7 signalen dat je hormonen uit balans zijn

7 signalen dat je hormonen uit balans zijn

Hormonen zijn de chemische boodschappers van je lichaam. Geproduceerd door het endocriene systeem (waaronder de hypofyse, schildklier, bijnieren en eierstokken) reizen hormonen door je bloedbaan en beïnvloeden een reeks fysiologische functies, zoals metabolisme, reproductiviteit en stemmingsregulatie.

Zelfs kleine veranderingen in de verhoudingen die nodig zijn voor een optimale werking kunnen problemen veroorzaken die door je hele lichaam weerklinken als je ze niet aanpakt. De oorzaak van deze onbalans kan onder andere zijn; stress, infecties, hormonale anticonceptie, slaaptekorten en meer.

Hoewel het niet altijd gemakkelijk is om erachter te komen wat er precies in je lichaam gebeurt, is het de moeite waard om aandacht te schenken aan enkele van de (vaak externe) tekenen dat er iets mis is met je hormonen, waaronder de 7 hieronder. Ook vind je onderin het artikel een duidelijk overzicht met alle hormonen en hun werking.


1

HAAR- EN HUIDPROBLEMEN

Enkele veel voorkomende symptomen van hormonen die uit balans zijn, zijn acne of vervelende puistjes, een droge huid en huidaandoeningen zoals psoriasis, eczeem en rosacea. Als je huid door hormoonveranderingen droger of doffer wordt, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een serum of gezichtsolie met een hoge concentratie essentiële oliën die het vochtgehalte weten te bewaken. Zo zorgt de krachtige elixir op basis van essentiële oliën en planten van Kiehl's Midnight Recovery Concentrate - Limited Edition gezichtsolie er 's nachts voor de huid barrière te regenereren, te repareren en te herstellen, met als resultaat een huid die er ’s ochtends jonger uitziet.

Dunner wordend haar of een grotere hoeveelheid gezichtshaar zijn ook tekenen dat er hormonaal iets niet goed zit.

Haar, huid en nagels worden vaak beïnvloed door veranderende hormoonspiegels, deels omdat hormonen die androgenen worden genoemd, olieklieren en haarzakjes in de huid kunnen stimuleren. Veranderingen in het schildklierhormoon kunnen ook het haar en de huid aantasten, waardoor het dun of broos wordt. Geef je haar wat extra verzorging in plaats van een enkele conditioner. Denk bijvoorbeeld aan een thuisbehandeling met de professionele Olaplex producten. Een geconcentreerde formule die het haar van binnenuit beschermt en dun/broos haar hersteld. 


2

ONBEHEERSBARE EETBUIEN & GEWICHTSTOENAME

Er kunnen allerlei oorzaken ten grondslag liggen aan onbeheersbare eetbuien. We onderschatten doorgaans de effecten die voedselverslaving op ons kan hebben. Veel voedsel uit een fabriek is dusdanig bewerkt met zoet, zout, en vet dat het een opium-achtige invloed (dopamine) heeft op onze hersenen. We verlangen hierdoor steeds vaker naar méér. We kunnen eetbuien ook als troostend ervaren; we eten terwijl we eigenlijk verlangen naar een knuffel, een compliment, aandacht of simpelweg rust. Hier liggen allemaal hormonale disbalansen aan ten grondslag. Te veel cortisol of insuline kan ons doen snakken naar zoetigheid of wijn en een disbalans in bijnierschorshormonen kan zorgen voor een slechte vochthuishouding, waardoor we behoefte krijgen aan zout. Te weinig serotonine en oxytocine kan ons doen snakken naar troosteten. Of knuffels!

Zowel schildklier- als insuline- onevenwichtigheden kunnen bijdragen aan gewichtstoename, maar dat geldt ook voor een overmaat van het stresshormoon cortisol, evenals leptine en ghreline.

Een interessante studie toont aan dat gebrek aan slaap zorgt voor onevenwichtigheden in leptine en ghreline, twee hormonen die verantwoordelijk zijn voor de controle van het gevoel van honger en verzadiging. 


Ghrelin wordt geproduceerd in het maagdarmkanaal en stimuleert de eetlust; leptine stuurt signalen naar de hersenen wanneer een persoon verzadigt is. Gebrek aan slaap zorgt ervoor dat deze twee hormonen uit balans raken. Wanneer een persoon te weinig slaapt, zorgt dit ervoor dat leptine niveaus dalen en ghreline niveaus stijgen; dat effect verhoogt de eetlust, waardoor het gevoel van honger aanhoudt na voedsel inname en blijven hunkeren naar meer.


3

PROBLEMEN MET SLAAP, SPIJSVERTERING OF FOCUS

Dit soort symptomen kunnen een teken zijn dat je een hoger niveau dan normaal aan cortisol (stresshormoon) hebt in je lichaam. Als je de laatste tijd gestrest bent, kun je last hebben van maagproblemen, slaapproblemen of verzwakte spieren. Het kan ook je concentratievermogen beïnvloeden, evenals je humeur en energieniveau. 

5.0
breng je hormonen in balans met deze krachtige superfood mix

moon balance

Hormonen beïnvloeden je stemming, slaapkwaliteit, concentratievermogen, gezondheid van huid en haar, gewicht en cognitieve functie. Simpel gezegd, ze zijn essentieel voor je gezondheid. Met behulp van 6 krachtige, superfoodingrediënten helpt deze mix om hormonen op natuurlijke wijze in balans te brengen en de symptomen van PMS en de menopauze te verminderen.

 • Brengt je hormonen op natuurlijke wijze in balans 
 • Vermindert de symptomen van PMS en de menopauze
 • 6 biologische superfood ingrediënten
 • Heeft een lichte citroensmaak

4

JE KUNT MOEILIJK GEWICHT VERLIEZEN 

Naar mijn mening is je gewicht veel meer een gevolg van de (dis)balans van je hormonen dan van wat je eet of hoeveel je beweegt. Natuurlijk heeft voeding en beweging ook invloed, maar als je hormonen uit balans zijn dan kan je dik worden van lucht (ik kan er over meepraten, extreem frustrerend!), of dik blijven ondanks alle moeite om af te vallen. Teveel insuline in je bloed zorgt ervoor dat je op dat moment geen vet kunt verbranden. Teveel xeno-oestrogenen uit je voeding of gifstoffen uit je omgeving kunnen zorgen voor hardnekkige vetopslag. Een traag werkende schildklier zorgt ook voor een lage vetverbranding. Te lang rondlopen met een te hoog cortisol, vanwege interne of externe stressoren, zorgt ervoor dat je constant op scherp staat. Je lichaam ziet dit als constant "gevaar" en het gevolg hiervan is vetopslag bij je vitale organen om deze te beschermen vanuit de evolutie. Kortom: gezond eten maar toch vet of vocht vasthouden wijst ook vaak op een hormonale disbalans.


5

Je hebt last van stemmingswisselingen

Veel vrouwen ervaren dat hun humeur afhankelijk is van hun cyclus: de dagen voorafgaand aan de menstruatie kunnen sommige vrouwen zo’n kort lontje hebben dat ze zichzelf niet meer herkennen. Ze balen er zelf van maar hebben het gevoel dat ze er weinig invloed op uit kunnen oefenen. Deze stemmingswisselingen zijn eveneens het gevolg van hormonen die ten opzichte van elkaar uit balans zijn geraakt. Pre Menstrueel Syndroom of PMS is niets anders dan een hormonale disbalans. Het zijn je hormonen!


6

Je hebt een lager libido dan ooit

Een laag libido bij vrouwen kan absoluut als oorzaak hebben dat je hormonen uit balans zijn. Maar liefst 70% van de klachten over een laag libido heeft een hormonale oorzaak. Ook vrouwen hebben testosteron nodig om zin te krijgen in seks. Normaal gesproken maken we dat ook in voldoende mate aan, alhoewel veel minder dan mannen uiteraard. Een teveel aan oestrogeen of juist een te weinig aan oestrogeen kan de oorzaak zijn van een te laag testosteron. Maar ook ons schildklierhormoon- en cortisolniveau hebben hier invloed op. Ingewikkeld hé?


7

JE VOELT JE OPGEFOKT EN OPGEBRAND TEGELIJKERTIJD

In dit geval is het hormoon cortisol uit balans. Chronische stress zal zorgen voor hoge niveaus aan cortisol in je lichaam, je lichaam denkt namelijk dat er gevaar is en zal je op scherp laten staan. Je verkeert je dan in een staat van "fight or flight". Dit hoge niveau aan cortisol verstoort echter allerlei herstelprocessen en balansen in je lichaam. Cortisol is een dominant hormoon dat andere hormonen verdringt, waardoor deze minder worden aangemaakt. Het gaat o.a. om de hormonen progesteron, melatonine, insuline en DHEA. Door deze verstoringen in je hormoonbalans kun je het gevoel krijgen dat je enerzijds opgefokt bent en tegelijkertijd opgebrand. Je kunt ’s avond laat maar niet in bed komen maar ’s morgens vroeg ben je uitgeput.


Deze voedingsstoffen kunnen je hormonen weer in balans brengen:


breng je hormonen weer in balans met moon balance

1. Magnesium

Magnesium heeft het vermogen om ons lichaam op natuurlijke wijze te ontspannen, ons zenuwstelsel tot rust te brengen, botten te versterken en ons uithoudingsvermogen te vergroten. 

Een onderzoek uit 2010 door onderzoekers van de Isfahan University of Medical Sciences in Iran heeft uitgewezen dat het nemen van een supplement van 300 mg magnesium, wanneer het samen met vitamine B6 wordt ingenomen, PMS-klachten kan helpen verlichten. Ook hebben wetenschappers onderzocht dat magnesiumgebrek medeverantwoordelijk is voor stemmingswisselingen en depressie. Magnesium spoort het gelukshormoon serotonine aan waardoor de klachten op een makkelijke manier kunnen worden bestreden.

Wist je dat magnesium naast zuurstof en water de derde levensbehoefte van het lichaam is?


Helaas komt het vaak voor dat mensen, zonder het zelf te beseffen, een magnesiumtekort hebben. Een stressvolle levensstijl, intensief sporten en een overmatige cafeïne-inname hebben allemaal een verband met een laag magnesiumgehalte. Zwangerschap, insulineresistentie, een zware menstruatie en hormoonvervangende therapie kunnen ook leiden tot magnesiumtekort. Magnesium is onder andere te vinden in groente, noten, bonen en volkorenproducten.


2. IJzer

Een gebrek aan ijzer kan bloedarmoede veroorzaken, wat vermoeidheid, kortademigheid en een bleke huid tot gevolg kan hebben. Vrouwen met zware menstruaties hebben hier vaak last van. 

Onderzoekers bestudeerden ongeveer 117.000 Amerikaanse verpleegkundigen tussen de 25 en 42 jaar en ontdekten dat vrouwen die meer ijzer uit plantaardige bronnen, zoals groene bladgroenten, halen, een lager risico op PMS hadden.

Vul je ijzer aan door groene bladgroenten, peulvruchten, mager rood vlees en verrijkte ontbijtgranen te eten. 


3. Foliumzuur (Folaat)

Foliumzuur (vitamine B11) is nodig voor de groei en goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Foliumzuur is bij zwangerschap ook belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Bij een tekort aan foliumzuur ontstaat bloedarmoede. Het zit vooral in groenten en volkorenproducten. 

Foliumzuursupplementen kunnen helpen om onze hormonen in balans te brengen naarmate we ouder worden door opvliegers in de menopauze te verminderen. Onderzoekers denken dat foliumzuur de neurotransmitters die betrokken zijn bij het veroorzaken van opvliegers kan beïnvloeden.

 

4. Vitamine B6 

Vitamine B6 is belangrijk voor de stofwisseling, vooral voor de afbraak en opbouw van aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Vitamine B6 reguleert de werking van bepaalde hormonen en is nodig voor de groei, de bloedaanmaak en een goede werking van het immuunsysteem en het zenuwstelsel. Het speelt ook een rol bij het produceren van de chemische boodschappers die informatie tussen hersencellen vervoeren, waaronder de ‘feel good’ neurotransmitter serotonine.

Een studie van de Keele University heeft aangetoond dat het een of twee keer per dag innemen van 50 mg vitamine B6 kan helpen om PMS-gerelateerde stemmingsdips en andere PMS-klachten te verzachten.

Gezonde bronnen van vitamine B6 zijn havermoutpap, bruine rijst, eieren en sojabonen.

 

5. Zink

Binnen het hormonale systeem is zink belangrijk voor de schildklier. Tekort aan zink kan het ontstaan van type 2 diabetes versnellen. Zink is dus onmisbaar voor een goede gezondheid. Zink is ook belangrijk bij de productie van serotonine, het 'gelukshormoon'.

Zink is ook belangrijk voor de vruchtbaarheid. In 2005 ontdekten Iraakse onderzoekers dat vrouwen met onverklaarbare onvruchtbaarheid een laag zinkgehalte hadden. Deze vrouwen hadden tevens een hoog kopergehalte, wat het ovulatieproces beïnvloedt. Het nemen van zinksupplementen kan het lichaam weer in balans brengen.

Vul je zinkniveaus aan door het eten van voedingsmiddelen hoog in zink zoals noten, zaden, vlees en schaaldieren.

5.0
breng je hormonen in balans met deze krachtige superfood mix

moon balance

Hormonen beïnvloeden je stemming, slaapkwaliteit, concentratievermogen, gezondheid van huid en haar, gewicht en cognitieve functie. Simpel gezegd, ze zijn essentieel voor je gezondheid. Met behulp van 6 krachtige, superfoodingrediënten helpt deze mix om hormonen op natuurlijke wijze in balans te brengen en de symptomen van PMS en de menopauze te verminderen.

 • Brengt je hormonen op natuurlijke wijze in balans 
 • Vermindert de symptomen van PMS en de menopauze
 • 6 biologische superfood ingrediënten
 • Heeft een lichte citroensmaak

De bekendste hormonen en hun werking


 • Oestrogeen is eigenlijk een verzamelnaam voor drie hormonen die het lichaam aanmaakt: 17 β oestradiol, oestron en oestriol, waarvan de eerste de belangrijkste is. Oestrogeen stimuleert bij vrouwen de groei van borsten, eierstokken en de baarmoeder. Je oestrogeenniveau piekt vlak vóór de eisprong en verhoogt het seksueel verlangen, waardoor de kans op zwangerschap groter wordt. Ook stimuleert het hormoon ‘moederlijk’, zorgzaam gedrag. De aanmaak van oestradiol, het belangrijkste onderdeel van oestrogeen, stopt in de menopauze. Oestrogeen voorkomt ook rimpels, geeft energie en verbetert je humeur.
 • Testosteron wordt gezien als een typisch mannelijk hormoon, maar het zorgt ook bij vrouwen voor de opbouw van spieren, het stimuleert de vetafbraak, vergroot het libido en geeft kracht in stressvolle situaties.
 • Insuline maakt dat je – in verstandige hoeveelheden – suikers kunt eten doordat het de bloedsuikerspiegel reguleert. Het zorgt voor spieropbouw en vetaanzet.
 • Progesteron is vooral een kalmerend hormoon dat het centraal zenuwstelsel tot rust brengt. Het bevordert de nachtrust. Bij vrouwen wordt het in de eierstokken en bijnieren aangemaakt, bij mannen in de bijnieren en testes. Progesteron zorgt er ook voor dat het lichaam minder vocht vasthoudt. Bij vrouwen regelt het de cel rijping. Het is het eerste hormoon dat afneemt in de pre-menopauze.
 • DHEA houdt je jong en helpt stress te verminderen, het kan in verschillende andere hormonen worden omgezet en ondersteunt je immuunsysteem en je hersenen.
 • Cortisol wordt ook het stresshormoon genoemd. Het geeft je een energieboost in stressvolle situaties en is ontstekingsremmend.
 • Melatonine helpt je goed te slapen en om andere hormonen aan te maken en op niveau te houden.
 • Het groeihormoon heeft een positieve werking op de hersenen. Het is belangrijk voor de spieropbouw en vetverbranding en wordt tijdens de eerste uren van de slaap geproduceerd.
 • Het schildklierhormoon maakt energie vrij, stimuleert de vetverbranding, verlaagt het cholesterol, zorgt voor lichaamswarmte, stimuleert het immuunsysteem en is gevoelig voor schommelingen in het niveau van de geslachtshormonen.
Share

3 thoughts on “7 signalen dat je hormonen uit balans zijn

  1. Hi Jan Piet,

   Dankjewel voor je feedback!
   Fijn om te horen dat je ze interessant vindt. 😀

   Ik zal het in mijn achterhoofd houden. Houd de website in de gaten!

   Fijne dag toegewenst.

   Groet,
   Robin – Brainpowerinfo.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *