Ontdek hoe stress haaruitval kan beïnvloeden

Ontdek hoe stress haaruitval kan beïnvloeden

Een bekender en veel voorkomend symptoom bij stress is haaruitval. Dit probleem komt zowel bij vrouwen als bij mannen voor. In tegenstelling tot andere factoren van haaruitval is hier wél wat aan te doen. Je haar kan namelijk weer aan groeien zodra je van de stress af bent. Uiteraard is dit voor vele makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig bestaan er in dat geval tal van goede haarproducten om de haargroei te stimuleren en producten die de haargroei beschermt bij tijden van extreme periodieke stress.


Oorzaak haaruitval door stress

Wanneer je te lang onder stress moet functioneren, kan er een probleem ontstaan in de hormoonproductie. Onze bijnieren produceren een aantal hormonen, waarvan cortisol, ook wel het stress hormoon genoemd, er een is.

Cortisol is een functionele stof, we hebben het in de ochtend nodig om energiek uit bed te stappen en om adequaat te reageren als er gevaar dreigt. Kortdurende cortisol verhoging verbetert de hersenwerking, maar een langdurige verhoging heeft juist een negatief effect op de hersenen en het lichaam. De "fight or flight" modus staat te lang aan, waardoor het brein signaaltjes krijgt dat er constant potentieel gevaar op de loer ligt. Een van die negatieve effecten is haaruitval.

Het stress hormoon cortisol zorgt weer voor een verhoogde productie van adrenaline. Wanneer er hier ophopingen in de talgklier van ontstaan zorgt dit weer voor een overproductie van melkzuur. Teveel melkzuur tast je haar enorm aan waardoor haaruitval kan optreden.

Deze verstoring zorgt ervoor dat het collageen weefsel waarmee de haarwortel is omhuld, verhardt. De medische term voor acuut haaruitval na een stressvolle periode is telogeen effluvium. Telogeen effluvium kan ontstaan na gebeurtenissen zoals een zwangerschap, een medische behandeling of hoge koorts. Meestal herstelt de haargroei binnen enkele maanden nadat de stressvolle periode is afgelopen, maar in sommige gevallen kan dit proces nog wel eens behoorlijk lang duren.

yin en yang. balans vinden met yoga.

“Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat rokers een tot vier maal grotere kans hebben op grijs haar dan niet-rokers. En nog erger: roken kan versneld leiden tot haaruitval en kaalheid..”

Symptomen haaruitval

Haarverlies zie je het meest in een terugtrekkende haarlijn. Je haren worden dunner, je haar schubben kunnen los laten, de wortel wordt aangetast en je haar valt uit of blokkeert de groei van nieuwe haren. Ook zorgt een teveel aan melkzuur vaak voor een jeukende/plakkende hoofdhuid. Bij symptomen van haaruitval door stress moet er zo snel mogelijk worden ingegrepen. Dat de doorbloeding wordt verbeterd is hierin in eerste instantie het belangrijkste. Hierdoor kan de adrenaline sneller worden afgevoerd en wordt het ontstaan van melkzuur tegengegaan. Daarnaast moet het melkzuur van de hoofdhuid worden verwijderd en ervoor worden gezorgd dat de hoofdhuid weer in goede conditie komt. Dit doe je met speciale lotions of shampoos.

top 5 minder bekende signalen van stress

Oplossingen haaruitval door stress

De basis oplossing is uiteraard om eerst van de stress af te komen.

Lees ook: Breng je stress hormonen weer in balans met deze adaptogenen

 Daarnaast helpt dit ook:

 • Hoofdhuidmassage: dit stimuleert de doorbloeding naar de haar follikels en dat geeft een positief effect op de haargroei. Oppassen met ruw masseren of te vaak masseren, dit kan namelijk zorgen voor beschadiging van de haarwortels.
 • Zorg dat je voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgt (eventueel specifiek samengesteld voor het haar)
 • Slaap voldoende
 • Ontspan voldoende
 • Let op je houding (bij stress is de kans groot dat je je schouders hebt opgetrokken)

Welke producten kan ik het best gebruiken tegen haaruitval door stress?

Om haaruitval door stress tegen te gaan kun je verschillende producten gebruiken zoals shampoos, lotions en voedingssupplementen. Het beste en meest effectieve is altijd om te kijken naar de onderliggende oorzaak van het haaruitval. In het geval van haaruitval door stress zullen de shampoos e.d. minder effectief zijn dan bijvoorbeeld een goed supplement die kijkt naar wat het lichaam nodig heeft (adaptogenen) en stuurt bij waar nodig. Ashwagadha zou in dit geval mijn nummer 1 aanrader zijn. Ashwagandha is een adaptogeen kruid dat al duizenden jaren ingezet wordt in de oosterse geneeswijze en zeer effectief is bij het behandelen van chronisch stress. 

Weleda Haarlotion

Weleda haarlotion geeft het haar glans en veerkracht door de functies van de hoofdhuid te reguleren. Helpt ook bij roos en houdt haar en hoofdhuid fris, zacht en soepel. Vermindert haaruitval en bevordert de natuurlijke haargroei. Rozemarijnolie reguleert de vethuishouding en stimuleert de doorbloeding van de hoofdhuid. Mierikswortelblad en Muurpeper in de Weleda haarlotion activeren de stofwisseling in de hoofdhuid en voeden de haarwortels.


 • 100% natuurlijke haarlotion bij dunner wordend haar
 • Versterkt en ondersteunt de haargroei
 • Met een aromatische geur van rozemarijn en lavendel
 • Geschikt voor vegetariërs en veganisten
haarlotion tegen dunner wordend haar

Bijzondere feitjes over haaruitval


 • Wist je dat je letterlijk grijs kan worden door te veel stress? Stress levert schadelijke effecten op en grijs haar kan er daar een van zijn.
 • Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat rokers een tot vier maal grotere kans hebben op grijs haar dan niet-rokers. En nog erger: roken kan versneld leiden tot haaruitval en kaalheid.
 • Zowel vrouwen als mannen kunnen kaal worden. Kaalheid is meestal een erfelijk bepaalde kwestie, al kan het een of zelfs meerdere generaties overslaan. Haaruitval bij mannen zet gewoonlijk in tussen het 18e en 20e levensjaar terwijl vrouwen hier last van (kunnen) krijgen tussen hun 45e en 55e. De kans dat mannen volledig kaal worden is wel veel groter dan die van vrouwen. Haren bij vrouwen worden in zo’n geval bovendien eerder erg dun dan dat het tot kaalheid zal leiden.
   
 • DHT: De belangrijkste oorzaak van haaruitval is het hormoon DHT. DHT is direct gerelateerd aan het niveau van testosteron in de bloedsomloop. DHT blokkeert de haargroei bij mannen en is meestal de oorzaak van kaalheid.
  Vrouwen hebben een kleine hoeveelheid van dit hormoon in hun bloed, ondanks dat DHT een mannelijk hormoon is.
  Wanneer een vrouw haarzakjes heeft die overgevoelig zijn voor DHT, zal zij net als een man, haar haren verliezen.
  In het algemeen verloopt de haaruitval bij de man in een specifiek patroon; van voor op de hoofdhuid tot de kruin, terwijl bij vrouwen een totale verdunning van het hoofdhaar optreedt.
 • Verdere studies hebben aangetoond dat verontreinigingen in de atmosfeer bijdragen tot de productie van "milieu hormonen". Deze kunnen ook bijdragen aan haaruitval.
yin en yang. balans vinden met yoga.

Haaruitval door stress tijdelijk. Zodra de stress afneemt kunnen de haren weer terug groeien. Hoe korter de stressperiode, hoe groter de kans op herstel. Dit varieert van een aantal maanden, een jaar tot zelfs langer.

Haartransplantatie

Eigenlijk is een haartransplantatie de enige oplossing die ook echt permanent is bij haaruitval. De naam zegt het eigenlijk al, een plastisch chirurg neemt de gezonde haarzakjes uit de haarkrans om deze vervolgens te verplaatsen naar het gewenste gebied. Deze ingreep wordt vooral toegepast voor hoofdhaar, baardhaar en wenkbrauwen. Uit de haarkrans aan de achterkant van het hoofd worden grafts weggenomen. Grafts zijn haarwortels met 1 tot 4 haren, die vervolgens getransplanteerd worden naar het aangegeven gebied. De haren die getransplanteerd zijn vallen na 2 tot 4 weken uit. Na zo’n 3 tot 4 maanden zullen deze weer opnieuw gaan groeien. Na ongeveer een jaar is het resultaat optimaal en kun je hier dan ook permanent plezier van hebben.

haaruitval door stress is een veelvoorkomend symptoom. Haartransplantatie is een permanente oplossing.

Haartransplantatie voor- en nadelen

Uiteraard zitten er aan elke ingreep voor- en nadelen vast

Pros

 • Met de nieuwste technieken worden mooie natuurlijke resultaten bereikt.
 • De resultaten zijn permanent en dus blijvend.
 • De nieuwe getransplanteerde haren kun je gewoon behandelen zoals je gewend bent.
 • Met een volle bos geef je een boost aan je zelfvertrouwen

Cons

 • De ingreep is behoorlijk prijzig. Het kostenplaatje hiervan ligt aan de €1400 en €6000,-
 • Het is een chirurgische ingreep, waarbij complicaties en risico’s aan verbonden zijn
 • Het resultaat is niet direct zichtbaar
 • De behandeling is niet pijnloos
5.0

Ben jij regelmatig gespannen?

Pieker je veel over toekomst of verleden? Voel je je regelmatig onrustig of nerveus? Heb je vaak last van negatieve gedachten? Je bent niet de enige. Veel mensen hebben moeite om positief en ontspannen te zijn. Ze voelen zich vaak opgejaagd en komen zelden tot rust. Heb jij ook genoeg van negatief denken, piekeren en mentale spanning? Wil je liever positief zijn en lekker in je vel zitten? Dat is logisch, want ontspanning en optimisme zijn de basis voor een gelukkig leven.

 • Professionele begeleiding
 • Online leren in vrijheid
 • Gegarandeerd resultaat
Share

3 thoughts on “Ontdek hoe stress haaruitval kan beïnvloeden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *