De top 11 anti-rimpel voeding voor een jonger uitziende huid

De top 11 anti-rimpel voeding voor een jonger uitziende huid

Voeding is belangrijk voor de gezondheid. Een ongezond dieet kan je stofwisseling schaden, leiden tot gewichtstoename en zelfs schade toebrengen aan je organen, zoals je lever en hart.

Ook concludeerde wetenschappers op basis van een groot onderzoek onder zo’n 2.700 Rotterdamse 50-plussers dat het eten van veel groente, fruit en vette vis er bij vrouwen toe kan leiden dat rimpels nog even weg blijven. Het verjongen van de huid kan dus door het eten van de juiste voeding. Maar welke voedingsstoffen zijn dan de beste skin boosters? Deze handige top 11 helpt je op weg.


Je huid is een uiterlijke indicator van je innerlijke gezondheid. Als je huidproblemen hebt zijn dit vaak reacties op vergiftiging, een disbalans van mineralen, ontstekingsprocessen in je lichaam of oxidatieve stress. Hoe meer wetenschappers leren over voeding en het lichaam, hoe duidelijker het wordt dat wat je eet ook je huidgezondheid en de veroudering van je huid beïnvloedt. Het gebruik van allerlei revitaliserende huid crèmes en lotions heeft bij een slecht dieet geen zin, omdat het de tekorten aan bepaalde voedingsstoffen die je lichaam heeft niet oplost. Als je de juiste voeding eet en ongezonde voeding vermijdt kun je op een hele eenvoudige manier een mooie gezonde huid krijgen en veel geld besparen op dure huidproducten en cosmetica.

het eten van veel groente, fruit en vette vis kan er bij vrouwen toe kan leiden dat rimpels nog even weg blijven

Wetenschappelijk onderzoek

Tijdens het onderzoek aan het Erasmus Medisch Centrum werd het reliëf van de huid vastgelegd met behulp van 3D-fotografie waarbij het gezicht van de deelnemers nauwkeurig werd gescand en het percentage van de rimpels werd vastgelegd. Ruim 2.700 mensen, mannen en vrouwen die boven de 50 waren deden mee aan het onderzoek. Een maand lang moesten zij bijhouden wat ze precies hadden gegeten in een eetdagboek. Na een maand bleek dat alleen de vrouwelijke deelnemers aan het onderzoek baat hadden bij gezond eten. Bij de mannen werd er geen verband geconstateerd tot rimpels en hun eetpatroon. Goed nieuws dus voor vrouwen die rimpels graag nog even buiten de deur houden. Maar wat kunnen we dan het beste eten voor een mooie gezonde huid?

1) LANGE-KETEN OMEGA 3-VETZUREN

Omega-3-vetzuren zijn ontzettend goed voor je huid. Je kunt deze vetzuren onderverdelen in ALA, EPA en DHA. ALA komt uitsluitend voor in zaden en plantaardige oliën, en dan met name in lijnzaad, hennep, koolzaadolie en walnoten. De andere twee vetzuren, EPA en DHA, zijn vooral terug te vinden in vette vis zoals makreel, paling, zalm, haring, forel en sardines. EPA en DHA beschikken over krachtige ontstekingsremmende eigenschappen en dragen zodoende bij aan een mooie huid. Liever een supplement? Dan is krillolie een geweldige bron van omega 3 vetzuren.


2) VERZADIGDE VETTEN

Je huid heeft voldoende vet nodig om gezond te blijven. Onderzoekers ontdekten dat verzadigd vet samen met omega 9-vetten bijdragen aan een soepele, jonge huid. Zeker als je deze gezonde vetten combineert met groene en gele groenten. Een avocado is dus een perfecte elixer voor je huid! Bijkomend voordeel van avocado’s is dat ze bescherming bieden tegen UV-schade van de zon.


3) VITAMINE C

Deze wateroplosbare vitamine is cruciaal voor de aanmaak van collageen. Collageen is een lijmvormend eiwit dat stevigheid geeft aan je huid. Je lichaam maakt voortdurend nieuw collageen aan. Dat gebeurt in speciale cellen, fibroblasten genaamd. Om je huid ook op latere leeftijd mooi te houden wil je de collageen voorraad in de diepere huidlagen (de dermis) op peil houden. Voldoende vitamine C binnen krijgen draagt daar aan bij.


5.0

Forever beautiful

Ben je op zoek naar een natuurlijke manier om een fantastische, stralende huid te krijgen? Leg je favoriete crème opzij en begin met mixen - want een mooie huid begint met voeding van binnenuit! Toevoegen aan water, yoghurt, smoothies, melk, shots of dressings.

  • Bevat de 6 meest krachtige voeding boosters voor je huid
  • Verzorgt je huid van binnenuit 
  • Snel en makkelijk je dagelijkse dosis vitamine en antioxidanten
  • Heeft een heerlijke smaak
vitamine c is cruciaal voor de aanmaak van collageen

4) VITAMINE A

Het dekweefsel van je huid en bloedvaten (ook wel epitheel genoemd) is afhankelijk van voldoende vitamine A (retinol). Voldoende vitamine A in je voeding kan vroegtijdige veroudering van de huid voorkomen. Wanneer je een vitamine A-tekort hebt, is de kans op acné en ontstekingen in je huid groter. In eieren, zuivel en wortels zit relatief veel vitamine A.


5) VITAMINE E

Alfa-tocoferol – beter bekend als vitamine E – is een vetoplosbare vitamine die als multitasker functioneert in je lichaam. Vooral je huid wordt er blij van. Vitamine E staat namelijk bekend om zijn anti-aging en vochtinbrengende eigenschappen. Vooral als je last hebt van een droge huid kan vitamine E wonderen doen. Daarnaast beschermt het je huid tegen de zon omdat vitamine E in staat is om schadelijk UV-licht te absorberen. Meer vitamine E binnen krijgen? Pompoenpitten, zonnebloempitten, amandelen en hazelnoten zijn echte vitamine E bommetjes.


6) LYCOPEEN

Dit stofje is lid van de carotenen. Het zit veel in tomaten. Deze stof kan (net als bètacaroteen en luteïne) de huid beschermen tegen schade door de zon, waardoor je rimpels op afstand houdt. Lycopeen wordt vooral opgenomen in combinatie met vet, dus eet tomaten samen met bijvoorbeeld olijfolie. Ook wordt lycopeen pas geactiveerd wanneer het is verhit.

tomaten zitten vol met het stofje carotenen, die de huid beschermen tegen schade door de zon

7) ZINK

Mineralen zijn zouten die voortkomen uit de dode natuur. Ze worden door planten opgenomen uit de aarde en door dieren uit voeding of water. Mineralen hebben een regulerende functie. Ze zijn van belang voor onder andere je lichaamsweefsels, je zenuwfuncties, botten en tanden. Je lichaam kan zelf geen mineralen aanmaken. Je moet ze dus binnen zien te krijgen via je voeding of in de vorm van een supplement. Zink is een mineraal dat een cruciale rol speelt bij talloze lichaamsfuncties waaronder het mooi houden van je huid. Het mineraal remt ontstekingen en is nodig om nieuwe huidcellen aan te maken. Goede zinkbronnen zijn oesters, kaas en eieren.


8) SULFORAFAAN

Kolen zoals broccoli en boerenkool bevatten de zwavelhoudende stof sulforafaan. Vele onderzoeken constateerden al dat deze stof een anti-kankerwerking kan hebben, maar nieuw onderzoek laat zien dat sulforafaan ook de huid kan beschermen tegen UV-straling. Met name broccolikiemen zijn rijk aan sulforafaan.


9) ANTIOXIDANTEN

Deze kunnen de huid beschermen tegen aanvallen van vrije radicalen. Een goede bron van antioxidanten is bijvoorbeeld donkere, bittere chocolade. Slechts 20 gram chocolade per dag is volgens onderzoekers genoeg om je huid te beschermen tegen achteruitgang. Ook enkele kopjes groene thee per dag kunnen de huid jong houden door te beschermen tegen de zon. Overigens kan het toevoegen van melk aan thee de opname van antioxidanten verhinderen, waardoor de gezondheidswaarde verdwijnt. Een heel klein beetje rode wijn kan vanwege de resveratrol ook bijdragen de huid gezond te houden. Pas wel op, want veel alcohol heeft een zeer negatieve invloed op de huid, met ontstekingen en eczeem als gevolg. Bovendien rooft alcohol belangrijke nutriënten die voor onderhoud van de huid zorgen, zoals zink en vitamine A.

donkere, bittere chocolade is een goede bron van antioxidanten. Deze beschermen je huid tegen achteruitgang.
10) ISOFLAVONEN

Dit plantaardige stofje – dat onder meer in gefermenteerde soja en lijnzaad voorkomt – kan het niveau aan oestrogeen bij vrouwen stabiliseren. Hierdoor wordt je huid minder snel droog. Je huid blijft daardoor elastisch waardoor rimpels verminderen. Het stofje blijkt je huid bovendien te beschermen tegen DNA-schade door de zon. Vooral voor vrouwen in de overgang is dit stofje een aanrader.


11) WATER

Je lichaam heeft de hele dag door water nodig, zodat je organen, weefsels en cellen, en dus ook je huid altijd voldoende gehydrateerd zijn. Bij een gezonde vochtbalans kunnen afvalstoffen bovendien efficiënt worden afgevoerd, zowel via het transpireren van de huid als via de urine. Drink dagelijks minimaal zo’n twee liter puur en schoon water, bij voorkeur natuurlijk bronwater.


Conclusie

Het beste kun je dus voeding eten die bovenstaande ingrediënten allemaal bevat. Hieronder vallen walnoten, avocado’s, vette vis, zonnebloempitten, paprika, zoete aardappels, broccoli, pompoen, granaatappels, lijnzaad en olijfolie. Voor diegenen die liever geen vis eten, is er de mogelijkheid te kiezen voor algenolie. Een goede algenolie bevat altijd naast DHA ook EPA, omdat beide belangrijk zijn voor het lichaam. Goedkope algenoliën bevatten alleen DHA dus dat raad ik af.

Aanbevolen
echte schoonheid komt van binnenuit.

Recept voor Anti-Aging

Overall Rating: 5/5

Schoonheid zit in een crèmetje, denken velen. Het klopt: op die manier kun je veel doen voor je uiterlijk. Maar echte schoonheid komt van binnenuit. Wie streeft naar een gave huid, gezonde haren en mooie nagels doet er verstandig aan eetgewoonten eens kritisch door te lichten. De stelregel dat 'je bent wat je eet', reikt immers verder dan het innerlijk. Hier gaat het boek van apotheker Gert Schuitemaker over.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *