Duivelsklauw: de positieve en pijnstillende werking bij gewrichtsproblemen

Duivelsklauw: de positieve en pijnstillende werking bij gewrichtsproblemen

Gewrichtspijnen kunnen verschijnen door allerlei oorzaken; te lang/te zwaar lichamelijk belastend werk, overbelasting bij sporters of gewoon vanwege ouderdom. Vanaf een bepaalde leeftijd is het heel normaal om gewrichtspijn te voelen. Je kunt last krijgen van je onderrug, knieën en heupen als gevolg van bepaalde bewegingen of gewoon omdat je een jaartje ouder wordt.

Gelukkig zijn hier oplossingen voor. In dit blogartikel vertel ik je alles over één van de meest effectieve oplossingen: Duivelsklauw Extract.


WAT IS DUIVELSKLAUW?

Duivelsklauw, een verzamelnaam voor planten van het geslacht Harpagophytum procumbens, groeit in het wild in de Kalahari woestijn van Zuid-Afrika en geroemd om o.a. zijn positieve en pijnstillende werking bij gewrichtspijnen, zoals reuma, artrose/artritis en jicht. Hier werd het traditioneel gebruikt door de lokale bevolking om pijn te stillen en koorts te weren vanwege zijn antioxiderende werking. Tegenwoordig wordt de plant ook door het Europees Geneesmiddelenbureau gezien als middel om bepaalde gewrichts- en spijsverteringsklachten te verlichten vanwege zijn pijnstillende, antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen.

WAT IS DE WERKING VAN DUIVELSKLAUW?

Iridoïde glycosiden, zoals harpagoside, harpagide en procumbide staan bekend als de actieve stoffen in de wortel van duivelsklauw. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat H. procumbens onder andere pijnstillende, antioxiderende, antidiabetische, anti-epileptische, antimicrobiële en antimalaria-activiteiten vertoont. Iridoïde glycosiden en fenylpropanoïde glycosiden zijn de focus geweest van deze fytochemische onderzoeken, aangezien de biologische activiteit is toegeschreven aan de iridoïde glycosiden (zoals harpagoside, harpagide en procumbide), die veel voorkomen in de natuur en waarvan bekend is dat ze een ontstekingsremmende werking hebben.

De bijwortels van de duivelsklauw verbeteren de beweeglijkheid van de gewrichten omdat ze bestanddelen bevatten die zowel een pijnstillende en ontstekingsremmende werking hebben. Door sporters wordt Duivelsklauw o.a. gebruikt om door overbelasting ontstane tendinitis (peesontsteking) en de symptomen van een tennisarm te bestrijden.

Daarnaast hebben meerdere wetenschappelijke studies aangetoond dat duivelsklauw gunstig kan zijn bij menstruatieproblemen, een opgeblazen gevoel en (kortstondig) gebrek aan eetlust.


Duivelsklauw wordt traditioneel ingezet voor de behandeling van:


 • artrose/artritis
 • (milde) verteringsproblemen
 • lage rugpijn
 • reuma
 • peesontstekingen/tennisarm
 • jicht
 • menstruatieproblemen
 • (kortstondig) gebrek aan eetlust
 • opgeblazen gevoel
 • pijnklachten aan de gewrichten

Waar is duivelsklauw goed voor?

Als je goed naar de wortel van de duivelsklauw kijkt, zul je ontdekken dat deze een groot aantal verschillende verbindingen bevat. Onder deze stoffen vinden we aminozuren, koolhydraten, flavonoïden en fytosterolen. Het actieve ingrediënt is echter harpagoside, een molecuul dat verantwoordelijk is voor de meeste effecten van de duivelsklauw.

Helaas is het werkingsmechanisme van harpagoside en de andere geïsoleerde moleculen, zoals harpagid, nog niet volledig bekend. Wel heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat het duivelsklauw-extract onder meer ontstekingsremmende, pijnstillende en antioxiderende effecten heeft. Deze eigenschappen worden op vereenvoudigde wijze uitgelegd in de tabel hieronder ;

Wetenschappelijke studies tonen dat duivelsklauw gunstig kan zijn voor een aantal aandoeningen:


Duivelsklauw bij artrose

Meerdere klinische studies hebben goede effecten van duivelsklauw bij klachten door artrose aangetoond. Bij een van deze studies ontvingen 75 patiënten met artrose van de heup of knie dagelijks 2.400 mg duivelsklauwextract (met daarin 50 mg harpagoside). Na 12 weken werd er een sterke verbetering waargenomen in de ervaren pijn (23,8% afname), stijfheid (23,1% afname) en functionaliteit (23,1% afname). Ook liet het resultaat van deze studie een duidelijke verbetering zien in zowel gemiddelde pijn (25,2%), ergst ervaren pijn (22,6 %) en totale pijn (24,5%). Daarnaast werd door artsen een duidelijke verbetering in de ervaren pijn bij palpatie (-45,5%) en crepitatie van het aangedane gewricht (-25,4%) geobserveerd. Ook verminderde de beperking van mobiliteit met zo’n 35%.

Duivelsklauw bij lage rugpijn

Naast het effect van duivelsklauw bij artrose, lijkt het ook bij (lage) rugpijn verlichting te kunnen bieden. Zo verminderde een duivelsklauwextract van 600mg (met 60 mg harpagoside per dag) de mate van pijn bij 56 patiënten met aspecifieke rugpijn. In een andere studie ontvingen 51 patiënten met chronische pijn in de onderrug dagelijks 600mg duivelsklauw extract en 54 patiënten kregen een placebo. Beide groepen ontvingen naast het extract of de placebo een reguliere pijnstiller (tramadol) volgens hun normale voorschrift. Na drie weken waren in totaal 10 patiënten verlost van hun pijn. 9 van hen hadden het duivelsklauwextract ontvangen terwijl maar 1 de placebo had ontvangen. Ook het effect van duivelsklauw op rugklachten is onderzocht over een langere periode. Hiervoor ontvingen 43 patiënten een duivelsklauwextract van 600mg met 60 mg harpagoside. 36 andere patiënten ontvingen 12,5 mg rofecoxib per dag. Rofecoxib is een NSAID pijnstiller. NSAID is de afkorting voor de Engelse naam 'Non Steroid Anti Inflammatory Drug'. Het zijn pijnstillers met een ontstekingsremmende werking. Hier kunnen bijwerkingen door ontstaan; de meest voorkomende bijwerkingen van NSAID's zijn maag- en darmklachten.

Resultaat onderzoek: na zes weken waren 10 mensen in de duivelsklauwgroep en 2 mensen in de rofecoxibgroep pijnvrij zonder verdere medicatie. Deze patiënten werden nog een jaar lang gevolgd terwijl ze dezelfde behandeling ontvingen. Het resultaat hiervan bleek dat het duivelsklauwextract even effectief is als de NSAID pijnstiller rofecoxib. Er kan dus wel worden vastgesteld dat duivelsklauw, een natuurlijke medicinale plant, een remedie is voor deze klachten zonder de nadelige bijwerkingen van de NSAID pijnstiller.

Duivelsklauw bij reumatisch klachten

Ook bij reumatische klachten is het effect van duivelsklauw onderzocht. Zo werd gedurende acht weken het effect onderzocht van tweemaal daagse inname van 480 mg duivelsklauwextract bij 259 patiënten met reumatische klachten. Ook hier verbeterde duivelsklauw de score van de patiënten voor algehele pijn, stijfheid en functionaliteit. De kwaliteit van leven verbeterde ook significant voor de patiënten en 60% van hen kon zelfs gedurende deze acht weken stoppen met reguliere pijnmedicatie.

Duivelsklauw versus standaard pijnstiller

Ook is het effect van duivelsklauw (480 mg Harpagophytum procumbens per dag) in een onderzoek vergeleken met het effect van een standaard steroïdevrije ontstekingsremmende pijnstiller (15 mg meloxicam per dag) bij patiënten met artrose van de knie. Indrukwekkend genoeg was de vermindering in pijn gelijk als in de groep die duivelsklauw ontving. Interessant is ook dat op de langere termijn het effect van duivelsklauw bij artrose lijkt te blijven bestaan. Zo verbeterde dagelijkse inname van een duivelsklauwextract gedurende 54 weken het welzijn en verminderde het de mate van pijn bij patiënten met artrose van de knie of heup.

Wat zijn de bijwerkingen en contra-indicaties van duivelsklauw?

Duivelsklauw wordt beschouwd als een veilig supplement, zolang het wordt geconsumeerd door volwassene in goede gezondheid, die de instructies van de fabrikant opvolgt. Als een duivelsklauwsupplement verkeerd wordt gebruikt kan het zo zijn dat er vervelende bijwerkingen ontstaan. Hetzelfde geldt als het supplement wordt gebruikt door mensen die bijzonder gevoelig zijn voor het extract van deze plant. Hieronder vind je een overzicht van de mogelijke bijwerkingen die bekend zijn:

 • Spijsverteringsklachten: Paradoxaal genoeg kan duivelsklauw bij sommige mensen de spijsverteringsstoornissen verergeren, met misselijkheid, braken, diarree of buikpijn tot gevolg.
 • Overgevoeligheidsreacties: Duivelsklauw kan leiden tot allergische reacties, die over het algemeen huiduitslag en jeuk veroorzaken. Een bijzonder ernstig symptoom is het ontstaan van een opgezwollen gezicht. Als dat gebeurt moet je direct een arts raadplegen.
 • Verergering van maagzweren: Duivelsklauw kan de maagafscheiding stimuleren, waardoor er zweren ontstaan. Dit risico is vooral groot bij mensen met aanleg hiervoor of die hier al last van hebben.
 • Hypertensie: Het wordt aanbevolen om bijzonder voorzichtig te zijn met de plant als je aan hypertensie of prehypertensie lijdt.
 • Effecten op de zwangerschap: De inname van duivelsklauwsupplementen tijdens de zwangerschap is absoluut af te raden. Uit dierproeven blijkt dat duivelsklauw samentrekkingen van de baarmoeder kan veroorzaken, wat leidt tot een vroege bevalling en zo het leven van de foetus in gevaar kan brengen.
 • Bloedstollingsstoornissen: Duivelsklauw kan veranderingen in de hemostase veroorzaken. Dit zijn de mechanismen die bloedingen stoppen en onder controle houden. De plant mag daarom niet worden gebruikt door mensen die bloedingsproblemen hebben.
 • Andere symptomen: Duivelsklauw kan bij de meest gevoelige personen ook duizeligheid, hoofdpijn en verlies van eetlust veroorzaken. Het mag niet worden gebruikt bij verzwakte mensen met nier-, hart-, lever- of longfalen omdat het deze aandoeningen kan verergeren.

Bovendien kunnen duivelsklauwsupplementen de werking van een groot aantal andere medicijnen beïnvloeden. Als je bepaalde medicijnen gebruikt, raden we aan om, voordat je met het supplement begint, een arts of farmaceut te raadplegen over de mogelijke interacties tussen de duivelsklauw en de medicijnen. In de volgende tabel zie je enkele van de meest voorkomende contra-indicaties van duivelsklauw die bekend zijn:

Medicatiegroep

Voorbeelden

Antiaritmica en regulatoren van de hartfunctie

Digoxin, Emconcor en Atropine

Antidiabetica

Insuline en biguaniden (metformine)

Anticoagulantia en antiplatelets

Warfarine, aspirine, acenocoumarol (Sintrom) en heparine

Geneesmiddelen voor het metabolisme van de lever (citrochroom p450)

Antibiotica, antischimmelmiddelen, antidepressiva, antihypertensiva en analgetica

Maagzuurremmers

Omeprazol en Ranitidine

Houd er ten slotte rekening mee dat duivelsklauw schadelijk kan zijn voor kinderen. De supplementen mogen daarom niet aan minderjarigen worden toegediend. Het gebruik ervan is ook verboden tijdens het geven van borstvoeding. Raadpleeg tot slot je arts als je van plan bent dit product langer dan 4 maanden achter elkaar te gebruiken, aangezien de veiligheid van langdurige behandeling nog onbekend is


Conclusie

De duivelsklauw is een plant met geneeskrachtige eigenschappen. Oude stammen maken al lange tijd gebruik van deze kruiden om pijn te stillen of koorts te weren. Tegenwoordig wordt de plant ook door het Europees Geneesmiddelenbureau gezien als middel om milde gewrichtspijn te verlichten. Duivelsklauw kan ook helpen bij het beheersen van ontstekingen door artritis. Bovendien kan deze plant symptomen zoals maagpijn en gebrek aan eetlust behandelen.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *