Ontdek Yoga Nidra als natuurlijk slaapmiddel

Ontdek Yoga Nidra als natuurlijk slaapmiddel

Is in slaap vallen iets wat niet vanzelfsprekend is voor jou? Maak dan kennis met Yoga Nidra. De betekenis van Yoga Nidra is letterlijk ‘yogaslaap’ en staat bekend als de kunst van ontspanning. Er wordt beweerd dat een uurtje yogaslaap/yoga nidra gelijk staat aan wel vier uur slapen!

Slechte doorslapers liggen ’s nachts minder lang wakker. Slechte inslapers die de oefening ’s avonds doen, vallen makkelijker in slaap.. Maar Yoga Nidra heeft ook andere voordelen als: meer innerlijke rust, betere focus, meer creativiteit en meer energie.

Niet alleen slechte slapers en onrustige zielen hebben baat bij Yoga Nidra. Deze bijzondere yogavorm brengt je in de allerdiepste staat van ontspanning. En daar rust je pas écht van uit, fysiek, maar ook mentaal.


Een overprikkeld brein

We hebben allemaal onze eigen manier van ontspanning. De een ploft neer op de bank met een boek, de ander met een Netflix serie. Of misschien wel eindeloos scrollen door je facebook-feed. Het probleem hierbij is dat je brein door alles wat je op tv (en je smartphone) ziet nog steeds wordt geprikkeld. Je leeft mee met hetgeen wat je op tv of smartphone ziet en ervaart in meer of mindere mate vaak dezelfde emoties.

Vaak merken we pas hoe druk we eigenlijk in ons hoofd zijn, op het moment dat we willen gaan slapen. Je gedachten beginnen te ratelen zodra je het licht uit doet en in je bed gaat liggen. Dit ratelen gaat eigenlijk de hele dag door, alleen besef je pas hoe druk je gedachten zijn wanneer je geen middelen meer hebt om je aandacht mee af te leiden, zoals je smartphone, tv en interactie met andere mensen. Doordat je brein de hele dag door eigenlijk geen moment van rust ervaart, geef je je zelf niet de tijd om alle prikkels op de juiste manier te verwerken.

Het gevolg hiervan is dat de prikkels en fysieke, mentale en emotionele spanningen zich gaan ophopen in je lichaam en je geest. Al die spanningen kunnen er voor zorgen dat jij moeilijk tot ontspanning kunt komen en dus vaak ook moeilijker in slaap valt of door kunt slapen.

prikkels en fysieke, mentale en emotionele spanningen kunnen zich gaan ophopen in je lichaam en je geest

Slaapproblemen, slaaptekort en slaapstoornissen

Voldoende slaap is ontzettend belangrijk om je fit, energiek en gelukkig te voelen. Slaap is essentieel in het helpen handhaven van stemming, geheugen en cognitieve prestaties. Daarom kunnen slaaptekort, slaapproblemen of slaapstoornissen een enorm grote invloed hebben op hoe jij je voelt. 

Bij chronische slaapproblemen is een bezoekje aan de huisarts vaak het eerste wat je doet. Meestal krijg je dan een recept voorgeschreven voor slaapmedicatie wat je helpt om beter te kunnen slapen. Dit zal misschien wel helpen maar het neemt de echte oorzaak van je slaapproblemen niet weg. Zo lang de oorzaak van het slechte slapen niet wordt opgelost, zal je dus afhankelijk zijn van de middelen die je huisarts voorschrijft.

Ook heeft recent bewijs gewezen op ernstige gezondheidskwesties met betrekking tot de reguliere consumptie van slaappillen. Een studie onder leiding van Dr. Daniel Kripke, van de Scripps Clinic, vergeleek 10.529 mensen die slaappillen namen met twee keer zoveel die dat niet deden. De studie bleek dat degenen die slaappillen namen een 35% verhoogd risico op kanker hadden in vergelijking met de niet-recept groep. De studie bewees dat het risico van het ontwikkelen van lymfoom, Long, Colon of prostaatkanker geassocieerd met slaappillen groter was dan het effect van roken.

Kortom, slaappillen zijn een oplossing op korte termijn, niet een slapeloosheid kuur. Regelmatige consumptie van slaappillen zal waarschijnlijk leiden tot bijwerkingen en verslaving, en kan leiden tot gezondheidsproblemen.


Diepe ontspanning met Yoga Nidra

Om bewust tot diepe ontspanning te komen, moeten we de verschillende lagen van je lichaam en geest (fysiek, mentaal, emotioneel) dus systematisch tot ontspanning brengen. De techniek die we in dit artikel bespreken en die je kunt gebruiken als natuurlijk slaapmiddel heet Yoga Nidra.


‘Yoga Nidra is als een powernap waarbij je wakker blijft’, 
Slaap van de yogi

Yoga betekent samenbrengen of verbinden. En Nidra betekent slaap. Yoga Nidra is rond 1950 ontwikkeld door Swami Satyananda Saraswati – oprichter van de Bihar School of Yoga in India. Hij ontdekte dat er een stadium tussen waken en slapen bestaat waarin je niet echt meer wakker bent maar ook niet slaapt. Als je deze staat van zijn bereikt, vloeit de spanning zowel uit je lichaam als uit je hoofd weg.

In tegenstelling tot bij andere vormen van yoga, doe je bij Yoga Nidra geen zittende en/of staande houdingen. Je ligt zo stil mogelijk op je mat in savassana, de eindhouding van (bijna) elke yogales, eventueel met een deken over je heen. Tijdens een Yoga Nidra sessie leidt een stem je door verschillende stadia heen. Lichaam en geest worden als het ware in slaap gebracht, alleen je verliest je bewustzijn niet. Het is niet de bedoeling dat je deze stappen zelf in je hoofd oproept, maar dat je je laat begeleiden. Je moet je namelijk volledig kunnen ontspannen en niks actiefs hoeven doen.

kom tot de diepste staat van ontspanning met yoga nidra

Jezelf resetten

Bij Yoga Nidra lijkt het alsof je slaapt, maar je bewustzijn is nog aan het werk op een dieper niveau. Hierdoor kunnen spanningen die je onbewust vasthoudt, verwerkt worden en kan je lichaam zich op verschillende vlakken compleet ontspannen. Yoga Nidra is een natuurlijk slaapmiddel wat zich dus richt op het oplossen van de oorzaak van de spanningen, en niet alleen op de symptomen. Als je de oorzaak oplost, vallen vaak ook de symptomen weg.

Bij Yoga Nidra is het niet de bedoeling dat je tijdens de sessies in slaap valt. Je blijft wakker en brengt je lichaam fysiek, mentaal en emotioneel systematisch tot een diepe ontspanning.

Na de sessie zal je merken dat je vaak slaapt als een roosje!

De voordelen van Yoga Nidra:

 1. 1
  Fysieke, mentale en emotionele ontspanning
 2. 2
  Verbetert de kwaliteit van slapen
 3. 3
  Bevordert creativiteit en breinfuncties
 4. 4
  Verbetert je mentale focus en helpt om goede gewoontes te integreren
 5. 5
  Brengt het autonome zenuwstelsel in balans en versterkt het immuunsysteem
 6. 6
  Minder angst, frustratie en verslavingen en meer energie

Online Yoga Nidra

Ontdek de kunst van diepe ontspanning

Wetenschappelijke bewijzen Yoga Nidra en ontspanning

“Tijdens een Yoga Nidra-sessie laten je hersenen dezelfde activiteit zien als tijdens een diepe (non-REM) slaap, maar toch ben je je volledig bewust van je omgeving. Dat is voornamelijk gerelateerd aan de wetenschap die te maken heeft met het sturen van het autonome zenuwstelsel, de nervus vagus en hersengolven,” vertelt Rolf - Happy with Yoga. In wetenschappelijk onderzoek is gekeken naar deze hersenactiviteit en werd vastgelegd door middel van EEG (elektro-encefalogram) op welke verschillende typen hersengolven Yoga Nidra invloed kan hebben. 

Zelf aan de slag met Yoga Nidra

 • Je kunt naar Yoga Nidra sessies gaan die worden gegeven door yogadocenten. 
 • Je kunt een online Yoga Nidra programma volgen van Happy with Yoga 
 • Je kunt de oefeningen ook thuis doen. Het enige wat je nodig hebt is een stille plek waar je niet gestoord wordt, comfortabele kleding en een Yoga Nidra opname. Die zijn gratis te vinden via YouTube of de meditatie-app ‘Insight Timer’.
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *