Het verband tussen ADHD en slaapstoornissen

Het verband tussen ADHD en slaapstoornissen

Iedereen heeft elke nacht zo'n 7-9 uur slaap nodig om zich overdag productief en goed te voelen. Maar mensen met ADHD hebben vaak moeite om in slaap te vallen of in slaap te blijven.

Omdat je je moe voelt, worden je ADHD-symptomen erger en dat maakt het de volgende nacht moeilijker om te slapenDeze cyclus herhaalt zich. En het gebeurt met veel mensen. Een studie toonde aan dat ongeveer 80% van de mensen met ADHD het moeilijk vond om een goede nachtrust te krijgen.


Aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) is een term die wordt gebruikt om hyperactiviteit, onoplettendheid en/of impulsiviteit te beschrijven. Het is een veelvoorkomende aandoening die in de kindertijd begint en tot in de volwassenheid kan aanhouden.

Wat is slapeloosheid?

Om het verband tussen ADHD en slapeloosheid te begrijpen, moet je eerst begrijpen wat slapeloosheid is. Kortom, slapeloosheid houdt simpelweg in dat je moeite hebt met in slaap vallen of in slaap blijven. Bovendien voelen mensen die lijden aan slapeloosheid zich vermoeid en hebben ze overdag weinig energie. Ook kunnen ze zich moeilijk concentreren. Als gevolg hiervan hebben ze meestal een verminderde productiviteit op het werk of op school.

Veel mensen hebben misschien korte periodes van slapeloosheid gehad die misschien maar een nacht of twee hebben geduurd. Korte en inconsistente periodes van slapeloosheid worden gewoonlijk acute slapeloosheid genoemdMeestal is dit type slapeloosheid het gevolg van levensomstandigheden of gebeurtenissen. Reizen of het verstoren van je normale routine kan bijvoorbeeld een nacht of twee slapeloosheid veroorzaken. Hoewel dit type slapeloosheid frustraties kan opleveren, zal het je leven meestal niet langer dan een dag verstoren. Bovendien gaat het meestal zonder behandeling over.

Een ernstigere aandoening is chronische slapeloosheid. Je kunt chronische slapeloosheid herkennen aan de frequentie en hoe lang het duurt. Bij chronische slapeloosheid heb je minimaal 3 nachten per week slaapproblemen en dit duurt minimaal 3 maanden. Dit type slapeloosheid kan blijvende problemen en levensverstoringen veroorzaken. Bovendien heeft chronische slapeloosheid mogelijk een specifieke behandeling nodig om op te lossen.

in slaap komen is voor mensen met ADHD vaak een probleem

Verband ADHD en slapeloosheid

Dat er een verband bestaat tussen slaap en ADHD is door psychiaters en onderzoekers inmiddels vastgesteld. Tot wel 80% van de volwassenen met ADHD heeft problemen met inslapen. Uit onderzoek is gebleken dat de meerderheid "laat" inslaapt, gemiddeld pas tussen 01.00 uur en 03.00 uur snachts. "deze mensen zijn voor die tijd gewoonweg niet moe. Maar als je een baan of kinderen hebt, worden die korte nachten toch wel een chronisch probleem" concludeert Kooij, een wetenschapper en psychiater werkzaam bij het Kenniscentrum ADHD bij volwassenen en ouderen van PsyQ. "vaak hebben ze al hun hele leven last van deze slaapproblemen. Dat noemen we een laat chronotype. Dat houdt in: een erfelijke aanleg voor het chronische patroon van laat inslapen".

De meeste mensen zitten tussen vroeg en laat slapen in, maar ADHD'ers zijn opvallend vaak late slapers. Opvallend genoeg geldt dat niet voor mensen met ADD, een subtype van ADHD. Kooij: "Veel ADD'ers slapen anders. Dat hebben we gemeten door middel van actigrafie, een soort horloge die het rust- en activiteitenpatroon registreert. Het bleek dat mensen met ADD eerder naar bed gingen en langer sliepen dan mensen met ADHD. Desondanks zijn ze overdag vaak moe. Er is dus een verschil in slaapritme tussen de subtypes van ADHD, en dit kan mogelijk ook het verschil in ADHD-symptomen verklaren. Want ADHD'ers zijn heel druk en impulsief, terwijl ADD'ers juist dromerig en besluiteloos zijn, en veel nadenken".

Hoe ADHD slapeloosheid kan veroorzaken

Naast de normale dingen die er voor kunnen zorgen dat iemand een goede nachtrust krijgt, kunnen er extra uitdagingen zijn als je ADHD hebt. Dit kan zijn:

Problemen met het bijhouden van een schema.
Mensen met ADHD zijn vaak snel afgeleid en vinden het moeilijk om projecten te stoppen of te onderbreken om naar bed te gaan. Zelfs als je eenmaal in bed ligt, kan het moeilijk zijn om je geest tot rust te brengen en voldoende te ontspannen om te slapen.

Stimulerende middelen.

De stimulerende medicijnen die vaak worden gebruikt om ADHD te behandelen, kunnen je wakker houden en het slapen moeilijker maken. Dat komt bovenop de cafeïne die je binnen krijgt van bronnen zoals koffiethee, frisdrank en chocolade.

Andere condities.

Vaak hebben mensen met ADHD ook angstdepressiestemmingsstoornissen of problemen met middelenmisbruik die het moeilijk kunnen maken om in slaap te vallen en in slaap te blijven.


wat er gebeurt in je lichaam en hoofd wanneer angst toeslaat

Slaapstoornissen die gekoppeld zijn aan ADHD

De volgende aandoeningen komen zo vaak voor bij mensen met ADHD dat experts vaak slaapstoornissen controleren bij het diagnosticeren van ADHDEnkele van de meest voorkomende slaapstoornissen om op te letten zijn:

Slaapstoornissen in het circadiane ritme.

 Je lichaam brengt gedurende de dag veranderingen aan om zich aan te passen aan de hoeveelheid licht en duisternis binnen een periode van 24 uur. Soms is je lichaam niet afgestemd op de cyclus en geeft het mogelijk niet op het juiste moment hormonen af zoals melatonineDan kan het moeilijker worden om in slaap te vallen. Felle lichten, vooral kunstmatige blauwe lichten van smartphones, laptops en tablets, kan je biologische klok al verstoren.

Slaapapneu.

Slaapapneu betekent 'niet ademen tijdens de slaap'. De ademhaling stopt herhaaldelijk tijdens de slaap. De adempauzes duren ten minste 10 seconden. Het rommelt met je rust en je voelt je moe overdagOngeveer 3% van alle mensen en 25% van de mensen met ADHD heeft slaapapneu of een ander "ademhaling slaapstoornis" -probleem.

Restless legs syndrome (RLS).

Symptomen zijn onder meer ongemak in de ledematen en een sterke drang om je benen te bewegen terwijl je slaapt. Sommige mensen beschrijven het gevoel als trekken, kloppen, pijn of jeuk in je been. Ongeveer 2% van alle mensen en 44% van de mensen met ADHD heeft RLS.

5.0
val lekker in slaap met mindscopic sleepwell

SLEEPWELL SPRAY™

SleepWell Spray™ is een wetenschappelijk ontwikkeld product om de kwaliteit van je slaap te verbeteren en de tijd die je nodig hebt om in slaap te vallen te verkorten. De spray bevat een krachtige, natuurlijke tonic die het lichaam en geest tot rust brengen.

  • Verkort de tijd die je nodig hebt om in slaap te vallen 
  • Optimaliseert de kwaliteit van je slaap 
  • Gebasseerd op wetenschappelijk onderzoek
  • Uitsluitend gecertificeerde ingrediënten

De oorzaken van slapeloosheid lopen enorm uiteen. Om het goed aan te pakken moet je verschillende manieren bedenken waar de onderliggende problemen vandaan zouden kunnen komen. Als je met slapeloosheid worstelt, moet je een volledige check doen op je huidige leven. Overweeg alles, van je routine tot wat je eet tot je mentale toestand en hoe veel je op een dag beweegt. Vele factoren uit je leven kunnen bijdragen aan je slapeloosheid. Zo spelen hormonen ook een grote rol bij slaapproblemen. Lees hier meer over dit onderwerp: www.brainpowerinfo.nl/hormonale-onbalans-slapeloosheid/

Wat zijn enkele behandelingen voor slapeloosheid?

Als je ADHD en slaapproblemen hebt, is het belangrijk om dit met je arts te bespreken. Mogelijk moet je je medicatie aanpassen om het slapen gemakkelijker te maken, of je kunt een slaaponderzoek laten uitvoeren om te zien of er een andere onderliggende oorzaak is van je slapeloosheid.

Bij ADHD heeft je dagelijkse routine een diepgaande invloed op je symptoombeheer. Wat je eet en wanneer en hoeveel je beweegt, heeft onder meer invloed op hoe goed je je symptomen onder controle kunt houden. Als het gaat om slapeloosheid, wil je diezelfde dingen in kaart brengen. Als je regelmatig last hebt van slapeloosheid, overweeg dan eerst wat je eet en drinkt, vooral later op de avond. Probeer alcohol en cafeïnehoudende dranken tot een absoluut minimum te beperken. Vermijd ook suikerachtig en vet voedsel.

Naast je dieet moet je ook kijken naar hoeveel je beweegt. Zorg ervoor dat je elke dag minstens 30 minuten traint. Bewegen helpt energie te verbruiken en brengt je lichaam tot rust. Naast je dieet en lichaamsbeweging, is een slaaproutine ook erg belangrijk. Zorg ervoor dat je elke avond op dezelfde tijd naar bed gaat. Bescherm je nachtrust door de kamer donker te houden en elektronica buiten te houden. Begin met ontspannen door de elektronica 30 minuten voor het slapengaan uit te schakelen. Lees lekker een boek! 🙂


Conclusie

Ten slotte, in sommige gevallen, zelfs als je veel aspecten van je routine verandert, zullen sommige mensen nog steeds problemen hebben met chronische slapeloosheid. In deze gevallen kun je overwegen om slaapmedicatie in te nemen. Meestal is dit echter je laatste redmiddel, en vaak zijn ze slechts voor een korte periode effectief. Toch kunnen ze wat hulp bieden, zorg er wel voor dat je ze alleen gebruikt in overleg met je arts.

Download jouw gratis slaapdagboek

Krijg inzicht in je slaappatroon en doorbreek de vicieuze cirkel van eindeloos wakker liggen!


download your sleep diary to get insight into your sleeping pattern

Ik weet zeker dat je versteld zult staan hoe eenvoudig en effectief dit is. Succes!


Robin - Brainpowerinfo.nl

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *