12 gezondheidsvoordelen van het wondermiddel kurkuma

12 gezondheidsvoordelen van het wondermiddel kurkuma

Uit onderzoek blijkt dat kurkuma zich bindt aan giftige metalen en ontstekingsremmend werkt. Kurkuma is bovendien een sterke antioxidant die vrije radicalen opvangt en neutraliseert. Van het verminderen van ontstekingen tot het voorkomen van de ziekte van Alzheimer, kurkuma is een specerij die echt goud waard is! Met meer dan 13.700 wetenschappelijke onderzoeken die de gezondheidsvoordelen van kurkuma ondersteunen, is het moeilijk te betwisten dat dit kruid superkrachten heeft.


Wat is Kurkuma?

Ook bekend als Indiase saffraan of de gouden specerij, komt kurkuma van de curcuma longa-plant. De kurkumawortel of wortelstok groeit ondergronds en lijkt op gember. Hoewel je het in veel Zuidoost-Aziatische landen kunt vinden, is India de grootste producent van kurkuma en dat al sinds de oudheid. (Nog een fascinerend feitje: India consumeert bijna 80% van de kurkuma ter wereld.)

Kurkuma wordt al meer dan 4000 jaar voor medicinale doeleinden gebruikt, vooral in Ayurveda, het oude Indiase systeem van natuurlijke genezing. In de ayurvedische praktijken hebben genezers dit kruid gebruikt om aandoeningen van de luchtwegen te behandelen, gas te verminderen, de spijsvertering te verbeteren en artritis te verlichten, om er maar een paar te noemen. Wat maakt deze gouden specerij zo krachtig? Curcumine - de bioactieve stof in kurkuma.

Hier zijn enkele van de belangrijkste redenen waarom kurkuma een onderdeel van je dieet zou moeten zijn.

1

KURKUMA BESTRIJDT ONTSTEKING

Ontsteking is de reactie van het lichaam op verwonding en infectie. Het geeft het immuunsysteem een signaal om te reageren door de schade te behandelen of te herstellen of om zich voor te bereiden op de strijd tegen indringers, zoals bacteriën of virussen.

Hoewel enige ontsteking noodzakelijk (en zelfs van vitaal belang) is, kan chronische ontsteking leiden tot veel chronische ziekten, zoals hartaandoeningen, diabetes type 2, de ziekte van Alzheimer en zelfs kanker.

Dankzij de kurkuma-verbindingen is kurkuma een natuurlijke ontstekingsremmer - en bovendien een sterke. Een studie wees uit dat kurkuma (en curcumine) vergelijkbaar is met ontstekingsremmende medicijnen, met de toegevoegde bonus dat er geen bijwerkingen zijn. (bijzonder weetje: de studie vond ook dat aspirine en ibuprofen het minst effectief waren.)


2

KURKUMA KAN DE ZIEKTE VAN ALZHEIMER VOORKOMEN EN BEHANDELEN

Ontsteking en oxidatieve schade zijn twee van de grootste bijdragen aan de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer. Kurkuma to the rescue!

Naast de ontstekingsremmende eigenschappen, toont onderzoek ook aan dat kurkuma de vorming en zelfs het uiteenvallen van de amyloïde-bèta-plaques geassocieerd met de ziekte van Alzheimer kan voorkomen.

En hoewel het anekdotisch bewijs kan zijn, geloven sommigen dat India de laagste percentages Alzheimer heeft vanwege hun kurkuma-consumptie. (Nog een factor: ze eten niet het standaard westerse dieet.)


3

KURKUMA IS EEN KRACHTIGE VECHTER TEGEN KANKER

Van het remmen van de celdood van kanker tot het verminderen van de groei van kanker en zelfs het voorkomen van de verspreiding van kanker, studies tonen aan dat kurkuma het allemaal kan.

Volgens Cancer Research UK heeft kurkuma de beste effecten op borstkanker, darmkanker, maagkanker en huidkankercellen.

Bovendien vermindert minder dan ½ theelepel kurkuma per dag het DNA-muterende vermogen van kankerverwekkende stoffen.


4

KURKUMA IS GOED BIJ ARTRITIS

Zoals ik al eerder zei, is kurkuma een natuurlijke ontstekingsremmer. En dit kruid is in de Ayurvedische geneeskunde gebruikt om artritis te behandelen.

Kurkuma werd op de proef gesteld in een studie uit 2012, bestaande uit 45 patiënten met actieve reumatoïde artritis. De ene groep kreeg 500 mg Kurkuma terwijl een andere groep 50 mg diclofenacnatrium (een ontstekingsremmend medicijn) kreeg. Uit de resultaten, die werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift "Phytotherapy Research", bleek dat de kurkuma-groep het hoogste verbeteringspercentage had.

De studie merkt ook op: "Wat nog belangrijker is, de behandeling met kurkuma bleek veilig te zijn en hield geen verband met bijwerkingen."


5.0
Help op een natuurlijke manier bij het verlagen van stress, angst & ontstekingen

Golden Mellow Mix

Golden Mellow Mix van Yoursuper is een krachtige mix van superfoods en adaptogenen (kurkuma, ashwaganda, gember, kaneel, peper en lucuma). Ideaal voor in je smoothie, verse sap, soep. Ook te gebruiken als power shot!

  • 6 extreem krachtige ingrediënten 
  • Helpt op een natuurlijke manier bij het verlagen van stress, angst & ontstekingen
  • Draagt bij aan een betere nachtrust
  • Makkelijk in gebruik en een heerlijke smaak

5

KURKUMA KAN DEPRESSIESYMPTOMEN HELPEN VERMINDEREN

Studies tonen aan dat kurkuma effectief kan zijn bij de behandeling van depressie.

In 2014 gaven onderzoekers in India deelnemers aan de studie Prozac, kurkuma of een combinatie van beide. Het resultaat? kurkuma was net zo effectief als Prozac.

Twee andere onderzoeken, een uitgevoerd op mannen en vrouwen en een andere die alleen op mannen werd uitgevoerd, hadden vergelijkbare resultaten.

6

KURKUMA IS GEZOND VOOR HET HART

Hartziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 in de wereld en eisen het leven van meer dan 15 miljoen mensen - maar kurkuma kan hierbij helpen!

Curcumine heeft het vermogen om het endotheel te verbeteren - de dunne laag weefsel die de bloedvaten bekleedt. Een studie uit 2012 volgde de endotheelfunctie bij een kleine groep postmenopauzale vrouwen. De ene groep deed aerobe oefeningen, terwijl een andere groep curcumine binnenkreeg. Na 8 weken verbeterden degenen die curcumine slikten hun endotheliale celfunctie net zo goed als de groep die trainde.

Een andere studie suggereert dat curcumine net zo goed werkt als atorvastatine, een medicijn dat vaak wordt voorgeschreven voor hartgerelateerde problemen.


7

KURKUMA HELPT BIJ PMS

Als je last hebt van menstruatiekrampen of andere PMS-symptomen, zoals rugpijn en hoofdpijn, kan kurkuma de nodige verlichting bieden!

In een dubbelblinde studie hadden vrouwen die zeven dagen voor hun menstruatie elke dag twee capsules curcumine kregen en drie dagen daarna gedurende drie opeenvolgende cycli, verminderde PMS-symptomen.


8

KURKUMA IS GOED VOOR JE HUID

Kurkuma is misschien geen schoonheidsbes zoals acai, maar het kan nog steeds de gezondheid van je huid verbeteren.

Curcumine is een krachtige antioxidant en heeft het vermogen om vrije radicalen te blokkeren. En dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen kan het gunstig zijn bij de behandeling van psoriasis.

Er wordt ook gezegd dat de combinatie van antioxidanten en ontstekingsremmers helpt om de natuurlijke glans van je huid naar voren te brengen.


verminder stress, angst en ontstekingen op een natuurlijke manier

9

Kurkuma verlaagt je slechte cholesterol

Ook voor je bloedvaten is kurkuma gezond. Kurkuma verlaagt het slechte cholesterol in het bloed, waardoor je hartaanvallen en beschadigingen aan je bloedvaten voorkomt.

Uit onderzoek bij mensen blijkt dat na één week al een grote verbetering van het cholesterol optreedt. De deelnemers aan deze studie namen iedere dag een kurkuma supplement. Na zeven dagen werd hun bloed opnieuw getest. Het bleek dat het slechte cholesterol aanzienlijk was gedaald, en het goede HDL-cholesterol met 33% was toegenomen.

Bovendien versterkt kurkuma je bloedvaten en helpt het om de samenklontering van bloedplaatjes te voorkomen. Met deze driedubbele werking helpt kurkuma hart- en vaatziekten te voorkomen.

10

Kurkuma bevordert de spijsvertering

Kurkuma maakt het je lichaam makkelijker om voedsel te verteren. Als je last hebt van spijsverteringsproblemen kan kurkuma je hierbij helpen.

Curcumine speelt een grote rol bij het voorkomen en genezen van maagzweren, en ondersteunt een slecht functionerende lever.

Uit dieronderzoek blijkt dat curcumine het risico op leverschade kan verkleinen. Ratten die bij hun dieet ook curcumine kregen, hadden minder vaak last van leveraandoeningen dan ratten die dat niet kregen.

In Duitsland wordt kurkuma al toegepast als natuurlijk middel om verteringsproblemen te genezen.


11

Kurkuma gaat veroudering tegen

Dezelfde werking die antioxidanten hebben op het voorkomen van kanker, hebben ze ook bij het tegengaan van veroudering.

Veroudering is de zichtbare uitkomst van beschadigde cellen. Antioxidanten vangen de schadelijke effecten van vrije radicalen en giftige stoffen op, en voorkomen zo dat je cellen beschadigen.

Uit onderzoek blijkt dat kurkuma zelf een antioxidant is die veroudering tegengaat, maar dat het ook nog eens de antioxidanten in je lichaam een boost geeft om hun werk beter te doen. Zo is kurkuma dubbel effectief bij het tegengaan van veroudering. Zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van je lichaam!


12

Kurkuma kan helpen bij het afvallen

Kurkuma kan ook helpen bij het afvallen. Uit een onderzoek bij proefdieren blijkt dat kurkuma je bloedsuikerspiegel stabiel houdt. Hiermee voorkomt kurkuma dat de koolhydraten uit je voeding worden opgeslagen als vet, en voorkomt het dus dat jij aankomt.

Bovendien is kurkuma een beetje pittig, dit zorgt ervoor dat je stofwisseling verhoogt. Je verbrand meer calorieën zonder dat je daar meer voor hoeft te doen.

5.0
verlaag op natuurlijke manier stress, angst en ontstekingen met Golden Mellow Mix

Golden Mellow Mix

Golden Mellow Mix van Yoursuper is een krachtige mix van superfoods en adaptogenen (kurkuma, ashwaganda, gember, kaneel, peper en lucuma). Ideaal voor in je smoothie, verse sap, soep. Ook te gebruiken als power shot!

  • 6 extreem krachtige ingrediënten 
  • Helpt op een natuurlijke manier bij het verlagen van stress, angst & ontstekingen
  • Draagt bij aan een betere nachtrust
  • Makkelijk in gebruik en een heerlijke smaak
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *