13 psychologische feitjes die jij nog niet wist

13 psychologische feitjes die jij nog niet wist

De hersenen zijn het meest complexe orgaan van het menselijk lichaam. Dankzij wetenschappelijk onderzoek begrijpen we al veel over de ontwikkeling en werking van de hersenen, maar er is ook nog ontzettend veel te ontdekken. Tegelijkertijd leveren sommige psychologische onderzoeken ons een aantal fundamentele en interessante psychologische feiten op die werkelijk mind-blowing zijn. Ik heb er 13 voor je uitgekozen. 


1. Gezond sarcasme

Sarcastisch zijn kan de gezondheid van je hersenen verbeteren; Hoewel sarcasme beledigend kan zijn, is het een van de meest voorkomende tekenen van intelligentie. Sarcastische mensen zijn meestal snel, geestig en creatief. Hun sarcasme maakt ze misschien onaangenaam, maar ze blinken uit in out-of-the-box denken. Biologisch sarcastische opmerkingen vereisen nogal wat hersenfunctie. Je moet de betekenis en het perspectief van de toon onmiddellijk begrijpen en ze vervolgens draaien op een manier die iets grappigs maakt. Dit is de reden waarom sarcastische mensen zo goed zijn in het begrijpen van abstracte concepten en het oplossen van complexe problemen.


2. Het Dunning-Kruger-effect

In 1999 ontdekten twee sociaal psychologen iets over intelligente mensen. Ze denken zelden dat ze slim zijn, sterker nog, ze zien zichzelf vaak ver onder het gemiddelde; aan de andere kant doen mensen met een lage intelligentie precies het tegenovergestelde. Ze overschatten hunzelf bijna altijd. Het Dunning-Kruger-effect bewijst dat het oude gezegde onwetendheid gelukzaligheid is. Dit is de reden waarom mensen met een lage intelligentie zichzelf vaak zo hoog inschatten. Ze begrijpen niet hoe weinig ze weten; kijk maar naar de man die het oorspronkelijke experiment van Dunning en Kruger inspireerde. Hij besloot om citroensap op zijn gezicht te smeren om banken te beroven. Omdat citroensap wordt gebruikt om onzichtbare inkt te maken, geloofde hij dat hij volkomen onzichtbaar was voor de camera's van de bank. Dat was natuurlijk niet waar. Hij had gewoon hoge verwachtingen en geen kennis, dus beschouwde hij zichzelf als een genie.

3. Muziek verandert je kijk op de wereld

Het soort muziek waarnaar je luistert, heeft in feite invloed op hoe je de wereld om je heen ziet. We weten allemaal dat muziek je stemming kan veranderen. Een vrolijk nummer kan je het gevoel geven dat je on top of the world bent, terwijl een verdrietig nummer je in een neerwaartse spiraal kan leiden. Maar dat is niet alles. In een studie uit 2011 werd gekeken of muziek al dan niet van invloed kan zijn op de manier waarop je je omgeving waarneemt. Tijdens een studie werd gevraagd blije en droevige gezichten te identificeren. Terwijl verschillende nummers die worden afgespeeld, blijkt het dat mensen moeite hebben om blije gezichten te herkennen tijdens droevige liedjes en vice versa. Door de muziek zagen ze dingen die er niet waren. Het creëerde iets dat een perceptuele verwachting wordt genoemd. Als je iets door je oren hoort, verwachten je hersenen iets soortgelijks door je ogen te zien. 

muziek heeft een grote invloed op onze stemming en humeur

4. We geven meer om één persoon dan om massa

In een ander onderzoek aan de University of Pennsylvania kreeg een groep een verhaal te horen over een klein meisje dat van de honger stierf. Een andere groep hoorde over miljoenen die van de honger stierven, en een derde groep hoorde over beide situaties. Mensen schonken meer dan twee keer zoveel geld als ze over de situatie van het kleine meisje hoorden dan bij het horen van de massa statistieken.

5. Herinner JE herinnerINGEN

Wat is je aller eerste herinnering? Misschien herinner je je het spelen met je ouders in het park of een van je eerste verjaardagen, maar kun je je dat nog wel zo ver terug herinneren? Neurowetenschappers hebben onlangs ontdekt dat ons geheugen heel anders werkt dan de meeste mensen denken. Als je terugdenkt aan die vroege herinnering, springt onze geest niet terug in de tijd. Het herinnert zich de laatste keer dat je het je herinnerde; met andere woorden, je geheugen verandert elke keer dat je je iets herinnert een beetje meer. Uiteindelijk kun je niet vertellen wat er precies is gebeurd en wat je gaandeweg aan de herinnering hebt toegevoegd.


6. Logica in vreemde talen

We nemen allemaal slechte beslissingen, maar wat als ik je zou vertellen dat je rationeler kunt denken als je het in een andere taal doet? Uit een onderzoek aan de Universiteit van Chicago bleek dat mensen logischer keuzes maken bij het gebruik van een tweede taal. Onze redeneervaardigheden zijn onderverdeeld in twee delen; de ene is systematisch en rationeel, terwijl de andere onbewust en emotioneel is. Als je je eerste taal gebruikt, laat je die emotionele kant je vooroordelen overnemen, en schokkende reacties vertroebelen je oordeel. Wanneer je een minder natuurlijke taal gebruikt, komt die rationele kant tussenbeide, je wordt gedwongen om meer na te denken over wat je zegt.

7. Zingen vermindert angst

Zingen in de auto of onder de douche is een geweldige manier om angst en depressie af te weren. Stel dat je naar je werk rijdt en je staat op het punt de belangrijkste presentatie van je leven te geven. Je bent natuurlijk een zenuwachtig wrak, dus hoe kun je jezelf kalm houden? Zet je favoriete liedje aan en zing zo hard als je kunt. Klinkt belachelijk, maar zingen overspoelt je hersenen met endorfine en oxytocine. Beiden verlichten stress en verbeteren je humeur. Ze zorgen ervoor dat je je op je gemak voelt terwijl je hartslag en cortisolspiegel laag blijven, en maak je geen zorgen; je hoeft niet goed te zijn, zelfs als je de slechtste zanger ter wereld bent, kan het je angst verminderen en je dag veranderen.

"Music gives a soul to the universe, wings to the mind, flight to the imagination and life to everything." - Plato

8. Afwijzing doet pijn

Stel je voor dat je in het weekend een nieuwe vriend hebt gemaakt, maar als je ze een paar dagen later vraagt om rond te hangen, wijst hij/zij je af. Hoe voelt dat voor je hersenen? Je had net zo goed een bitch-slap kunnen krijgen in je gezicht. Dat komt omdat onze hersenen emotionele en fysieke pijn op dezelfde manier verwerken, en beide soorten pijn geven dezelfde chemicaliën af en activeren dezelfde gebieden. Als je je ooit hebt afgevraagd waarom sociale afwijzing zoveel pijn doet, dan is dit waarom.


9. Het negativiteitsgen

Een onderzoek uit 2013 wees uit dat sommige mensen genetisch vatbaar zijn voor negatieve gedachten. Dit betekent dat je automatisch reageert met sterkere negatieve emoties. In die studie keken onderzoekers naar hoe mensen met dit gen reageerden op verschillende afbeeldingen, terwijl de meeste mensen genieten van afbeeldingen van watervallen en stranden. Mensen met het negativiteits-gen vonden ze gevaarlijk en alarmerend toen ze de foto te zien kregen. Ze sloten zich aan bij boze of droevige gezichten, dus als je van nature een negatief of voorzichtig persoon bent, ben je misschien wel zo geboren.

sommige mensen zijn genetisch vatbaar voor negatieve gedachten10. Dopamine-verslaving

Waarom is het zo gemakkelijk om urenlang naar je telefoon te staren? Uiteindelijk bleek uit een recente studie dat sms'en en sociale media de afgifte van dopamine stimuleren. We hebben allemaal wel de documentaire Social Dilemma gezien op netflix? In onze hersenen wordt dopamine vaak geassocieerd met plezier, maar daarom kun je je telefoon niet neerleggen. Dopamine speelt een andere vitale rol; het controleert verlangen; het vertelt je wanneer je iets wilt en dwingt je om het te krijgen; dit is wat je ertoe aanzet om te blijven praten, klikken of scrollen. Elke keer dat je dat doet, stuurt dopamine meer plezierensignalen naar de hersenen; het is een gevaarlijke cyclus, want hoe langer je het laat gaan, hoe moeilijker het is om te doorbreken.

11. Het doen van een goede daad veroorzaakt een high in de hersenen

Is het je ooit opgevallen hoe opgewekt je humeur wordt nadat je iets aardigs voor iemand anders hebt gedaan? Studies hebben aangetoond dat wanneer we iets doen als de deur openhouden voor een vreemde, doneren aan een goed doel of een maaltijd brengen aan een vriend, onze hersenen overspoeld worden met dopamine en zo gevoelens van beloning oproepen. Net als bij elke andere high, moedigen deze gevoelens de hersenen aan om meer goeds in de wereld te stoppen.

5.0
verbeter je gemoedstoestand en je algehele welzijn

MOODMASTER™

MOODMASTER™ is wetenschappelijk ontwikkeld om de de stemming te verbeteren, stress en angst te verminderen en het gevoel van welzijn te versterken.

  • Vermindert het gevoel van stress en angst
  • Stemmingsverbetering
  • Krachtige Formule
  • Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek


12. te veel slapen is slecht voor je gezondheid

Hoe voel je je na 10 of 11 uur slapen? Je hebt je hersenen toch voldoende tijd gegeven om te ontspannen en te ontgiften; op de een of andere manier voel je je moe, bijna alsof je niet genoeg hebt geslapen. Te veel slapen is net zo schadelijk als niet genoeg slapen. Het zal je een mistig en vermoeid gevoel geven omdat het je biologische klok verstoort. De enige manier om vermoeidheid te voorkomen, is door de juiste hoeveelheid te slapen.


13. We voelen ons seksueel aangetrokken tot mensen met donkere persoonlijkheidskenmerken

En dan de meest bizarre.. Recente bevindingen suggereren dat mensen hoog in sommige donkere persoonlijkheidskenmerken, zoals narcisme en psychopathie, fysiek aantrekkelijk kunnen zijn. We kiezen mensen met psychopathische eigenschappen om onze leiders te worden; bewijs suggereert  dat mannen en vrouwen seksueel worden aangetrokken, althans op korte termijn, tot mensen die de zogenaamde "donkere triade - Machiavellianisme" van eigenschappen vertonen.


Dit alles brengt ons tot de conclusie: hoeveel vooruitgang we ook boeken, er is altijd meer te leren over onszelf en psychologie.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *