeteren

Sommige mensen vinden het verschrikkelijk om ouder te worden. Zij zien op tegen een haperend geheugen, de rimpels en het energieniveau dat afzwakt. Anderen vinden het ouder worden geweldig. Een doorleefd gezicht zien zij als een teken van levenservaring en wijsheid. De onzekerheid is minder en aan het getwijfel is vaak een eind gekomen. Hoe je er ook in staat, tegen vitaal oud worden heeft vrijwel niemand bezwaar. In dit artikel bespreken we niet alleen hoe je je genen kunt vertroetelen zodat je fysiek ouder kunt worden, ook onderzoeken we hoe je hierbij gezond blijft. Het gaat niet alleen om het toevoegen van meer dagen aan ons leven, want het wordt pas echt leuk als we meer leven in onze dagen krijgen!


Hoe wordt levensduur eigenlijk gedefinieerd?

Biologen definiëren een lange levensduur soms als de gemiddelde levensduur die onder "ideale" omstandigheden wordt verwacht. Het is moeilijk te zeggen wat ideaal is. Er wordt veel medisch onderzoek gedaan naar de "juiste" hoeveelheid en het type lichaamsbeweging, het beste dieet om te eten om de levensduur te maximaliseren en of bepaalde geneesmiddelen of supplementen je levensduur en levenskwaliteit kunnen helpen verbeteren.

Grotendeels als gevolg van de vooruitgang in de geneeskunde (die bepaalde dodelijke infectieziekten bijna heeft geëlimineerd) is de levensduur de afgelopen eeuw behoorlijk toegenomen. Toch is aan het jarenlang stijgen van de gemiddelde leeftijd sinds enkele jaren een eind gekomen, inmiddels is de levensverwachting zelfs aan het dalen. De levensverwachting voor mannen is op dit moment 80,5 jaar en voor vrouwen 83,6 jaar. 


Wat bepaalt je levensduur?

De meeste wetenschappers vermoeden dat de mens een maximale leeftijd van 150 jaar kan bereiken. Je zou denken dat je genen je levensduur bepalen, maar de waarheid is dat genetica maximaal 30 procent van je levensverwachting bepaald. De rest komt van je gedrag, voeding, houding, omgeving en een beetje geluk.

Om gezond oud te worden moet je dus een beetje geluk hebben met je genen, maar met het juiste voedingspatroon en leefstijl kan je zeker zo'n 13 jaar aan je leven toevoegen.

genetica bepaald maar voor maximaal 30 procent van je levensduur

Anti-aging begint bij het lang houden van je telomeren

Veel mensen hebben nog nooit van telomeren gehoord en hebben geen idee wat dit nu precies inhoudt. Een telomeer zit aan het einde van elk van de 46 chromosomen van ons DNA en beschermt deze, net zoals het plasticje aan het uiteinde van je veters. Wanneer je ouder wordt, verkorten de telomeren door het kopiëren van het DNA bij de cel reproductie. Het enzym telomerase zorgt voor het op peil houden van de telomeren, maar dit lukt niet altijd bij elke celdeling optimaal. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met lange telomeren gemiddeld ouder worden. Het is dus noodzaak om de telomeren zo lang mogelijk te houden! Bij mannen verkorten de telomeren zich door onbekende oorzaak eerder dan bij vrouwen. Zou dat misschien de reden zijn waarom vrouwen gemiddeld vier jaar ouder worden dan mannen?

Manieren om je telomeren lang te houden:

 • Eet & leef gezond; Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die suiker en junkfood lieten staan, maar overstapten op verse voeding zoals groenten en fruit, een stijging van het enzym telomerase hadden van maar liefst 29 procent! Daarbij is niet alleen het dieet belangrijk, maar ook de levensstijl. Ga dus regelmatig even naar buiten voor een wandeling en adem diep in. Uit een Spaanse studie blijkt dat de consumptie van sterk bewerkte voeding de telomeren ook heftig kortwiekt. Op basis van hoe vaak ze sterk bewerkte voeding aten, deelden de wetenschappers de proefpersonen in vier categorieën in. Ze stelden vast dat de groep die het vaakst sterk bewerkte voedingsmiddelen at, het grootste risico liep op verkorte telomeren. Ze telden in elke groep het aantal mensen met verkorte telomeren en vergeleken dat met het aantal in de groep met de laagste consumptie. Dat lag 29 procent hoger in de groep met een lage tot gemiddelde consumptie, 40 procent hoger in de groep met een gemiddelde tot hoge consumptie en wel 82 procent hoger(!) in de groep met de hoogste consumptie.
 • Drink regelmatig een glas rode druivensap; Een studie liet zien dat resveratrol de hoeveelheid telomerase doet toenemen. Resveratrol zit in de schil van rode druiven en komt zodoende ook voor in rode druivensap en rode wijn. Pas wel op: niet-biologische wijn is helaas verontreinigd met gemiddeld 4 tot 12 verschillende bestrijdingsmiddelen.
 • Eet vette vis; Een studie die is gepubliceerd in het blad JAMA toonde de associatie van omega-3-vetzuurspiegels in het bloed en de positieve veranderingen in telomeerlengte, "een opkomende marker van biologische leeftijd."  Mensen met hoge hoeveelheden omega 3 (EPA/DHA) hadden een hoger niveau van telomerase. Kies wel voor wilde vis en laat kweekvis absoluut staan! EPA/DHA komt in de natuur voor in algen, vissen eten deze algen waardoor zij deze substanties in hun "vissenlichaam" krijgen. In kweekvis vind je daarom ook geen omega-3-vetzuren (EPA/DHA) terug en gaan alle gezondheidsvoordelen van vette vis eten de deur uit. Mocht je niet van vis houden dan is suppletie in omega-3 zeker aan te raden. Krillolie bevat naast omega 3 vetzuren ook het antioxidant astaxanthine. Algenolie is een goed alternatief voor vegetariërs en veganisten.
 • Drink thee; De cellen van reguliere theedrinkers hebben mogelijk een jongere biologische leeftijd dan cellen van niet-theedrinkers, blijkt uit nieuw onderzoek uit China. De in Hong Kong gevestigde onderzoekers merkte op dat de telomeren van mensen die gemiddeld 3 kopjes thee per dag dronken, aanzienlijk langer waren van mensen die gemiddeld maar een half kopje per dag dronken. Dit gemiddelde verschil in telemoreerlengte komt overeen met "ongeveer een verschil in 5 levensjaren" schreven de onderzoekers. Thee, en dan met name groene thee, bevat namelijk meer polyfenolen dan bijvoorbeeld zwarte thee.
 • Minimaliseer stress in je leven; Stress is niet alleen de grootste bron van ziekte en sterfte, het is ook nog eens slecht voor de lengte van je telomeren. Zoek manieren om je te ontspannen en te onstressen. Ga lekker naar buiten voor een wandeling, lees een goed boek, neem een ontspannende massage of leer mediteren. Allemaal manieren om van stress af te komen en je telomeren lang te houden.
 • Zorg dat je voldoende antioxidanten binnen krijgt; In het lichaam werkt glutathion als een zeer sterke antioxidant. Glutathion wordt aangemaakt uit de aminozuren glutaminezuur, cysteïne en glycine. Cysteïne is zwavelhoudend en het blijkt dat zwavel een positief effect heeft op ons cel metabolisme. Er zijn 22 aminozuren waarvan er 9 essentieel zijn, dat wil zeggen dat ons lichaam deze niet zelf aanmaakt en we deze uit voeding of suppletie moeten halen. Aminozuren zijn onderdeel van eiwitten. Eet dus voldoende eieren, vis of vlees. Als je vegetarisch eet kun je ook plantaardige bronnen van eiwitten combineren zoals peulvruchten, rijst en noten. Overigens kun je glutathion ook in de vorm van suppletie binnen krijgen. Groenten, fruit, thee en chocolade zijn allemaal rijk aan antioxidanten, en beschermen onze cellen tegen vrije radicalen. Supplementen met antioxidantkracht zijn o.a. : vitamine C, vitamine E, selenium en zink, alfaliponzuur, astaxanthine, quercetine, CoQ10 en vitamine D3.
 • Voorkom een depressie; Mensen die depressief zijn hebben eerder te maken met kortere telomeren. Misschien dat deze mensen onbewust hun cellen de opdracht geven te verouderen omdat ze het leven niet zien zitten? In ieder geval kun je jezelf vrolijker maken door te zorgen voor voldoende omega 3, vitamine D en magnesium in je dieet. Supplementen kunnen ook uitkomst bieden. Moodmaster van Mindscopic is mijn persoonlijke favoriet ; MOODMASTER™ is wetenschappelijk ontwikkeld om bij te dragen aan de weerstand tegen stress en angst, en om het gevoel van welzijn te versterken. Lichaamsbeweging en daglicht helpen je ook vrolijker te worden en om gelukkiger in het leven te staan.
MOODMASTER™ is wetenschappelijk ontwikkeld om bij te dragen aan de weerstand tegen stress en angst, en om het gevoel van welzijn te versterken.

MIJN PERSOONLIJKE FAVORIET EN ABSOLUTE AANRADER; LONGEVITAE SPRAY VAN MINDSCOPIC!Waarom kies ik voor Mindscopic? 


Mindscopic is een bedrijf dat uitsluitend hoog kwaliteit grondstoffen gebruikt in hun suppletie, met een hoge bio-opneembaarheid, specifiek samengesteld voor verschillende aspecten om het beste uit jezelf, je brein en je leven te halen. Natuurlijke ingrediënten in de wetenschappelijk ontworpen supplementcomplexen die specifiek samengesteld zijn om bijvoorbeeld je gemoedstoestand te boosten (Mindscopic Moodmaster), om je geest te kalmeren voor het slapen gaan zodat je kunt profiteren van een goede kwaliteit nachtrust, wat cruciaal is op alle fronten. Een Vitamine D in de vorm van een spray (met een lekker smaakje) zodat het direct wordt opgenomen via het wangslijmvlies. Maar ook suppletie voor extra focus, want wie kan dat extra beetje focus tegenwoordig niet gebruiken in deze hectische wereld. LONGEVITAE™ spray is de laatste aanwinst van Mindscopic en een kers op de taart op het al zeer uitgebreide assortiment.

Uiteraard werd ik na het lezen van de ingrediënten en beschrijving lijst al enorm enthousiast en heb ik het zelf mogen uit proberen. Het absolute voordeel aan dit product ten opzichte van andere supplementen is dat dit in de vorm van een spray is, de eerste longevity spray ter wereld zelfs. Dat wil dus wederom zeggen dat de hoge kwaliteit grondstoffen en ingrediënten uit de spray direct worden opgenomen in het wangslijmvlies. LONGEVITAE™ is wetenschappelijk ontworpen om cel vernieuwing te stimuleren en celdegeneratie af te remmen. De spray is 100% natuurlijk en veganistisch. Je sprayt hem onder je tong voor optimale opname, er zit een lekker bosbessen smaakje aan. Het natuurlijke product bevat verschillende krachtige antioxidanten die samenwerken om het lichaam langer vitaal en gezond te houden. De unieke, wetenschappelijk onderbouwde mix van ingrediënten heeft een gunstig effect op de het lichaam, geest en cardiovasculair systeem. Ik mag mijn lezers een introductiekorting aanbieden van 10% korting bij het afrekenen van hun bestelling. Voer bij het afrekenen de coupon code BRAINPOWER in en voilà.. 🙂 

(TIP; mocht je dit artikel lezen tijdens de Black Friday Deals, gebruik dan de waardebon code BFMS30 voor maar liefst 30% extra korting!)
5.0
•	Werelds eerste Longevity Spray voor het stimuleren van celvernieuwing en het remmen van celdegeneratie

LONGEVITAE SPRAY™

LONGEVITAE™ is wetenschappelijk ontworpen om celvernieuwing te stimuleren en celdegeneratie af te remmen. Het natuurlijke product bevat verschillende krachtige antioxidanten die samenwerken om het lichaam langer vitaal en gezond te houden. De unieke, wetenschappelijk onderbouwde mix van ingrediënten heeft een gunstig effect op het lichaam, geest en cardiovasculair systeem.

 • Werelds eerste Longevity Spray
 • Stimuleert celvernieuwing en remt celdegeneratie af 
 • Spray vloeistof onder de tong voor maximale opname van nutriënten
 • Gebaseerd op Wetenschappelijk Onderzoek
 • 100% Natuurlijk en Veganistisch
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *