9 manieren om je darmgezondheid te verbeteren

9 manieren om je darmgezondheid te verbeteren

De ongelooflijke complexiteit van de darmen en het belang ervan voor onze algehele gezondheid is een onderwerp van toenemend onderzoek in de medische gemeenschap. Talrijke onderzoeken in de afgelopen twee decennia hebben verbanden aangetoond tussen darmgezondheid en het immuunsysteem, stemming, geestelijke gezondheid, auto-immuunziekten, endocriene aandoeningen, huidaandoeningen en kanker.

De term "darmmicrobioom" verwijst specifiek naar de micro-organismen die in je darmen leven. Een persoon heeft ongeveer 300 tot 500 verschillende soorten bacteriën in zijn spijsverteringskanaal. Hoewel sommige micro-organismen schadelijk zijn voor onze gezondheid, zijn er vele ongelooflijk heilzaam en zelfs noodzakelijk voor een gezond lichaam.

Darmgezondheid is de balans van micro-organismen die in het spijsverteringskanaal leven. Het zorgen voor de gezondheid van de darmen en het handhaven van de juiste balans van deze micro-organismen is van vitaal belang voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid, het immuunsysteem en meer.

In dit artikel noemen we 9 wetenschappelijk ondersteunde manieren om het darmbioom en de algehele gezondheid te verbeteren.

Darmgezondheid

Gezonde darmen zijn onmisbaar voor een goede spijsvertering, stoelgang en je immuunsysteem. Vandaar dat het goed is om ze optimaal te beschermen en te onderhouden. Het is belangrijk dat het aantal goede bacteriën in je darmen steeds op peil blijft. Helaas kun je je darmflora niet "controleren" omdat deze niet zichtbaar is. Bacteriën leven overal, in de lucht, op de grond maar ook op èn in je lichaam!


Balans is belangrijk

Er zijn verschillende factoren waardoor je darmflora uit evenwicht kan raken zonder dat je dit direct hoeft te merken. Dit kan wel effect hebben op je gezondheid. Je darmflora kan uit balans raken door bijvoorbeeld te weinig beweging, eenzijdige of verkeerde voeding, een druk leven, het gebruik van medicijnen zoals antibiotica of heel simpel omdat je ouder wordt. Uit onderzoek blijkt dat naarmate je ouder wordt, het aantal goede bacteriën afneemt. Een tekort aan goede bacteriën kan dus op verschillende manieren ontstaan. En voor je darmgezondheid is het juist essentieel om voldoende goede bacteriën te hebben!

5.0
optimaliseer je darmgezondheid met onnit gut health

Total Gut Health

Total Gut Health is alles wat je nodig hebt om je darmgezondheid te optimaliseren - spijsverteringsenzymen, prebiotica, probiotica en betaïne HCL. 

 • Helpt voedsel af te breken en voedingsstoffen te absorberen
 • Helpt bij de ondersteuning van het immuunsysteem
 • Helpt bij het bevorderen van een gezonde darmflora
 • Helpt bij de vertering van belangrijke macronutriënten

Manieren om het darmmicrobioom te verbeteren:


1. Neem probiotische supplementen

Om de gunstige bacteriën of probiotica in de darmen te stimuleren, kiezen sommige mensen ervoor om probiotische supplementen te nemen. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het nemen van probiotica een gezond darmmicrobioom kan ondersteunen en dat het darmontsteking en andere darmproblemen kan voorkomen.

Probiotische supplementen bieden een manier om grote doses van specifieke bacteriën aan de darmen af te leveren. Houd je aan preparaten die goed onderzochte stammen zoals Lactobacillus en Bifidobacterium bevatten in een dosis van minstens 10 miljard bacteriën per portie.


2.  Eet gefermenteerd voedsel

Prebiotica

Sommige voedingsmiddelen bevatten specifieke vezels die we niet kunnen verteren. Deze vezels worden prebiotica genoemd en fungeren als voedingsbron voor darmbacteriën. Darmbacteriën breken deze vezels af door een proces dat fermentatie wordt genoemd en dat vetzuren met een korte keten produceert die energie leveren aan de cellen die je dikke darm vormen. 

De verschillende soorten prebiotische voedingsmiddelen zijn onder andere:
 1. haver
 2. gerst
 3. uien
 4. knoflook
 5. prei
 6. asperges
 7. bananen

Probiotica

Probiotica zijn bacteriën waarvan is aangetoond dat ze een positief gezondheidsvoordeel hebben.

Yoghurt is het meest bekende probiotische voedsel en bevat stammen zoals Lactobacillus Acidophilus en Lactobacillus Casei.


3. Eet minder suiker en zoetstof

Het eten van veel suiker of kunstmatige zoetstoffen kan een onbalans van darmmicroben veroorzaken.

Een studie uit 2015 toonde aan dat het standaard westerse dieet, dat rijk is aan suiker en vet, een negatief effect heeft op het darmmicrobioom. Dit kan op zijn beurt de hersenen en het gedrag beïnvloeden. Een andere studie meldde dat de kunstmatige zoetstof aspartaam het aantal bacteriestammen verhoogt die verband houden met stofwisselingsziekten.

Het menselijk gebruik van kunstmatige zoetstoffen kan een negatieve invloed hebben op de bloedglucosespiegels vanwege hun effecten op de darmflora. Dit betekent dat kunstmatige zoetstoffen de bloedsuikerspiegel kunnen verhogen, ondanks dat het niet echt een suiker is.

suiker en zoetstof kan een onbalans aan bacteriën in je darm veroorzaken

4. Verminder stress

Omgaan met stress is belangrijk voor veel aspecten van de gezondheid, waaronder de darmgezondheid.

Dierstudies hebben aangetoond dat psychologische stressoren de micro-organismen in de darmen kunnen verstoren, zelfs als de stress maar van korte duur is.

Bij mensen kunnen verschillende stressfactoren een negatieve invloed hebben op de darmgezondheid, waaronder:

 1. psychologische stress
 2. omgevingsstress, zoals extreme hitte, kou of lawaai
 3. slaaptekort
 4. verstoring van het circadiane ritme

Sommige technieken voor stressmanagement zijn; meditatie, mindfulness, diepe ademhalingsoefeningen en progressieve spierontspanning. Regelmatig sporten, goed slapen en gezond eten kunnen de stress ook verminderen.


5. Vermijd onnodige antibiotica

Hoewel het vaak nodig is om antibiotica te gebruiken om bacteriële infecties te bestrijden, is overmatig gebruik een belangrijk probleem voor de volksgezondheid dat kan leiden tot resistentie tegen antibiotica.

Antibiotica zijn ook schadelijk voor de microbiota en de immuniteit van de darmen. Sommige onderzoeken melden dat zelfs zes maanden na hun gebruik de darm nog steeds verschillende soorten nuttige bacteriën mist.

Volgens the Centers for Disease Control and Prevention (CDC) in de Verenigde Staten schrijven bijvoorbeeld artsen ongeveer 30% van de antibiotica onnodig voor.


6. Zorg voor voldoende slaap

Bij darmklachten wordt het belang van voldoende slaap ook vaak onderschat. Een goede nachtrust is belangrijk voor het herstel van het lichaam en kan ook helpen tegen lichamelijke en psychische klachten. Wanneer je lichaam moe is, kan de spijsvertering minder goed zijn werk doen en dit kan voor darmklachten zorgen. Slaapgebrek kan ook de darmbacteriesamenstelling op een ongunstige manier veranderen, waardoor je darmflora niet optimaal is. Ook ben je extra gevoelig voor prikkels wanneer je niet goed uitgerust bent, die ook weer voor buikpijn kunnen zorgen. Probeer daarom om minimaal 6-8 uur per dag te slapen en op regelmatige tijden te gaan slapen en opstaan. Ook de kwaliteit van je slaap is hierbij belangrijk.

Download gratis slaapdaagboek

Maak gebruik van een slaapdagboek om inzicht te krijgen in je slaappatroon en de vicieuze cirkel van eindeloos wakker worden te doorbreken.


download gratis slaapdagboek om inzicht te krijgen in je slaappatroon

7. Kauw minimaal 30 keer op iedere hap

Dat je goed moet kauwen heb je vast wel eerder gehoord, maar er zijn maar weinig mensen die beseffen hoe belangrijk dit is voor een goede darmgezondheid. Wanneer je maar vijf keer kauwt op iedere hap, gaan veel voedselresten in brokken het maag-darmkanaal in. Er kunnen minder voedingsstoffen uit je voeding worden gehaald en je hebt een grotere kan op problemen in de stoelgang.

Probeer daarom om 30 keer te kauwen op iedere hap of slik het pas door als je voedselbrij vloeibaar is. Er komen tijdens het kauwen voedingsenzymen vrij in het speeksel die helpen om koolhydraten te verteren en voedingsstoffen kunnen ook beter worden opgenomen. Vind je dit een te grote stap? Begin dan met één maaltijd per dag tellen hoe vaak je kauwt. Het begint allemaal bij bewustwording.


8. Drink veel water en kruidenthee

Iedereen weet wel dat voldoende water drinken belangrijk is, maar waarom eigenlijk? Water dient als transportmiddel om voedingsstoffen in de cellen te kunnen brengen en je van energie te voorzien. Daarbij is het ook een bouwstof, helpt water de darmen te ontgiften en het houdt het lichaam op temperatuur. Drink daarom minimaal 1,5-2 liter water per dag; het liefste niet bij of vlak na de maaltijd, maar tussen de maaltijden door. Je kunt ook kruidenthee nemen van bijvoorbeeld kurkuma, verse gember, kamille of munt. Lauwwarm water met citroen kan ook heerlijk verfrissend zijn.

groene thee kan helpen je hormonen in balans te krijgen


9. Sport regelmatig

Regelmatig sporten draagt bij aan een goede gezondheid van het hart en aan gewichtsverlies of gewichtsbehoud. Sporten kan ook de darmgezondheid verbeteren, wat op zijn beurt kan helpen bij het beheersen van obesitas.

Onderzoeken bij dieren en mensen hebben aangetoond dat slechts zes weken trainen kan bijdragen aan het verbeteren van de bacteriële diversiteit van het microbioom.

Onnit’s Total Gut Health – mijn favoriet en absolute aanrader

Onnit is een bedrijf gevestigd in Amerika met als missie topprestaties te stimuleren door een combinatie van unieke producten en bruikbare informatie. Met de allernieuwste wetenschap, voedingsstoffen uit de aarde en beproefde strategieën van topsporters en medische professionals bieden ze supplementen, voedingsmiddelen en fitnessapparatuur aan die erop zijn gericht mensen te helpen een nieuw niveau van welzijn te bereiken. Ze verwoorden dit mooi als: “Total Human Optimization.”

ondersteun een gezonde spijsvertering en een gezond darmmicrobioom
krijg alle essentiële voedingsstoffen binnen met Onnit Total Gut Health
 De samengestelde supplementen van Total Gut Health bevatten spijsverteringsenzymen, probiotica, prebiotica en andere voedingsstoffen

Zoals ik hierboven in het artikel benoem is je darmgezondheid enorm belangrijk, voor zowel het fysieke als mentale aspect. We weten al lang hoe belangrijk een goede spijsvertering is, maar recent onderzoek werpt licht op de verbinding van de darm en een optimale hersen- en immuunfunctie. Onze darmgezondheid staat daarom momenteel voorop in de holistische geneeskunde.

Er wordt momenteel enorm veel informatie vrij gegeven over hoe je je darmflora gezond moet houden en welke voedingsstoffen belangrijk zijn om dit te ondersteunen. Zelf vond ik dit best verwarrend en wist daarom niet goed waar ik moest beginnen. Een potje probiotica en prebiotica bij je lokale drogisterij zegt namelijk niet veel over welke bacteriestammen hierin precies verwerkt zijn en waar deze voor dienen.

Onnit lanceerde recent een geweldige oplossing om alle essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen. De samengestelde supplementen van Total Gut Health bevatten spijsverteringsenzymen, probiotica, prebiotica en andere voedingsstoffen die een gezonde spijsvertering en een gezond darmmicrobioom ondersteunen. Ik ken geen ander product dat al deze darm optimaliserende ingrediënten in één pakket combineert. Dit is een van de belangrijkste innovaties die ik op de markt heb gezien en kan dit daarom aan iedereen aanraden!

5.0
optimaliseer je darmgezondheid met total gut health

Total Gut Health

Total Gut Health is alles wat je nodig hebt om je darmgezondheid te optimaliseren - spijsverteringsenzymen, prebiotica, probiotica en betaïne HCL. 

 • Helpt voedsel af te breken en voedingsstoffen te absorberen
 • Helpt bij de ondersteuning van het immuunsysteem
 • Helpt bij het bevorderen van een gezonde darmflora
 • Helpt bij de vertering van belangrijke macronutriënten
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *