Ontdek wat magnesium (en een tekort) met ons lichaam doet

Ontdek wat magnesium (en een tekort) met ons lichaam doet

Wist je dat magnesium na zuurstof en water onze derde levensbehoefte is? Dat veel mensen een magnesium tekort hebben en dat magnesium het beste via de huid wordt opgenomen? 

MAGNESIUM IS ONMISBAAR VOOR ONS LICHAAM

Voor een goede gezondheid van lichaam en geest is magnesium onmisbaar. Magnesium stuurt ruim 327 lichaamsprocessen aan zoals het ontspannen van de spieren, het zenuwstelsel en de bloedvaten. Het vergroot ons uithoudingsvermogen en geeft rust. Daarom wordt het ook wel het ‘antistress mineraal’ genoemd. Daarnaast zorgt magnesium voor een sterke opbouw van botten en spieren en een goede hartfunctie. Geen mineraal waar je graag een tekort aan hebt. Toch kampen veel mensen met een magnesiumtekort. In dit artikel bespreken we alles over dit bijzondere mineraal. Hoe herken je een magnesium tekort, de oorzaken van een magnesium tekort en hoe magnesium een belangrijke rol speelt in onze gezondheid.


Wat doet magnesium exact?

 • Stuurt 327 biochemische reacties aan
 • Ontspant spieren en bloedvaten
 • Versoepelt gewrichten
 • Verbetert nachtrust
 • Geeft energie en uithoudingsvermogen
 • Transporter voor andere mineralen en vitamines
 • Verzacht de huid regelt de celdeling
 • Brengt rust in het zenuwstelsel
 • Stuurt gehele stofwisseling aan
 • Stimuleert vetverbranding
 • Verschoont bloedvaten en voorkomt verkalking
 • Versterkt botten en tanden
 • Voorkomt bloedstolsels

 • Verbeteren van de stofwisseling

  Iedere chemische reactie in ons lichaam is afhankelijk van enzymen. Dit kan de temperatuurregeling zijn of de opbouw van cellen. Het magnesium mineraal is een bestanddeel van meer dan 300 enzymen voor de koolhydraten en proteïnen wisseling. Hierdoor is het een belangrijke “manager van de stofwisseling” in onze lichaamscellen.

  Energie winning van magnesium

  Hoe meer magnesium in het lichaam aanwezig is, hoe beter de werking van onze “energiecentrales” in onze lichaamscellen. Het magnesium creëert energie in de vorm van ATP (ATP staat voor adenosinetrifosfaat ). De ATP-moleculen zijn kleine opslagplaatsen in ons lichaam. Wanneer de ATP-moleculen splitsen komt energie vrij. De energieproductie in spieren en hart wordt door magnesium in een hoge toerental gezet. Het resultaat zijn betere prestaties tijdens sport en een energieker gevoel gedurende de dag. Een magnesium tekort ligt vaak aan de grondslag voor veel voorkomende klachten.

  Stimuleren van de eiwitproductie

  Proteïnen (eiwitten) vervullen uiteenlopende taken in ons lichaam. Het kan gaan om structurele eiwitten zoals die in spier- en bindweefsel. Of om antilichamen en enzymen zijn eiwitten die bestaan uit aminozuren.

  Ons DNA, ook een molecuul, wordt door bepaalde enzymen en magnesium gestimuleerd tot het aanmaken van een “blauwdruk”. In de DNA blauwdruk is vastgelegd in welke volgorde de afzonderlijke aminozuren zich aan de onderscheiden eiwitten moeten binden. Deze processen kunnen enkel tot stand komen door medewerking van magnesium.

  Versterken van bot en tanden

  Alleen met behulp van magnesium verkrijgen botten uiteindelijk hun hardheid en stabiliteit. Hiervoor is een gezonde toevoer van magnesium belangrijk, voor zowel kinderen en opgroeiende jongeren. Zodra men ouder wordt neemt het vermogen om magnesium op te nemen uit eten af. Hierdoor profiteren ook senioren van een extra magnesium toevoer.

  Het mineraal calcium draagt bij aan de hardheid en weerbarstigheid van de botten, magnesium zorgt voor elasticiteit en voorkomt op deze wijze botbreuken.

  Magnesium en ontspanning

  Magnesium en calcium voeren hun werking op de spieren gezamenlijk uit. Calcium zorgt voor de samentrekking van de spiervezels. Magnesium zorgt voor de ontspanning. Wanneer de verhouding tussen calcium en magnesium niet goed is dan ontstaan er spiertrekkingen en krampen. De ontspannende werking van magnesium is van belang voor de activiteit van de spieren en in het bijzonder de hartspier. Daarbij voorkomt magnesium dat het hart wordt overbelast en ondersteunt daarbij een gezonde activiteit.

  Soepel functioneren van ons zenuwstelsel

  Voor de prikkeloverdracht tussen spieren en zenuwen is magnesium medeverantwoordelijk. Daarmee waarborgt magnesium het soepel functioneren van ons gehele spierapparaat. Tegelijkertijd is magnesium in staat om een overprikkeld zenuwsysteem tot rust te brengen.

  5.0
  Ontspan je lichaam op natuurlijke wijze met magnesium
  Permsal magnesium

  Het assortiment van Permsal is ontwikkeld om het magnesium op te laten nemen via de huid.

  • Ontspant het lichaam op natuurlijke wijze
  • De werkzame stof wordt voor minimaal 90% opgenomen op celniveau binnen enkele minuten
  • Brengt het zenuwstelsel tot rust 
  • Versterkt de botten
  • Vergroot je uithoudingsvermogen
  • Versterkt je immuunsysteem

  HOE HERKEN JE EEN MAGNESIUMTEKORT?

  Een magnesiumtekort kan uiteenlopende klachten geven, daarom wordt het vaak ook niet direct als een magnesiumtekort herkend. De meest voorkomende klachten zijn:

  • Spierkrampen en stijve spieren
  • Hoofdpijn en migraine
  • Slechte nachtrust
  • Nervositeit en angsten
  • Depressie
  • Vermoeidheid
  • Duizeligheid
  • Nervositeit
  • PMS
  • Prikkelbaar
  • Restless legs
  • Hartritmestoornissen
  • Hyperventilatie
  • Stress

  Magnesium is naast zuurstof en water de derde levensbehoefte van het lichaam. De behoefte aan magnesium is persoonlijk en afhankelijk van vele factoren. Denk hierbij aan het lichaamsgewicht, levensstijl, leeftijd en eventuele klachten. Gemiddeld heeft een mens ongeveer 400 milligram magnesium per dag nodig. Idealiter wordt dit gehaald uit voeding: bananen, granen, noten, abrikozen en groene groenten zoals spinazie zijn voorbeelden van voeding met veel magnesium. Helaas eten we niet altijd voldoende van deze voedingsmiddelen en ontstaat er een tekort aan magnesium in ons lichaam.

  Dit magnesium tekort kan alsmaar groter worden door bijvoorbeeld ouder worden of verschillende dagelijkse handelingen. Bijvoorbeeld het drinken van koolzuurhoudende frisdranken, koffie, eten van veel suikers, het ervaren van stress of veel sporten. Fosfaten, die veelal in frisdranken zitten, binden zich aan magnesium waardoor het mineraal niet meer kan worden opgenomen in het lichaam. De cafeïne van het dagelijks drinken van koffie en thee zorgt ervoor dat de nieren extra magnesium verbruiken. Bij stress verbruikt het lichaam tot wel tweemaal meer magnesium dan normaal. Veel sporten leidt tot extra uitscheiding van magnesium.


  Oorzaken van een magnesium tekort

  De oorzaken van een magnesium tekort zijn uiteenlopend. Belangrijkste en meest voorkomende oorzaken zijn o.a. een slechte voeding, verhoogde stress en het beoefenen van sport. Maar ook het gebruik van medicijnen is een belangrijke oorzaak die vaak onderschat wordt.

  Slechte voeding

  Duizenden jaren geleden voedde men zich met magnesiumrijk voedsel van vruchtbare grond. Vanaf de jaren 60 is het gebruik van meststoffen en pesticide extreem toegenomen. Recente onderzoeken tonen aan dat hierdoor het magnesiumgehalte in onze bodem met maar liefst 75% is afgenomen ten opzichte van 100 jaar geleden. Minder in de bodem betekent minder magnesium in ons voedsel en dus minder in ons lichaam.

  Stress

  Wanneer we in een stressvolle situatie terecht komen heeft ons lichaam meer behoefte aan magnesium. Bij een magnesiumgebrek worden onze zenuwbanen overprikkeld met als gevolg een onrustig gevoel en nervositeit. Daarbij worden stresshormonen zoals cortisol, adrenaline en noradrenaline afgescheiden van het lichaam. Deze hormonen stimuleren het lichaam om meer magnesium in het bloed aan te brengen.

  Sportactiviteiten

  Bij het beoefenen van sport verbruikt het lichaam aanzienlijk meer magnesium. De oorzaak hiervan is de verhoogde spieractiviteit en transpiratie (uitscheiden van magnesium). Wanneer het lichaam voldoende magnesium heeft worden spierkrampen en melkzuren voorkomen.

  Aanvullend verhoogt magnesium het uithoudingsvermogen en verkort het de periode van herstel na een inspanning.

  Medicijnen

  Het gebruik van sommige geneesmiddelen verhoogt de magnesium behoefte. Voorbeelden van veel gebruikte medicijnen die het magnesiumpeil in het lichaam verlagen zijn o.a. anticonceptiepillen, antibiotica, insuline, cortisonen, bloeddrukverlagende middelen zoals ACE-remmers of laxeer- en plasmiddelen.

  Extra inname van magnesium is nodig om het magnesiumgehalte in je lichaam op peil te houden.


  Snelle en effectieve opname via de huid

  De huid is transdermaal voor lichaamseigen stoffen. De producten van Permsal (mijn absolute aanrader, ik gebruik dit zelf iedere dag!) zijn speciaal ontwikkeld voor opname van magnesium via de huid. Via de haarzakjes en zweetklieren wordt magnesium chloride, de werkzame stof in Permsal, voor minimaal 90% opgenomen op celniveau binnen enkele minuten.  Magnesiumchloride is een lichaamseigen stof, die daarom snel door de huid wordt opgenomen. Magnesium gaat zo rechtstreeks naar de cellen en door naar de bloedbaan.

  5.0
  Ontspan je lichaam op natuurlijke wijze met magnesium
  Permsal magnesium

  Het assortiment van Permsal is ontwikkeld om het magnesium op te laten nemen via de huid.

  • Ontspant het lichaam op natuurlijke wijze
  • De werkzame stof wordt voor minimaal 90% opgenomen op celniveau binnen enkele minuten
  • Brengt het zenuwstelsel tot rust 
  • Versterkt de botten
  • Vergroot je uithoudingsvermogen
  • Versterkt je immuunsysteem
  Waarom smeren beter is dan slikken

  Het tekort aan magnesium wordt vaak aangevuld met voedingssupplementen zoals magnesiumtabletten. Deze komen terecht in het maagdarmkanaal, waar veel verloren gaat. Slechts een klein deel wordt opgenomen en vaak ontstaan er darmklachten en diarree als gevolg. Deze orale supplementen bevatten magnesiumverbindingen, die minder lichaamseigen zijn en minder goed worden opgenomen.

  Magnesium kan dus beter opgenomen worden via de huid. Dit is in 2016 via een groot wetenschappelijk onderzoek bewezen. 

  Het grote voordeel van de toepassing via de huid ligt in de mogelijkheid om acute problemen lokaal te behandelen. Denk hierbij aan spierkrampen, spierpijnen, rusteloze benen of artrose. Tot nu toe is er geen farmaceutische vorm met een vergelijkbaar snelle werking in geval van spierproblemen. Ook kun je via deze methode nooit te veel magnesium gebruiken. Wanneer de cellen verzadigd zijn nemen ze simpelweg niets meer op.

  Tip: Maak van het gebruiken van magnesium een dagelijkse gewoonte, net als het poetsen van je tanden. Hierdoor is het gemakkelijker aan je dagelijkse dosis magnesium te komen.

  Share

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *