Fit worden én kilo’s afvallen, met yoga kan het!

Fit worden én kilo’s afvallen, met yoga kan het!

Wanneer je het woord yoga hoort, denk je dan ook meteen aan een zweverige vrouw op leeftijd, zittend op een yoga mat? Wanneer de zomer er weer aan komt en je graag een aantal kilo zou willen verliezen, denk je niet zo snel aan Yoga. Vaak denken we dat we simpelweg minder calorieën moeten consumeren dan verbranden, wanneer we willen afvallen. Dat Yoga een goede manier is om tot rust te komen en stress te verlagen, is in de westerse wereld inmiddels algemeen bekend. Dat Yoga ook een zeer geschikte manier is om af te vallen, is wat minder bekend. Kom erachter hoe je fit en slank wordt met yoga in deze blog post!

Voer hier je naam en e-mailadres in en krijg toegang tot het GRATIS PDF bestand Mindfulness-tricks voor iedereen!

Afvallen met Yoga

Met Yoga kunnen we in de moderne wereld weer balans krijgen tussen lichaam en geest. Door het beoefenen van verschillende Yoga houdingen en ademhalingstechnieken.

 • Wordt het lijf soepeler
 • Komt er meer zuurstof in het lichaam
 • Kom je tot rust

Ook kan Yoga het afvallen stimuleren..

5.0

Yoga Stap voor Stap - Happy with Yoga

Een online Yogacursus voor beginners van 9 lessen. Beginnende Yogi's leren in deze stap voor stap cursus alle basishoudingen van de Yoga aan en kunnen op deze manier lekker thuis, wanneer zij het willen en op hun eigen tempo aan de slag met Yoga. Bij de cursus krijgen mensen bonusvideo's over de ademhaling, losse Yogaseries en een E-book met uitleg en plaatjes van de belangrijkste houdingen

 • Voor beginners 
 • Thuis, op je eigen tempo aan de slag
 • Inclusief bonusvideo's, losse yogaseries, E-book met uitleg

Ademhaling

De ademhaling is bij Yoga toch wel een van de belangrijkste elementen. Tijdens het oefenen van je ademhaling, die ook wel “pranayama” worden genoemd (bewust van je in en uit ademhaling) stromen er grote hoeveelheden zuurstof je lichaam binnen.

Door het extra zuurstof krijg je meer energie wat er voor zorgt dat je het langer vol houdt. Niet goed ademen, te snel of te hoog, kan er voor zorgen dat je stofwisseling verstoord raakt. Dit kun je vaak herkennen door het niet door je buik ademen maar meer vanuit je borst. Door de verstoring verbrandt je lichaam uiteindelijk minder vet.

yin en yang. balans vinden met yoga.

Door het oefenen van je ademhaling zorgt je lichaam er dus voor dat je stofwisseling in balans blijft.

Aandacht naar je ademhaling – voel de beweging die je ademhaling creëert. Je buik die zich vult met lucht.

Hoe adem je op dit moment? Wees er bewust van. Misschien adem je snel en ben je kortademig? Of adem je langzaam en rustig via je buik? Om je lichaam en geest weer op 1 lijn te krijgen probeer je om vooral diep in te ademen via de buik. Ademen via de buik zorgt simpelweg voor meer zuurstof in je longen, dus in je lijf. Adem vervolgens langzaam en rustig weer uit. Mochten er gedachten in je op komen tijdens dit proces, wees hier dan van bewust en laat de gedachten weer langzaam wegvagen.

Een simpel trucje: gewoon weer de focus leggen op je ademhaling en bijvoorbeeld op het fysieke gevoel van je buik die hier bij op en neer gaat.


Stress

Iedereen heeft er wel eens last van, stress. Stress heeft te maken met hormonen. Wanneer we externe prikkels ervaren is stress een soort van spanning-reactie. De lichamelijke reactie die er voor zorgt dat we een uitdaging/gevaar aan kunnen. Deze kunnen zowel geestelijk als lichamelijk uiten. Sommige mensen vallen af door stress en sommige komen kilo’s aan.

top 5 minder bekende signalen van stress

Zoals ik eerder al schreef: Stress heeft alles te maken met hormonen – Door chronische stress worden de hormonen Cortisol en Adrenaline extra aangemaakt. Adrenaline zorgt voor een hoge stofwisseling omdat deze een sterk effect heeft op de schildklier: je verbrandt dus meer energie. Ook verliezen veel mensen hun trek tijdens stress en voelen ze een knoop in hun maag.


Buikvet door stress

Deze stresshormonen maken suiker in het lichaam vrij en geven dit vervolgens af in het bloed. Wanneer dit extra suiker niet wordt verbrand dan wordt het opgeslagen als lichaamsvet. Dit vormt zich vaak rond de buik, waar de meeste organen zitten. Een soort verdedigingsschild voor je organen wanneer je gestrest in de “fight or flight” modus zit.

Het kan dus zomaar zo zijn dat je niet van die laatste kilo’s af komt doordat je te veel stresshormonen in je bloed hebt en dit weer wordt omgezet in lichaamsvet. Je kan dan in een vicieuze cirkel terecht komen van stress en stress door het aankomen in kilo's (zonder dat je te veel en te vet eet).

Zou Yoga hier bij helpen? Ja zeker!


Door verschillende Yoga oefeningen leer je om beter te ontspannen en om beter om te gaan met je gedachten en emoties.

afvallen met yoga. dame die flink inademt bij zonsondergang.

Asana’s

Asana’s zijn bepaalde Yoga oefeningen waarbij vetverbranding en de doorbloeding worden gestimuleerd. Deze oefeningen bestaan uit lichaamshoudingen of een serie van lichaamshoudingen achter elkaar. Doordat de oefeningen wat langer worden volgehouden zullen je spieren rekken. Hierdoor word je lenigheid en uithoudingsvermogen bevorderd. Wanneer je meerdere oefeningen achter elkaar doet (bij de Zonnegroet bijvoorbeeld) word er fysieke inspanning gevraagd. Oftewel je lichaam moet werken om de houdingen volledig achter elkaar uit te voeren. Wat dus weer resulteert in een hoge hartslag en dus vet verbranding. Ook krijg je hierdoor een betere doorbloeding.


Schildklier

Yoga staat voor balans. Yin en Yang. Zo zorgt Yoga ook voor balans in je hormoonhuishouding. Door dat bepaalde Yoga oefeningen organen in het lichaam stimuleren kun je indirect afvallen met Yoga. De schildklier is er hier een van.Bij de stofwisseling van vrijwel alle lichaamsweefsels speelt de schildklier een grote rol. Ook is de schildklier verbonden met je doorbloeding. Beide hebben weer invloed op het afvallen. Door bepaalde houdingen aan te nemen wordt de schildklier gestimuleerd om hormonen uit te scheiden. Hierdoor kun je Yoga gebruiken bij een trage schildklier maar ook bij een te snelle schildklier.

yin en yang. balans vinden met yoga.

Welke Yoga oefeningen zijn het meest geschikt om af te vallen?


Hot Yoga – De naam zegt het eigenlijk al. Bij deze Yoga oefeningen wordt gebruik gemaakt van een ruimte tussen de 25 en 40 graden. De warmte zorgt voor een snellere verbranding en een betere doorbloeding. Door het zweten worden afvalstoffen sneller afgevoerd. Aanrader!

Bikram Yoga – Bikram Yoga is een heerlijke, maar pittige work-out yogavorm. Deze oefeningen vinden plaats in een ruimte van maar liefst 40 graden. Ontzettend goed voor je spieren! Bij deze yogavorm voer je 26 houdingen uit terwijl je zo veel mogelijk naar jezelf in de spiegel kijkt. Hierdoor train je ook je focus onwijs goed. Net als bij mediteren word je hierdoor rustiger in je hoofd.

Ashtanga Yoga – Dit zijn series yoga oefeningen achter elkaar zonder pauze. Het einde van een oefening vormt dan weer een begin voor de volgende. Dit loopt heel dynamisch in elkaar over. Hierbij kom je in een soort van zen-achtige staat waarbij de focus centraal staat. Omdat de oefeningen achter elkaar plaats vinden vergt dit veel fysieke inspanning van je lijf. Dit resulteert wederom weer in vetverbranding en het is nog leuk/ontspannend ook! Zeker de moeite waard om te proberen.

Power Yoga – Power Yoga is alles behalve zweverig, Yoga is echt een sport! Power Yoga wordt vaak gegeven in sportscholen en dergelijke. Hier focus je weer meer op het lichamelijke deel van Yoga en minder op het spirituele- en geestelijke deel. Bij Power Yoga mix je ook variërende oefeningen waardoor je spieren telkens op een andere manier worden gebruikt. Hierdoor worden je spieren sterker en/of flexibeler.

Yoga Nidra – Dit is een methode waarbij naar complete fysieke, mentale en emotionele ontspanning wordt toegewerkt. Yoga betekent ‘samenbrengen’ of ‘verbinden’. En Nidra betekent ‘slaap’. Tijdens Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Bij Yoga Nidra balanceer je dus als het ware op het lijntje tussen wakker zijn en slapen. Je werkt naar deze staat toe door middel van een aantal systematische oefeningen en visualisaties. Je komt fysiek, mentaal en emotioneel compleet tot ontspanning.

“Yoga Nidra heeft mijn persoonlijke voorkeur omdat alle aspecten van Yoga hierbij aan bod komen, Zowel het fysieke waar je lekker wat kilo’s mee kwijt kunt raken als het mentale en emotionele aspect voor de totale ontspanning.”

- Brainpowerinfo

Mijn aanbevelingen


5.0

Online cursus

Yoga Nidra

Wil je ook wel wat kilo’s kwijt en tegelijkertijd ontspannen? Dan raad ik je het Yoga Nidra programma aan van Happy with Yoga! Dit is een professioneel en zorgvuldig samengesteld online programma met video’s, audiobestanden en tekstuele uitleg van Yoga Nidra.

 • 3 extra gratis bonusvideo's
 • inclusief Ebook over Yoga Nidra met alle belangrijke info 
 • Krijg toegang tot het volledige online Yoga Nidra programma voor € 37 i.p.v. € 87
5.0

Maand abonnement Happy with Yoga

Practice van Happy with Yoga is een online Yoga platform met honderden Yogalessen en cursussen in verschillende stijlen, lengtes en intensiteit. Je kunt hierdoor overal, altijd en onbeperkt je practice doen! Ik noem het voor het gemak even ‘De Netflix van de Yoga’. 

 • Honderden Yogalessen en cursussen in verschillende stijlen 
 • Keuze uit: Maandabonnement - Kwartaalabonnement & een Jaarabonnement 
 • Je kunt overal, altijd en onbeperkt je practice doen!
Share

3 thoughts on “Fit worden én kilo’s afvallen, met yoga kan het!

 1. Wat handig om een aantal type yoga op een rijtje te zien met een duidelijke uitleg erbij. Een tijdje terug heb ik een Hatha yogales gevolgd en die was te zweverig voor me. Ik denk dat ik nu eerder kies voor een lesje Ashtanga yoga. Dank je wel Robin.

 2. I was very happy to uncover this web site. I wanted to thank
  you for your time for this particularly fantastic read!!
  I definitely savored every bit of it and I have you book-marked to check out new things on your web site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *