Ontdek wat je lichaamstaal zegt over jou

Ontdek wat je lichaamstaal zegt over jou

Het is geen geheim dat ons lichaam een eigen non-verbale taal voert, die meer laat doorschijnen over hoe je je voelt dan je zou denken. Dit door middel van gebaren, mimiek, lichaamshouding, stemgeluid, oogcontact etc.. Deze soort communicatie is minder bewust dan de verbale communicatie. Maar kan vaak verraden over hoe we ons echt voelen.


Onbewust gebruikt iedereen elke dag lichaamstaal. Je schouders ophalen bijvoorbeeld, daarmee geef je aan dat je het niet weet. Of je duim opsteken, wanneer iets goed gaat. Je handen voor je mond slaan: je bent verbaasd. Een baby die zijn hoofd wegdraait van de fles: het kind heeft z'n buikje vol.

Allemaal simpele voorbeelden van lichaamstaal die elke dag gebruikt worden en die universeel begrepen worden. Maar er zijn natuurlijk ook voorbeelden van non-verbale communicatie die wat minder universeel bekend zijn.


Zo'n 55% van onze communicatie gebeurt via ons lichaam.

Vooral de non-verbale communicatie zorgt voor een eerste indruk van een persoon. De Amerikaanse onderzoeker Mehrabian maakte een schatting uit een onderzoek naar de verhouding, tussen verbaal/non- verbaal gedrag. Hoe je bij iemand anders over komt wordt merendeels bepaald door:

  • Lichaamstaal: 55%
  • Stem: 38%
  • Woorden: slechts 7%

Een groot deel van onze communicatie gaat dus min of meer onbewust, via lichaamstaal, en die lichaamstaal kan onze boodschap ondersteunen of tegenspreken. Lichaamstaal bestaat uit zes hoofdcategorieën:

  • Houding
  • Gebaren
  • Gezichtsuitdrukking
  • Ogen
  • Toon van de stem
  • Fysieke afstand

Wie goed op de non-verbale communicatie van een ander let, weet vaak direct of diegene de waarheid spreekt, hoe iemand zich werkelijk voelt en wat zijn persoonlijkheid is. Maar hoe doe je dat? Hoe haal je de juiste signalen uit lichaamstaal en wat zeggen die signalen? Hieronder vind je een aantal interessante voorbeelden.


1. Stevige handdruk >> je hebt zelfvertrouwen

Als je wilt dat potentiële werkgevers denken dat je een waardige en krachtige kandidaat bent, zorg er dan voor dat je handdruk stevig en sterk is. In een onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Applied Psychology, werden proefpersonen met een betere en stevige handdruk sneller in dienst genomen.


2. Over het bureau leunen >> je voelt je machtig

De volgende keer dat je een vergadering of meeting hebt met je baas, let er dan op hoe hij/zij aan hun bureau staat. Als hun voorkeurspositie inhoudt dat ze over hun bureau leunen met hun handen gespreid, dan blijkt uit onderzoek dat je werkgever waarschijnlijk een dominante persoonlijkheid heeft en het gevoel heeft dat hij of zij alle macht heeft.

over het bureau leunen blijkt waarschijnlijk een dominante persoonlijkheid heeft en het gevoel heeft dat hij of zij alle macht heeft.

3. Uitgestrekte pose >> je spreekt vanuit je hart

Wanneer je moet kiezen welke foto je wilt gebruiken voor je online datingprofiel, kies dan voor een foto met je armen wijd gespreid of je handen op je heupen. Waarom? Volgens een studie uit 2016 , gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences, voelen zowel mannen als vrouwen zich meer aangetrokken tot personen met hun lichaam in uitgestrekte posities, omdat dit tegelijkertijd dominantie en openhartigheid uitstraalt.

zowel mannen als vrouwen voelen zich meer aangetrokken tot personen met hun lichaam in uitgestrekte posities, omdat dit tegelijkertijd dominantie en openhartigheid uitstraalt.


4. Hand voor je gezicht >> je bent nerveus

Houd je handen niet voor je gezicht tijdens een sollicitatiegesprek of belangrijk gesprek. Gebruik je je handen als een barrière tussen je gezicht en de persoon met wie je praat dan straalt dit onbewust nervositeit en introversie uit.

Gebruik je je handen als een barrière tussen je gezicht en de persoon met wie je praat dan straalt dit onbewust nervositeit en introversie uit


5. Op je lip bijten >> je verbergt iets

De meeste mensen hebben nerveuze trekjes wanneer ze zich in ongemakkelijke situaties bevinden. Voor sommige mensen komt die nerveuze tic in de vorm van naar binnen zuigen en/of bijten op hun lippen. Volgens lichaamstaalexpert Janine Driver kan dit bij je gesprekspartner onbewust overkomen dat je iets verbergt of achterhoudt. 


6. Je hoofd kantelen >> je bent een goede luisteraar

Als iemand je een persoonlijk verhaal of probleem verteld, of gewoon zijn of haar hart wilt luchten bij je, wil diegene natuurlijk gehoord en begrepen worden.  En volgens lichaamstaalexpert Carol Kinsey Goman is "voorover leunen, knikken en je hoofd kantelen" de beste manier om aan te tonen dat je volledig bent ondergedompeld in het gesprek en je écht oprecht luistert naar wat diegene te zeggen heeft. 

"voorover leunen, knikken en je hoofd kantelen" is de beste manier om aan te tonen dat je een goede luisteraar bent

7. Oogcontact vermijden >> je bent verlegen

Er is een reden waarom mensen zich altijd zo druk maken over het onderhouden van goed oogcontact. Volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Personality and Individual Differences , worden mensen die oogcontact vermijden door hun leeftijdsgenoten vaak gezien als verlegen, sociaal angstig en zelfs minder intelligent.

mensen die oogcontact vermijden worden door hun leeftijdsgenoten vaak gezien als verlegen, sociaal angstig en zelfs minder intelligent.


8. Overmatig "friemelen" >> je bent ongeduldig

Tijdens een belangrijke vergadering of bij bijvoorbeeld een eerste date, is het laatste wat je wilt, onbewust via je lichaamstaal overbrengen dat je liever ergens anders wilt zijn. Volgens Andrew Thomas is overmatig "friemelen" (bijvoorbeeld plukken aan je vest, friemelen met je haar, met je ketting of oorbel spelen etc.) een signaal dat je graag verder wilt met je dag.

overmatige bewegingen met je handen tijdens een gesprek is een signaal dat je graag verder wilt met je dag


9. Schouders omlaag >> je gelooft in jezelf

"Houding straalt niet alleen vertrouwen, maar het versterkt ook je eigen verbinding met jezelf", legt Erica Hornthal, therapeut en klinisch begeleider, uit aan Bustle . "Met je kin lichtjes opgeheven, je schouders naar beneden en je borst open, straal je zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld uit [zowel] naar jezelf als naar de mensen met wie je in contact komt."

Met je kin lichtjes opgeheven, je schouders naar beneden en je borst open, straal je zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld uit


10. Geen uitdrukking >> je bent niet gelukkig

Het is niet alleen fronsen dat aangeeft dat je ongelukkig bent. Volgens een studie gepubliceerd in Basic and Applied Social Psychology worden mensen die geen enkele gezichtsuitdrukking hebben, ook als ongelukkig beschouwd.

mensen die geen enkele gezichtsuitdrukking worden vaak als ongelukkig beschouwd


11. Opgeheven kin >> je bent vol van jezelf

Ben jij iemand die met een opgeheven kin of met een neus in de lucht loopt? Misschien wil je daar dan beter mee stoppen. Janine Driver van het Body Language Institute, legt uit dat dit lichaamstaalsignaal vaak verkeerd wordt opgevat een teken geeft dat je verwaand en vol van jezelf bent, zelfs als dit niet het geval is.

een opgeheven kin wordt in de lichaamstaal vaak opgevat als verwaand en vol van jezelf zijn


12. Blikken afwenden >> je liegt

In dezelfde studie ontdekten onderzoekers ook dat mensen die hun blikken vaak afwenden wanneer ze aan het woord zijn vaker als bedrieglijk en niet betrouwbaar worden beschouwd. Dus, als je een belangrijk gesprek hebt, zorg er dan voor dat je oogcontact houdt - dit zijn twee dingen waar je absoluut niet mee geassocieerd wilt worden tijdens een sollicitatiegesprek of tijdens een belangrijk gesprek met je partner.

13. Je kaken op elkaar klemmen >> je bent gestrest

Stress is een van die emoties die mensen bijna altijd wel op je gezicht en in je lichaamstaal kunnen aflezen. Enkele voorbeelden van lichaamstaal bij stress; je kaken op elkaar klemmen, in je nek wrijven, je kin laten zakken en je ogen dichtknijpen.

lichaamstaal bij stress; je kaken op elkaar klemmen, in je nek wrijven, je kin laten zakken en je ogen dichtknijpen


14. Slungelige schouders >> je bent overweldigd

Je kunt proberen je stress te verbergen, maar aan het eind van de dag zullen je schouders je verraden. Blijkbaar is iets zo kleins als hangende schouders een indicatie voor de buitenwereld dat je je overweldigd voelt, dus je zult het moeilijk krijgen om te ontkennen (met overtuiging, tenminste) dat je het gevoel hebt dat je verdrinkt, mocht iemand het vragen.

wanneer iemand zich overweldigd voelt kun je dat vaak zien aan slungelige schouders

Zo weet je voortaan precies welke houding je aan moet nemen in (belangrijke) situaties. Kom maar op met dat sollicitatiegesprek, die spannende date of de ontmoeting van je schoonouders.

[socialpoll id="2764721"]

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *