Het grote pilates topic van 2020

Het grote pilates topic van 2020

Heb je Pilates ooit willen proberen, maar wist je niet precies wat Pilates nou precies inhoudt en of het geschikt voor je zou zijn? Lees verder om de antwoorden te vinden op enkele van de meest gestelde vragen over Pilates.

Voer hier je naam en e-mailadres in en krijg toegang tot het GRATIS PDF bestand Mindfulness-tricks voor iedereen!

Dus wat is Pilates?

Pilates is een vorm van lichaamsbeweging die zich concentreert op het versterken van het lichaam met de nadruk op een sterker en stabielere lichaamscentrum (kern/core). Dit helpt om de algehele conditie en welzijn te verbeteren.

Net als bij yoga concentreert Pilates zich op houding, evenwicht en flexibiliteit. Pilates richt zich ook op de verbinding tussen geest en lichaam. Tijdens het doen van de verschillende oefeningen moet je geest constant bewust zijn van je ademhaling en de manier waarop je lichaam beweegt. Deze vorm van lichaamsbeweging werd ontwikkeld door Joseph Pilates in Duitsland, waar hij timmerman en turner was. Hij vond Pilates uit als een trainingsprogramma voor gewonde dansers en soldaten terwijl ze in het Verenigd Koninkrijk woonden. Joseph Pilates geloofde dat lichamelijke en geestelijke gezondheid nauw met elkaar verbonden waren. In de jaren 1920 emigreerde hij naar de VS en opende een Pilates-studio in New York. Oorspronkelijk werd deze vorm van oefenen Contrology genoemd.

Is Pilates geschikt voor iedereen?

Pilates kan worden aangepast in een zacht krachttrainingsprogramma of juist een wat meer uitdagende training. Hierdoor zouden de meeste mensen geen problemen ervaren met deze vorm van training. Het is geschikt voor zowel beginners als voor de fanatieke sporters onder ons.

Ben je een beginner? Dan kun je beginnen met basisoefeningen. Heb je die eenmaal onder de knie dan kun je aan de meer geavanceerde bewegingen werken. Het is een goed idee als je net begint met Pilates om naar Pilates-oefenklassen te gaan of een privé-instructeur in te huren. Op deze manier kan de instructeur ervoor zorgen dat je de oefeningen correct doet om letsel te voorkomen. Ook zijn er tegenwoordig goede cursusboeken verkrijgbaar waar je thuis begeleiding krijgt.

Het wordt aanbevolen om contact op te nemen met je zorgverlener als je een tijdje niet aan lichamelijke beweging hebt gedaan, als je wat ouder bent, zwanger bent of gezondheidsproblemen hebt.

Pilates wordt niet aanbevolen bij de volgende risicogroepen:

 • Onstabiele bloeddruk
 • Een hernia
 • Ernstige osteoporose
 • Een risico op bloedstolsels
Pilates is een vorm van lichaamsbeweging die zich concentreert op het versterken van het lichaam met de nadruk op een sterker en stabielere lichaamscentrum (kern/core). Dit helpt om de algehele conditie en welzijn te verbeteren.

Welke gezondheidsvoordelen heeft Pilates nou eigenlijk?

Omdat Pilates zich richt op kernkracht, houding en flexibiliteit, zijn de gezondheidsvoordelen onder andere:

 • Goede houding - Pilates leert je een goede houding te krijgen en te behouden. De oefeningen vereisen dat je lichaam altijd in lijn is. Dit is vooral gunstig als je last hebt van lage rugklachten.
 • Spierspanning - De oefeningen omvatten het gebruik van spieren die je niet dagelijks gebruikt. Na de eerste spierpijntjes zul je merken dat je spieren veel sterker geworden zijn. Dit is vooral goed voor oudere mensen en mensen die normaal vrij rustig zijn in hun dagelijks leven. Dit omdat de spierspanning meestal verloren gaat door veroudering en inactiviteit.
 • Platte buikspieren - Omdat Pilates zich richt op het versterken van de kern, die je buikspieren omvat, zul je merken dat een van de voordelen zich resulteert in een platte buik.
 • Flexibiliteit - Naarmate we ouder worden, hebben we de neiging om de flexibiliteit te verliezen die we hadden toen we nog jong waren. Pilates zal je flexibiliteit herstellen. Dit is vooral belangrijk om blessures te voorkomen.
 • Verbetert je balans - In Pilates wordt de verbinding tussen lichaam en geest toegepast. Hierdoor zul je veel bewuster worden van hoe je lichaam beweegt en de houding die je lichaam aan neemt.
 • Vermindert stress - Tijdens het doen van de oefeningen ben je helemaal in de focus en zal je daarom niet nadenken over al die verantwoordelijkheden die je dagelijks belasten. Je zult meer gefocust zijn op je ademhaling en op de bewegingen die je met je lichaam maakt. Dit is een uitstekende manier om Mindful bezig te zijn en daarmee stress te verlichten.
 • Geeft je een algemeen gevoel van welzijn - Omdat Pilates zich richt op het bieden van balans tussen je lichaam en geest, geeft het je een algeheel gevoel van welzijn.
yin en yang. balans vinden met yoga.

In 2015 verscheen er een studie die aantoont dat Pilates het angstniveau kan verminderen. De angstreductie zou plaatsvinden doordat Pilates een breed scala van positieve effecten heeft waaronder verbeteringen in  lichaamskracht, slaapkwaliteit, aandacht, concentratie, doorbloeding van de hersenen, minder piekeren, aangenaam lichaamsgevoel, spierontspanning en ademhaling.​​​​​

Helpt Pilates ook om af te vallen?

Omdat Pilates een spierversterkende vorm van lichaamsbeweging is, kan het je helpen om bepaalde delen van je lichaam, met name uw maag, benen en billen, te trainen en te versterken. Pilates klassen kunnen worden aangepast naar een zacht oefeningsprogramma voor de kernkracht, flexibiliteit en balans. Of naar een complete workout voor een meer rigoureus trainingsprogramma.

Houd er echter rekening mee dat Pilates niet geclassificeerd is als een aerobic-oefening, dus voor effectief gewichtsverlies zul je de Pilates-oefeningen moeten combineren met een gezond dieet en met regelmatig bewegen.

Pilates is ook nuttig voor mensen die aan artritis lijden omdat het helpt de gewrichten flexibel te houden. Omdat Pilates de dijspieren versterkt, kan dit ook juist met name nuttig zijn bij het voorkomen van artritis en knieblessures.

een mevrow die kilo's is verloren en is afgevallen in gewicht door het beoefenen van pilates

Wat heb je nodig voor het uitoefenen van Pilates?

Als je net begint, is een mat op de vloer echt alles wat je nodig hebt. Veel van de basis beginnersoefeningen kunnen op deze manier worden gedaan. Als je eenmaal meer gevorderd bent, kun je een fitnessruimte of studio opzoeken die Pilates-lessen aanbiedt.


Wat is het verschil tussen Yoga en Pilates?

Hoewel er overeenkomsten zijn tussen Yoga en Pilates, beide concentreren zich op de verbinding tussen lichaam en geest, heeft Yoga de neiging zich meer te concentreren op spiritueel welzijn. Het is meestal een meer ontspannende vorm van beweging terwijl Pilates meer een fysiek programma is dat zich richt op de versterking van de spier.

vrouw doet een yoga oefening op roze matje

Is Pilates goed als fysiotherapie?

Veel revalidatie klinieken en wellnesscentra bieden Pilates nu aan als een vorm van fysiotherapie. Uit onderzoek is gebleken dat Pilates een effectieve behandeling kan zijn voor verwondingen en ziektes, zoals:

 • Chronische nek- en rugklachten.
 • Heup- of knie-vervangingen.
 • Multiple sclerose.
 • Fibromyalgie
 • Scoliose

Het is ook uitstekend geschikt voor sporters, dansers en andere sportprofessionals die een soort blessure hebben gehad en revalidatie nodig hebben om weer in topvorm te komen. Omdat Pilates een low-impact oefening is, kan het worden aangepast op bepaalde delen van je lichaam. Dit uiteraard wel zolang je een getrainde en gekwalificeerde instructeur hebt.

Kan ik Pilates ook thuis oefenen?

Je kunt Pilates zeker in je eigen huis beoefenen. Tegenwoordig worden er uitstekende thuis-cursus boeken of Pilates cursussen aangeboden. Ook zijn er zijn veel instructievideo's beschikbaar die je kunt volgen. Het enige wat je nodig hebt is een mat en wat losse, comfortabele kleding. Als je echter een beginner bent, is het aan te raden eerst een aantal lessen te volgen, zodat je de juiste methode voor het beoefenen van de oefeningen te zien krijgt. Dit om blessures te voorkomen die kunnen optreden wanneer de verschillende bewegingen niet juist worden uitgevoerd. Dus ben je op zoek bent naar een lichaams- en spierversterkende vorm van lichaamsbeweging? Die kan worden afgestemd op je specifieke fitnessniveau en die je zal helpen flexibel te blijven, dan adviseer ik absoluut om Pilates te proberen!

Enkele tips:

#1
Dit boek omvat een groot aantal eenvoudige lichaamsoefeningen, bedoeld om het lichaam fit en lenig te maken. De oefeningen kunnen thuis uitgevoerd worden. Elke oefening is duidelijk omschreven en van instructieve zwart-witfoto's voorzien, terwijl bovendien bij alle oefeningen aandachtspunten zijn aangegeven. De oefeningen berusten op de Pilates-methode, een fitnessmethode die naar een holistische benadering streeft, waarbij zowel lichaam als geest beinvloed worden.

De Pilates Methode

Prachtig boek, die je moet hebben als je een liefhebber bent van Pilates. Ik ben er zelf een fan en vind het een indrukwekkende work out. Het is iets waarbij ik mij tegelijkertijd krachtig en ontspannen voel. Het boek is niet te langdradig. De oefeningen worden goed uitgelegd en het is leuk te zien en te lezen hoe Pilates begon. Ten slot, een boek om te hebben voor de liefhebber.

5 of 5 Stars
#2
De LifeGoods Grid Foam Roller is de meest veelzijdige fitness tool om je flexibiliteit, stabiliteit en mobiliteit te verbeteren. De oefeningen zijn eindeloos en resultaat verbluffend! Met de grid foam roller bereik je diep gelegen weefsel (Fascia), knopen of verklevingen in de spieren op een zeer efficiënte manier. Tevens is de roller zeer geschikt ook om je spieren los te maken als warming up.

Grid Foam Roller

Gebruik de grid foam roller voor, tijdens of na het trainen om de bloedcirculatie (doorstroming) te stimuleren. Dit zorgt voor een verbetering van zowel de flexibiliteit als mobiliteit. Dankzij het grid ontwerp kan je zeer doelgericht pijn en ongemakken verminderen. Ten slotte kan de roller ook nog gebruikt worden voor het verbeteren van stabiliteit, kracht en balanstraining of voor revalidatie en massage doeleinden! 

4.5 of 5 Stars
#3
Gebruik deze ring voor diverse Pilates oefeningen voor je been, arm en rugspieren.

De Tunturi Pilates Ring

De Tunturi Pilates Ring is een geweldig middel om de oefeningen nog beter uit te voeren. Door de comfortabele zachte grepen heb je de juiste grip en voegt de ring zich geruisloos naar je inspanningen. Ik raad dit product zeker aan, omdat het product fijn is in gebruik en het verbeterd de houding tijdens diverse oefeningen.

5 of 5 Stars
#4
Het begrijpen van uw lichaam - en het bewust aanspannen van uw spieren - vormt de sleutel tot het volledig benutten van uw mogelijkheden. Anatomie van pilates geeft u een stevige basis om op voort te bouwen en uw pilatesprogramma steeds verder uit te breiden. Alle oefeningen zijn voorzien van foto's en gedetailleerde illustraties. Bovendien staan bij elke oefening tips voor een bewuste ademhaling en een geconcentreerde, nauwkeurige uitvoering

Anatomie van pilates

Het begrijpen van uw lichaam - en het bewust aanspannen van uw spieren - vormt de sleutel tot het volledig benutten van uw mogelijkheden. Anatomie van pilates geeft u een stevige basis om op voort te bouwen en uw pilates programma steeds verder uit te breiden. Alle oefeningen zijn voorzien van foto's en gedetailleerde illustraties. Bovendien staan bij elke oefening tips voor een bewuste ademhaling en een geconcentreerde, nauwkeurige uitvoering.

4 of 5 Stars
Share

3 thoughts on “Het grote pilates topic van 2020

 1. Pilates werd ook aangeraden door mijn trainer, omdat ik mijn houding moet verbeteren. Daarnaast ben ik nog aan het revalideren en probeer mijn spieren sterker te maken zodat ik meer kracht krijg. Ik ga verder op zoek naar passende oefeningen, bedankt!

  1. Hey Marie,

   Bedankt voor je reactie!

   Pilates is fitness voor het hele lichaam. Pilates verhoogt de kernkracht en flexibiliteit. Het verhoogt je energie, het verbetert je houding. Pilates bevordert gewichtsverlies, en het verbind je lichaam en geest. Zo zijn er nog vele andere voordelen te noemen!

   Toevallig ben ik momenteel bezig met een leuk artikel waarin ik 7 pilates oefeningen benoem die rugklachten verzachten en helpen te voorkomen.

   Hoe bevalt pilates tot nu toe?

   Ik wens je heel veel sterkte en succes met je revalidatie!

   Groetjes,
   Robin

 2. Pilates heeft mij bij nekklachten erg geholpen als begeleiding van een revalidatietraject voor whiplash. Ik ben volledig klachtenvrij. Nu ben ik Pilates thuis aan het beoefenen omdat ik eens wil kijken of het me helpt om af te vallen. Ik volg een dieet dat ik erg goed vol kan houden. Zo raak ik misschien toch nog eens van hardnekkig vet rond de gordel af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *