Ontdek hoe stress haaruitval kan beïnvloeden

Ontdek hoe stress haaruitval kan beïnvloeden

Een bekender en veel voorkomend symptoom bij stress is haaruitval. Dit probleem komt zowel bij vrouwen als bij mannen voor. In tegenstelling tot andere factoren van haaruitval is hier wél wat aan te doen. Je haar kan namelijk weer aan groeien zodra je van de stress af bent. Uiteraard is dit voor vele makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig bestaan er in dat geval tal van goede haarproducten om de haargroei te stimuleren en producten die de haargroei beschermt bij tijden van extreme periodieke stress.


Oorzaak haaruitval door stress

Eerder had ik al benoemd dat bij stress het hormoon cortisol wordt aangemaakt. Deze zorgt weer voor een verhoogde productie van adrenaline. Wanneer er hier ophopingen in de talgklier van ontstaan zorgt dit weer voor een overproductie van melkzuur. Teveel melkzuur is o.a. heel slecht voor je haren waardoor haaruitval optreedt. Melkzuur tast je haar enorm aan.

Deze verstoring zorgt ervoor dat het collageen weefsel waarmee de haarwortel is omhuld, verhardt. De medische term voor acuut haaruitval na een stressvolle periode is telogeen effluvium. Telogeen effluvium kan ontstaan na gebeurtenissen zoals een zwangerschap, een medische behandeling of hoge koorts. Meestal herstelt de haargroei binnen enkele maanden nadat de stressvolle periode is afgelopen, maar in sommige gevallen kan dit proces nog wel eens behoorlijk lang duren.

yin en yang. balans vinden met yoga.

“Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat rokers een tot vier maal grotere kans hebben op grijs haar dan niet-rokers. En nog erger: roken kan versneld leiden tot haaruitval en kaalheid..”

Symptomen haaruitval

Haarverlies zie je het meest in een terugtrekkende haarlijn. Je haren worden dunner, je haar schubben kunnen los laten, de wortel wordt aangetast en je haar valt uit of blokkeert de groei van nieuwe haren. Ook zorgt een teveel aan melkzuur vaak voor een jeukende/plakkende hoofdhuid. Bij symptomen van haaruitval door stress moet er zo snel mogelijk worden ingegrepen. Dat de doorbloeding wordt verbeterd is hierin in eerste instantie het belangrijkste. Hierdoor kan de adrenaline sneller worden afgevoerd en wordt het ontstaan van melkzuur tegengegaan. Daarnaast moet het melkzuur van de hoofdhuid worden verwijderd en ervoor worden gezorgd dat de hoofdhuid weer in goede conditie komt. Dit doe je met speciale lotions of shampoos.

top 5 minder bekende signalen van stress

Oplossingen haaruitval door stress


De basis oplossing is uiteraard om eerst van de stress af te komen.

 Daarnaast helpt dit ook:

 • Hoofdhuidmassage: dit stimuleert de doorbloeding naar de haar follikels en dat geeft een positief effect op de haargroei. Oppassen met ruw masseren of te vaak masseren, dit kan namelijk zorgen voor beschadiging van de haarwortels.
 • Zorg dat je voldoende vitamines binnen krijgt (eventueel speciale haar vitamine)
 • Slaap voldoende
 • Ontspan voldoende
 • Let op je houding (bij stress is de kans groot dat je je schouders hebt opgetrokken)

Ellips H​air Vitamine


"Je haar voelt droog en stug aan. Je haar mist zijn glans, is uitgedroogd en ziet er dof uit. Je haar mist zijn vitaliteit, is pluizig en is moeilijk in model te brengen. Haaruitval en kale plekken nemen toe."  Iedereen kan zich op een bepaald punt in hun leven wel in een van deze argumenten vinden. Ondanks de tientallen tot honderden euro's die je spendeert aan haarproducten zie je hier weinig tot geen verbetering in.

 

"Het geheim voor het verbeteren van je haar en huid komt namelijk van binnenuit."


Ben jij het ook zat om zoveel geld te spenderen aan producten zonder de gewenste resultaten? Zoek dan niet verder en kies voor de voedingssupplementen van Ellips die speciaal ontwikkeld zijn voor een goede gezondheid van de haar conditie. Je haar zal al snel weer stralen zoals nooit tevoren!


Ellips haar vitamin met Marokkaanse olie en Triple Care formule repareert uw beschadigde haren, verzorgt het en houdt je haar shiny. Je haren zullen gezonder voelen, meer schijnen en makkelijker te beheren

voorziet jouw haar van intensieve zorg, voeding en bescherming tegen chemisch beschadigd haar.

Welke producten kan ik het best gebruiken tegen haaruitval door stress?


Om haaruitval door stress tegen te gaan kun je shampoo gebruiken die het haarverlies helpt beperken. maar welke shampoo is geschikt tegen haaruitval? Vichy biedt de Dercos-lijn: doelgerichte verzorgingsproducten zoals aanvullende shampoo bij haaruitval, specifiek gericht op verschillende haar problemen bij zowel mannen als vrouwen. Naast een kuur tegen haaruitval kun je ook overwegen een shampoo te gebruiken die speciaal voor haar is dat te kampen heeft met uitval. Voor een milde reiniging van een gevoelige haaraanzet kies je voor een sulfaatvrije shampoo.

Vichy dercos aminexil is een kuur tegen haaruitval.

Effectiviteit: Aminexil Clinical 5 is een innovatie tegen haaruitval. Een exclusieve verbinding van Aminexil, een referentie molecuul op het gebied van anti-haaruitval met een klinische efficiëntie, met 5 actieve bestanddelen voor een complete werking. Van de wortel tot de punt: verbetert de verankering in de hoofdhuid en zorgt voor een stevige, sterke haarvezel. Nieuwe werking voor de versterking van de hoofdhuid. Corrigeert een verstoord micro-evenwicht en versterkt de weerstand van de hoofdhuid. Hypo allergeen en getest op gevoelige hoofdhuid. Een doeltreffende werking tegen haaruitval gemeten en vastgesteld na 6 weken. Klinisch bewezen. De haaruitval wordt afgeremd. Na 3 weken is de hoofdhuid sterker. Het haar krijgt weer stevigheid en kracht. Deze kuur is geschikt voor mannen en vrouwen.

Bij vrouwen: bij lokaal haarverlies dat nog niet zichtbaar is. Dit kan seizoensgebonden (voor- of najaar) of hormonaal (na zwangerschap) zijn.
Bij mannen: bij beginnende kaalheid. Haargolven zijn minder dicht en de haarlijn loopt terug. Het voorhoofd ziet er groter uit maar de kruin is nog niet bereikt.

Vichy - De​rcos lijn

De uitgebreide Dercos lijn van Vichy vind je bij Apotheek&Huid, dé internetapotheek voor kwalitatief hoogwaardige verzorgingsproducten.

Mooi haar begint met een gezonde hoofdhuid.

Bijzondere feitjes over haaruitval


 • Wist je dat je letterlijk grijs kan worden door te veel stress? Stress levert schadelijke effecten op en grijs haar kan er daar een van zijn.
 • Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat rokers een tot vier maal grotere kans hebben op grijs haar dan niet-rokers. En nog erger: roken kan versneld leiden tot haaruitval en kaalheid.
 • Zowel vrouwen als mannen kunnen kaal worden. Kaalheid is meestal een erfelijk bepaalde kwestie, al kan het een of zelfs meerdere generaties overslaan. Haaruitval bij mannen zet gewoonlijk in tussen het 18e en 20e levensjaar terwijl vrouwen hier last van (kunnen) krijgen tussen hun 45e en 55e. De kans dat mannen volledig kaal worden is wel veel groter dan die van vrouwen. Haren bij vrouwen worden in zo’n geval bovendien eerder erg dun dan dat het tot kaalheid zal leiden. 
 • DHT: De belangrijkste oorzaak van haaruitval is het hormoon DHT. DHT is direct gerelateerd aan het niveau van testosteron in de bloedsomloop. DHT blokkeert de haargroei bij mannen en is meestal de oorzaak van kaalheid.
  Vrouwen hebben een kleine hoeveelheid van dit hormoon in hun bloed, ondanks dat DHT een mannelijk hormoon is.
  Wanneer een vrouw haarzakjes heeft die overgevoelig zijn voor DHT, zal zij net als een man, haar haren verliezen.
  In het algemeen verloopt de haaruitval bij de man in een specifiek patroon; van voor op de hoofdhuid tot de kruin, terwijl bij vrouwen een totale verdunning van het hoofdhaar optreedt.
 • Verdere studies hebben aangetoond dat verontreinigingen in de atmosfeer bijdragen tot de productie van "milieu hormonen". Deze kunnen ook bijdragen aan haaruitval.
door stress kan je grijs worden
yin en yang. balans vinden met yoga.

Haaruitval door stress tijdelijk. Zodra de stress afneemt kunnen de haren weer terug groeien. Hoe korter de stressperiode, hoe groter de kans op herstel. Dit varieert van een aantal maanden, een jaar tot zelfs langer.

Haartransplantatie


Eigenlijk is een haartransplantatie de enige oplossing die ook echt permanent is bij haaruitval. De naam zegt het eigenlijk al, een plastisch chirurg neemt de gezonde haarzakjes uit de haarkrans om deze vervolgens te verplaatsen naar het gewenste gebied. Deze ingreep wordt vooral toegepast voor hoofdhaar, baardhaar en wenkbrauwen. Uit de haarkrans aan de achterkant van het hoofd worden grafts weggenomen. Grafts zijn haarwortels met 1 tot 4 haren, die vervolgens getransplanteerd worden naar het aangegeven gebied. De haren die getransplanteerd zijn vallen na 2 tot 4 weken uit. Na zo’n 3 tot 4 maanden zullen deze weer opnieuw gaan groeien. Na ongeveer een jaar is het resultaat optimaal en kun je hier dan ook permanent plezier van hebben.

haaruitval door stress is een veelvoorkomend symptoom. Haartransplantatie is een permanente oplossing.

Haartransplantatie voor- en nadelen

Uiteraard zitten er aan elke ingreep voor- en nadelen vast

Pros

 • Met de nieuwste technieken worden mooie natuurlijke resultaten bereikt.
 • De resultaten zijn permanent en dus blijvend.
 • De nieuwe getransplanteerde haren kun je gewoon behandelen zoals je gewend bent.
 • Met een volle bos geef je een boost aan je zelfvertrouwen

Cons

 • De ingreep is behoorlijk prijzig. Het kostenplaatje hiervan ligt aan de €1400 en €6000,-
 • Het is een chirurgische ingreep, waarbij complicaties en risico’s aan verbonden zijn
 • Het resultaat is niet direct zichtbaar
 • De behandeling is niet pijnloos
5.0

Ben jij regelmatig gespa​nnen?

Pieker je veel over toekomst of verleden? Voel je je regelmatig onrustig of nerveus? Heb je vaak last van negatieve gedachten? Je bent niet de enige. Veel mensen hebben moeite om positief en ontspannen te zijn. Ze voelen zich vaak opgejaagd en komen zelden tot rust. Heb jij ook genoeg van negatief denken, piekeren en mentale spanning? Wil je liever positief zijn en lekker in je vel zitten? Dat is logisch, want ontspanning en optimisme zijn de basis voor een gelukkig leven.

 • Professionele begeleiding
 • Online leren in ​vrijheid
 • Gegarandeerd resultaat
Share

3 thoughts on “Ontdek hoe stress haaruitval kan beïnvloeden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *