de gezondheidsvoordelen van lion's mane

Ontdek de unieke gezondheidsvoordelen van Lion’s Mane

Lion’s mane wordt al duizenden jaren gebruikt in de traditionele oosterse geneeswijze en is inmiddels ook in Nederland de populairste paddenstoel, met name voor de gezondheid van de hersenen. Lion’s mane, ook wel pruikzwam genoemd, komt al eeuwenlang voor in China en groeit naast Azië voornamelijk in Noord-Amerika en Noord-Europa.

We zien inmiddels in het westen een groeiende interesse voor Lion's Mane en dus ook steeds meer supplementen de markt op komen. Lion's mane kan namelijk verschillende positieve effecten op het lichaam hebben. In dit artikel lees je alles over deze bijzondere paddenstoel en zijn unieke gezondheidsvoordelen.


In de wereld van natuurlijke remedies en holistische gezondheid krijgt de Lion's Mane-paddestoel steeds meer aandacht vanwege zijn unieke gezondheidsvoordelen. Lion's Mane is één van de weinige adaptogene paddenstoelen. Het heeft als adaptogeen een regulerende werking op onze stresshormonen. Daarnaast ondersteunt Lion's mane de lichaamseigen zenuwgroeifactor (nerve gbs-growth factor).

Deze uniek uitziende paddenstoel, wetenschappelijk bekend als Hericium erinaceus, heeft niet alleen een onderscheidend uiterlijk (prachtige en imposante bos manen van een leeuw), maar ook een reeks unieke en bijzondere gezondheidsvoordelen. In dit artikel duiken we in de fascinerende wereld van Lion's Mane en bespreken we de verschillende gezondheidsvoordelen.

 LION'S MANE

Lion’s mane is een krachtig adaptogeen paddestoel wat vooral op de hersenen inwerkt in combinatie met acetylcholine. Deze paddenstoel wordt vaak ingezet bij mensen met hersenschade of mensen die langdurige stress hebben gehad, waardoor hun hersencellen beschadigt zijn. Lion’s mane kan helpen om deze hersencellen weer te herstellen en aan te maken. Lion's mane heeft een enorm positieve invloed op het zenuwstelsel. Het beschermt de zenuwbaan en helpt om prikkels te verwerken en verzachten. Hierdoor kun je helderder denken en stelt het je in staat om sneller beslissingen te maken.

Dankzij deze werking is lion’s mane een krachtig middel om in te zetten voor mensen met hoogsensitiviteit (HSP) en mensen met een whiplash. Het resultaat is dat deze mensen beter met prikkels om kunnen gaan, minder gevoelig worden voor geluiden en beter hun grenzen kunnen bewaken. Lion's mane kun je inzetten bij o.a. vergeetachtigheid en het moeilijk kunnen onthouden van informatie, angst, na een burn-out of langdurige stress, depressie, tintelende vingers, HSP en onrustige gevoelens. 

↠ Lion's Mane voor de cognitieve gezondheid en hersenfunctie:

Een van de meest aanwezige en onderzochte gezondheidsvoordelen van Lion's Mane is het potentieel om de cognitieve gezondheid en hersenfunctie te ondersteunen. Lion's Mane bevat verbindingen die erinacines en hericenonen worden genoemd en die in verband zijn gebracht met de stimulatie van zenuwgroeifactor (NGF) in de hersenen. NGF speelt een cruciale rol bij de groei, het onderhoud en het herstel van zenuwcellen, wat essentieel is voor de algehele gezondheid van de hersenen en de cognitieve functie.

Meerdere studies tonen aan dat Lion's Mane kan helpen het geheugen en de focus te verbeteren. Ook ondersteunt Lion's Mane de cognitieve functies, waardoor het een ontzettend interessant en natuurlijk geneesmiddel is voor aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer en dementie.

↠ Lion's Mane voor de gezondheid van het zenuwstelsel:

De zenuwstimulerende eigenschappen van Lion's Mane strekken zich ook uit tot het perifere zenuwstelsel. Dit kan een positieve invloed hebben op aandoeningen die verband houden met zenuwbeschadiging en neuropathie. Hoogsensitiviteit, angst, langdurige stress hebben allemaal invloed op het sympatisch zenuwstelsel (het gas-pedaal). Als het "gas-pedaal" te lang aan staat heb je sneller kans op een overprikkeld zenuwstelsel. Lion's Mane kan een positief effect hebben om het zenuwstelsel op een natuurlijke manier te kalmeren.

Onderzoek toont aan dat lions mane ontstekingsremmende, antioxiderende en immuunstimulerende eigenschappen hebben.
5.0
lions mane voor hersengezondheid

lion's mane

Opus Lion's Mane tinctuur druppels bevatten 30 ml lion's mane-supplement per potje. Door de 1:1-concentratie krijg je bij een dagelijkse dosis van 0,7 ml (1 pipet) het equivalent van 700 mg verse paddenstoelen binnen. 

  • Vegan lion’s mane-extract met een 1:1-concentratie
  • Wordt na transportatie getest in bio-gecertificeerd laboratorium op zware metalen, mycontoxinen en allergenen
  • Makkelijk in te nemen
  • 1 pipet per dag = 700 mg verse lion’s mane mushroom

↠ Ondersteuning van het immuunsysteem:

Lion's Mane bevat bèta-glucanen, die bekend staan om hun immuun versterkende eigenschappen. Deze verbindingen kunnen helpen het immuunsysteem te versterken en het efficiënter te maken in het afweren van infecties en ziekten. Onderzoek toont aan dat lion's mane ontstekingsremmende, antioxiderende en immuunstimulerende eigenschappen hebben bij cellen van dieren en mensen.

↠ Spijsvertering Gezondheid:

Lion's Mane is ook veelbelovend in het ondersteunen van de spijsvertering. Mede door zijn krachtige ontstekingsremmende eigenschappen zou de lions mane paddenstoel de werking van je maag en spijsverteringsstelsel kunnen verbeteren. Het kan helpen een gezond balans van de darmbacteriën te behouden en een gezonde darmwand te bevorderen. Ook is in meerdere onderzoeken aangetoond dat lion’s mane beschermt tegen maagzweren of deze vermindert. Een goed functionerend spijsverteringssysteem is cruciaal voor de algehele gezondheid, omdat het de opname van voedingsstoffen en zelfs de stemmingsregulatie kan beïnvloeden.

Lees ook: 9 manieren om je darmgezondheid te verbeteren

Lees ook: Ontdek de connectie tussen de darmen, brein en psyche

↠ Antioxiderende eigenschappen:

De paddenstoel is rijk aan antioxidanten, die de lichaamscellen kunnen helpen beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Antioxidanten spelen een belangrijke rol bij het verminderen van het risico op chronische ziekten en het ondersteunen van het algehele welzijn.

↠ Ontstekingsremmende effecten:

Chronische ontstekingen zijn vaak de basis van veel gezondheidsproblemen, waaronder hartziekten, diabetes en sommige soorten kanker. Meerdere studies tonen aan dat Lion's Mane ontstekingsremmende eigenschappen heeft, die kunnen bijdragen aan het verminderen van ontstekingen in het lichaam en mogelijk het risico op gerelateerde ziekten verlagen.


Hoe gebruik je Lion's Mane?

Lion’s Mane kun je toedienen in verschillende vormen en mogelijkheden. Bijvoorbeeld Lion's Mane poeder verwerken in baksels, smoothies, thee of soepjes. Wanneer je liever voor gemak wilt gaan kun je kiezen voor een tinctuur, supplementextract of zelfs lion’s mane-koffie.

5.0
lions mane voor hersengezondheid

lion's mane tinctuur

Opus Lion's Mane druppels bevatten 30 ml lion's mane-supplement per potje. Door de 1:1-concentratie krijg je bij een dagelijkse dosis van 0,7 ml (1 pipet) het equivalent van 700 mg verse paddenstoelen binnen. 

  • Vegan lion’s mane-extract met een 1:1-concentratie
  • Wordt na transportatie getest in bio-gecertificeerd laboratorium op zware metalen, mycontoxinen en allergenen
  • Makkelijk in te nemen
  • 1 pipet per dag = 700 mg verse lion’s mane mushroom

Dosering Lion's Mane

De hoeveelheid lion’s mane-mushroom die je dagelijks wordt aanbevolen, verschilt per situatie en product. Bij het gebruik van capsules of poedervorm met extractvariant, wordt over het algemeen een richtlijn van 2-4 gram per dag (een halve tot hele theelepel) aangehouden. Het is echter aanbevolen om de doseringsadviezen van het specifieke product aan te houden.

Heeft Lion’s mane bijwerkingen?

Lion's mane wordt over het algemeen als zeer veilig beschouwd, zonder bekende bijwerkingen of nadelen. Hoewel bijwerkingen dus uiterst zeldzaam zijn, kan er in sommige gevallen sprake zijn van een persoonlijke gevoeligheid, wat bij hogere doseringen kan leiden tot milde darmklachten. Belangrijk is dat vrouwen met een zwangerschap, die zwanger willen worden of borstvoeding geven altijd een arts raadplegen vooraf het gebruik van supplementen. Ditzelfde advies geldt voor personen met een specifiek ziektebeeld.

Share