Een overprikkeld zenuwstelsel kalmeren? Hier vind je 3 technieken

Een overprikkeld zenuwstelsel kalmeren? Hier vind je 3 technieken

Stress is onvermijdelijk en kan onder de juiste omstandigheden zelfs nuttig zijn. We kunnen niet ontsnappen aan stress, maar we kunnen er wel vriendschap mee sluiten. We kunnen leren onze stressreactie te beheersen en die energie op constructieve en creatieve manieren over te dragen.

Als je chronische stress ervaart of constant op scherp staat, is de kans groot dat je een overprikkeld zenuwstelsel hebt. Dit is de tak van je zenuwstelsel die de vecht- of vluchtreactie dicteert. Het kan een paar aanpassingen en een aantal nieuwe gewoonten vergen, maar met consistentie en bereidheid kun je chronische stress transformeren en in je voordeel gebruiken. Dit betekent meer welzijn, mentale gezondheid, fysieke veerkracht, innerlijke rust, inzicht, creativiteit en genezing. Blijf lezen om erachter te komen hoe je je zenuwstelsel kunt kalmeren, zodat je de uitdagingen en onzekerheden in het leven kunt aangaan met meer evenwicht, innerlijke rust en bewustzijn.De tekenen van een overactief zenuwstelsel 

De bekroning van de intelligentie van het menselijk lichaam is het zenuwstelsel. Alles wat je met je zintuigen waarneemt - alles wat je kunt zien, horen, proeven, ruiken, voelen en aanraken, wordt verwerkt via het zenuwstelsel. Als een goede poortwachter helpt het je door het leven te manoeuvreren door elk klein zintuiglijk detail van je ervaring bij te houden, zodat je het niet bewust hoeft te doen. Je zenuwstelsel is net als een computer die voortdurend zoekt door verbazingwekkende hoeveelheden gegevens (data) terwijl het je omgeving scant en je omgeving verwerkt.

Het vergelijkt binnenkomende sensorische informatie met eerder opgenomen gegevens om relevante patronen te matchen: Als je chronisch gestrest of overweldigd bent, heb je de neiging om steeds weer op dezelfde emotionele manier te reageren. Dit zorgt ervoor dat je zenuwstelsel je omgeving mogelijk (verkeerd) leest op basis van ervaringen uit het verleden en de associaties en percepties die je rond die ervaringen hebt gevormd. Het traint je geest ook om automatisch meer negatieve gedachten te denken en meer pessimistische verwachtingen te hebben. Je zenuwstelsel, zijnde de intelligente processor en poortwachter, blijft ijverig zoeken en uitvoeren van die programma's met een oud patroon en onderbewuste emotionele herinneringen die steeds dezelfde of soortgelijke ervaringen en reacties recreëren in een poging om het oude patroon te evenaren. Dit creëert een vicieuze cirkel die je uitgeput kan laten voelen.

Je zenuwstelsel is in feite een circulerend zenuwstelsel. Het denkt. Het is bewust. - Deepak Chopra, arts en auteur van "Je lichaam is wijs en intelligent"

De snelheid waarmee je zenuwstelsel al deze omgevingsinformatie verwerkt, is razendsnel. Dit is waarom je zo vaak het gevoel hebt dat je mentale en emotionele toestand niet onder controle is. Dit leidt tot een overprikkeld zenuwstelsel.

een overprikkeld zenuwstelsel leidt tot het gevoel dat je mentale en emotionele toestand niet onder controle is

 

Je eigen zenuwstelsel begrijpen en hoe het werkt

Je stressreactie is gekoppeld aan je autonome zenuwstelsel, dat deel uitmaakt van je perifere zenuwstelsel. Je autonome zenuwstelsel houdt toezicht op vitale en basale lichaamsfuncties zoals bloedsuiker, ademhaling, hartslag en bloeddruk/bloedstroom. Het communiceert met je centrale zenuwstelsel dat bestaat uit je hersenen en ruggenmerg en dat ook nauw in verbinding staat met je immuunsysteem.

Het autonome zenuwstelsel is verdeeld in twee takken. Zo werken de twee systemen:

1 - Het sympathische zenuwstelsel (SZS) 

Beschouw SZS-activiteit als het gaspedaal - hoe sympathieker de activiteit, hoe meer je mobiliseert en vitale energie gebruikt. De SZS houdt toezicht op de stressreactie en wordt dus geactiveerd wanneer je iets als mogelijk pijnlijk, gevaarlijk of levensbedreigend ervaart. De SZS was wat ons in leven hield in de holbewoner tijdperk, - als we een tijger zagen en letterlijk voor ons leven moesten rennen, gaf de SZS ons die schok van energie om te vechten of te vluchten. De SZS activeert je bijnieren om stresshormonen zoals noradrenaline (noradrenaline) te produceren die je lichaam signaleren om alert te worden. Met een verhoogde hartslag ben je nu klaar voor intense fysieke activiteit (vechten of vluchten). We komen vandaag misschien geen echte tijgers tegen, maar we ervaren wel een breed scala aan situaties die pijnlijk, gevaarlijk of levensbedreigend aanvoelen. Zeker nu. Of ze nu echt (eigenlijk levensbedreigend) zijn of worden waargenomen, je lichaam en zenuwstelsel verwerken ze allemaal op dezelfde manier - door je SZS te activeren. Als we niet leren om onszelf te kalmeren en zelf te reguleren, zullen we binnenkort fysieke onbalans ervaren die kan leiden tot andere problemen zoals hoge bloeddruk, hartaandoeningen of hartfalen, auto-immuunproblemen, problemen met de bloedsuikerspiegel, en zelfs psychische problemen.

stress kan lijden tot een depressie

2 - Het parasympathisch zenuwstelsel (PSZS)

Als de SZS het gaspedaal is dat de energie in je lichaam versnelt, dan is de PSZS het rempedaal dat het allemaal vertraagt en alles in evenwicht brengt. Je parasympathische systemen houden toezicht op de ontspanningsreactie - die ook bekend staat als de kalmerende respons of de regeneratieve respons. Alle genezing vindt plaats in dit herstellende systeem. De bloeddruk daalt, de hartslag daalt, de bloedsuikerspiegel reguleert, de hartslagvariatie (HSV) gaat omhoog en de immuun functie wordt sterker. Daarom is het uiterst belangrijk om in het dagelijks leven gewoonten te creëren die deze tak activeren en tegelijkertijd een rustiger sympathisch zenuwstelsel creëren.

Hoe het sympathische zenuwstelsel in 3 stappen te kalmeren 

Het belangrijkste idee om hier te onthouden is dat je de SZS-activiteit (gas, stress) verlaagt door PSZS-activiteit te activeren (rem, kalmte). Dit helpt je om je voet van het gas-pedaal te halen en het lang genoeg op het rempedaal te laten staan om echte genezing en heelheid te creëren.


1 - Ademhalingsoefeningen (Pranayama)

Diepe, opzettelijke buikademhaling met je onderbuik is een van de snelste en gemakkelijkste manieren om je parasympathische zenuwstelsel te wekken. Dit komt door de nervus vagus, een belangrijke parasympathische zenuw die van de basis van je hoofd door je oor en keel loopt en naar je buik- en spijsverteringsorganen. Elke keer dat je met je buik ademt, activeer je je middenrif en je nervus vagus, die werken als een automatische chill pil.

Probeer deze ademhalingsmeditatie om je op weg te helpen.

buikademhaling met je onderbuik is een van de snelste en gemakkelijkste manieren om je parasympathische zenuwstelsel te activeren

 

2 - Dankbaarheidsritueel (Santosha)

Het blijkt dat een regelmatige dankbaarheidsritueel een krachtig medicijn is en zelfs kan helpen om een angstig brein opnieuw te “bedraden”. Het Institute of Heartmath heeft de afgelopen 20 jaar onderzoek gedaan naar hoe bepaalde emotionele toestanden je algehele hartintelligentie en welzijn beïnvloeden. Volgens hun onderzoek gaan positieve emoties en positieve gevoelens zoals dankbaarheid, waardering, tevredenheid, en inspiratie gepaard met activering van hartcoherentie en PSNs activiteit. Op dezelfde manier creëren negatieve emoties een staat van onsamenhangendheid en activeren ze sympathische zenuwstelsel-activiteit. Heartmath mat de hartslagvariatie terwijl hij verschillende emotionele toestanden ervoer en ontdekte dat: "Verschillende hartritmepatronen kenmerken verschillende emotionele toestanden ... Aanhoudende emoties zoals waardering, zorgzaamheid, mededogen en liefde genereren een soepel, sinusvormig patroon in het hartritme. Dit weerspiegelt een verhoogde orde in hogere controlesystemen in de hersenen, verhoogde synchronisatie tussen de twee takken van het ANS en een algemene verschuiving in autonoom evenwicht naar een verhoogde parasympathische activiteit. ”

De onderstaande grafieken zijn illustraties van HMI HRV-metingen. Het bovenste rood is tijdens een moment van frustratie. Let op het grillige patroon. Het onderste blauwe patroon werd vastgelegd tijdens een moment van waardering. Let op het meer harmonieuze, sinusvormige patroon.

hoe bepaalde emotionele toestanden je algehele hartintelligentie en welzijn beïnvloeden

(bron: Heartmath Institute) 

3 – Chanten

Geloof het of niet, chanten en neuriën zijn een bewezen manier om je nervus vagus te stimuleren en de vagale tonus te vergroten. Dit betekent dat het je kan helpen de innerlijke rust te vergroten door je parasympathische reactie te activeren. Je nervus vagus loopt van de basis van je hoofd door je oor en keel, naar je hart en je spijsverterings- en inwendige organen. Volgens Dr. Stephen Porges en zijn Polyvagale Theorie, “maken de trillingen van de vocalisaties van hardop zingen of neuriën eigenlijk je nervus vagus wakker zodat deze “online” komt. Als je nieuw bent in chanten of als je wat meer begeleiding wilt, dan vind je hier wat meer informatie.


Conclusie

Als je je er toe zet om een van deze drie dingen regelmatig te doen, train je je lichaam om de 'rustige ruimte' binnen te gaan die onvermijdelijk de gezondheid en het welzijn verhoogt. Hoe meer je dit doet, hoe meer je totale kracht toeneemt - mentale kracht, emotionele kracht, fysieke kracht en zelfs creatieve kracht. Bedenk dat het beheersen van je ademhaling, dankbaarheidsritueel en chanten/neuriën rustgevend kan zijn en elke opeenvolgende hartslag kan helpen vertragen en meer ruimte creëren. Geef het een kans en laat me in een reactie weten hoe jij dit ervaart! 

Verhoog je mentale kracht, emotionele kracht, fysieke kracht en zelfs creatieve kracht
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *